Ευκολότερα η σύνταξη σε οφειλέτες ασφαλισμένους

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2021 8:40

Αλλαγές στο ύψος των ποσών που μπορούν να οφείλουν στον ΕΦΚΑ οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι προκειμένου να λάβουν σύνταξη εξετάζει το Υπ. Εργασίας.

Όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου γίνεται συζήτηση για αλλαγές στα ποσά των οφειλών που υπάρχουν, προκειμένου να καταβάλλεται η προκαταβολή της σύνταξης σε δικαιούχους που σήμερα αποκλείονται.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» από την προκαταβολή σύνταξης εξαιρούνται τέσσερις κατηγορίες υποψήφιων συνταξιούχων, μεταξύ των οποίων και όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια. Τα «πλαφόν» οφειλών είναι διαφορετικά ανά ταμείο.
Συγκεκριμένα, οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι στο τ. ΕΤΑΑ γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη αν χρωστούν πάνω από 15.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες του τ. ΟΑΕΕ δεν συνταξιοδοτούνται αν οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ οι αγρότες του τ. ΟΓΑ πρέπει να χρωστούν κάτω από 4.000 ευρώ για να λάβουν σύνταξη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμάται ότι περίπου ένα 10% με 15% από τους εν αναμονή συνταξιούχους δεν μπορεί να λάβει σύνταξη (οριστική) γιατί έχει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.
Αυτά τα όρια ισχύουν και για την «έναντι» προκαταβολή των 360-384 ευρώ και το Υπ. Εργασίας σχεδιάζει να τα αναπροσαρμόσει προς τα πάνω. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να αυξηθεί το όριο για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, ώστε να γίνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους 20.000 ευρώ, και αντίστοιχα για τους αγρότες να αυξηθεί στις 6.000 ευρώ.
Σήμερα, για να λάβουν την «έναντι» παροχή οι εν λόγω οφειλέτες ασφαλισμένοι θα πρέπει να αποπληρώσουν το υπερβάλλον ποσό του ορίου, όπως ακριβώς ισχύει και για την οριστική σύνταξη. Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος οφείλει 19.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ. Πρέπει να πληρώσει 4.000 ευρώ ώστε το χρέος του να πέσει στις 15.000 και να μπορέσει να λάβει «έναντι» προκαταβολή αλλά και σύνταξη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass