Διευρύνονται οι ανισότητες στο λιανεμπόριο

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΥΞΗΣΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΕ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΑΛΛΩΝ

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2021 8:24
Μεγαλώνει η ψαλίδα  στο λιανεμπόριο διαπιστώνει η ΕΣΕΕ  και ζητά να ληφθεί σοβαρά υπόψη... Μεγαλώνει η ψαλίδα στο λιανεμπόριο διαπιστώνει η ΕΣΕΕ και ζητά να ληφθεί σοβαρά υπόψη...

Μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στους κλάδους του λιανικού εμπορίου. Αυτό διαπιστώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) από την επιμέρους ανάλυση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με την

εξέλιξη των πωλήσεων του κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου για το έτος 2020. «Η επιμέρους ανάλυση των στοιχείων φωτίζει διαφορετικές όψεις και πτυχές της πανδημικής κρίσης και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», αναφέρει η ΕΣΕΕ και δηλώνει την ικανοποίησή της διότι η ΕΛΣΤΑΤ αναγνωρίζει τη διαχρονική συνεισφορά του λιανικού εμπορίου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
Επιπλέον, η δημοσίευση χαρακτηρίζεται σημαντική διότι αφορά το 2020, δηλαδή τη χρονιά της πανδημίας COVID-19 «που το λιανικό εμπόριο μπήκε σε πραγματικές Συμπληγάδες». Έτσι, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, ενώ η συνολική μείωση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ 2019 και 2020, ανέρχεται στο -8,6% -ποσοστό μικρότερο από τις προβλέψεις για τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας- εντούτοις υπάρχουν κλάδοι που είδαν σημαντική αύξηση και άλλοι, πολυπληθείς αριθμητικά, που κατέγραψαν καταστροφικές μειώσεις. Ενδεικτικά, ο κλάδος 4711, στον οποίον ανήκουν τα σούπερ μάρκετ, κατέγραψε συνολικά αύξηση 5,2% με αυτό το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 9% για το 4ο τρίμηνο του 2020. Το ίδιο ισχύει και για κλάδους όπως τις διαδικτυακές πωλήσεις (4791) με ετήσια αύξηση 18% αλλά και το εμπόριο Η/Υ (4741) στο οποίο η αύξηση ήταν 13,1%. Αντίθετα, το λιανικό εμπόριο κοσμημάτων -ρολογιών είχε σχεδόν τη μεγαλύτερη μείωση (-46,8%) ενώ ακολουθούν ο κλάδος των καλλυντικών (-39,4%) και ο κλάδος ενδυμάτων και υποδημάτων -36%. Κάποιοι κλάδοι κινήθηκαν περίπου στο ΜΟ της μείωσης όπως οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (-10,9%), το εμπόριο σιδηρικών & χρωμάτων (-5,5%) καθώς και το λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα (-9,5%).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass