«Συν-Εργασία» και αναστολές εργαζομένων και τον Μάρτιο

ΘΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΖΙΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2021 8:10

Και τον Μάρτιο θα ισχύσουν οι αναστολές συμβάσεων καθώς και ο μηχανισμός «Συν-Εργασία», με το υπουργείο Εργασίας να έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτά τα δύο μέτρα, που αποτελούν άλλωστε τα βασικά όπλα στην προσπάθεια

στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ακόμη και οι νέοι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν έως και τις 31 Ιανουαρίου 2021.
Οι αποφάσεις τόσο για τον τρόπο υλοποίησης του μέτρου των αναστολών όσο και για τον καθορισμό των κριτηρίων ένταξης των επιχειρήσεων στον μηχανισμό Συν-Εργασία αναμένονται εντός των ημερών. Πάντως σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο τζίρος του τελευταίου 4μηνου του 2020 θα αποτελέσει το κριτήριο ένταξης μιας επιχείρησης στον μηχανισμό τον Μάρτιο. Εν ολίγος για να ενταχθεί μία επιχείρηση (ανεξάρτητα αν είναι πληττόμενη ή όχι) στη «Συν-Εργασία» τον Μάρτιο, θα πρέπει, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου 2020, να είχε μείωση τζίρου κατ’ ελάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Υπενθυμίζεται πως η δυνατότητα ένταξης μίας επιχείρησης στη «Συν-Εργασία» για το διάστημα από την 1η έως την 31η Μαρτίου προβλέπεται σε τροπολογία την οποία κατέθεσε προ ημερών ο Υπουργός Εργασίας. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της τροπολογίας αυτής, πέραν από την παράταση του εν λόγω μηχανισμού για ένατο συνεχόμενο μήνα, είναι η δυνατότητα ένταξης των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Η τροπολογία συγκεκριμένα προβλέπει ότι μπορούν να ενταχθούν και όσοι προσλήφθηκαν μεταξύ 11ης Αυγούστου 2020 και 31ης Ιανουαρίου 2021, δηλαδή κατά το προηγούμενο 6μηνο.
Κατά τα άλλα, οι όροι της ''Συν-Εργασίας'' τον Μάρτιο θα είναι οι ίδιοι με όλους τους προηγούμενους μήνες. Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι μισθωτοί έχουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ενώ δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης θα είναι όσοι υπέστησαν μείωση έως 50% επί των αποδοχών τους μετά από αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας τους. Το κράτος θα επιδοτήσει το 60% της μείωσης των καθαρών αποδοχών τους, ενώ θα καλύψει και το 100% των εισφορών τους (εργοδοτικών και εργατικών) οι οποίες αντιστοιχούν στις μειωμένες μεικτές αποδοχές τους.
Όσοι εργαζόμενοι ενταχθούν στη ''Συν-Εργασία'' τον Μάρτιο, δεν μπορούν να απολυθούν κατά το διάστημα αυτό. Μπορούν, όμως, να απολυθούν μετά τη λήξη της επιδότησής τους. Επίσης, μπορούν να απολυθούν οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, οι οποίοι δεν εντάσσονται στη ''Συν-Εργασία''. Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν σε περίπτωση που μία πληττόμενη επιχείρηση βγάλει σε αναστολή εργαζόμενό της τον Μάρτιο, καθώς σ’ αυτήν την περίπτωση πέραν των ''συν-εργαζόμενων'' που προστατεύονται από την απόλυση, δεν μπορεί να απολυθεί και κανένας άλλος εργαζόμενος, είτε έχει βγει σε αναστολή, είτε όχι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass