Φόβοι για ξαφνικό σοκ στην αγορά εργασίας

ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΛΛΑ Η ΕΙΚΟΝΑ «ΘΟΛΩΝΕΙ» ΟΣΟ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2021 20:05

Το πρώτο δειλό βήμα επιστροφής προς την κανονικότητα καταγράφει η αγορά εργασίας, τόσο στον ν. Λάρισας όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην προσπάθεια που καταβάλλει για να ξεπεράσει την εποχή του κορονοϊού.

Τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» για τον περασμένο Απρίλιο, αφήνουν ένα θετικό αποτύπωμα έστω και αν απέχει από τα επίπεδα της προ πανδημίας εποχής, καθώς δείχνουν πως στον μεν νομό δημιουργήθηκαν 417 επιπλέον θέσεις απασχόλησης και συνολικά 1.543 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλία. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος κατά 152% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα σε επίπεδο Περιφέρειας, όταν είχαν δημιουργηθεί σε συνθήκες σκληρού lockdown μόνο 611 θέσεις απασχόλησης και κατά 18% σε επίπεδο νομού μιας και τότε οι νέες θέσεις εργασίας ήταν στις 353.
Με την οικονομική δραστηριότητα πρακτικά να έχει «παγώσει», είναι προφανές πως το περσινό αποτύπωμα της αγοράς εργασίας δεν ήταν ενθαρρυντικό. Όμως, δειλά - δειλά, τον φετινό Απρίλιο η αγορά δείχνει να επανέρχεται σε ρυθμούς κανονικότητας. Έτσι καταγράφεται μια σαφώς καλύτερη πορεία στο πεδίο των νέων θέσεων εργασίας, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνεται το «άλμα» προς τα εμπρός, μιας και ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας τον Απρίλιο είναι αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, καθώς τότε, προ κορονοϊού και παρά τις επικείμενες εκλογές, είχαν προκύψει 2.444 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλία. Κυρίως όμως είναι και ενδεικτικό της ρευστότητας που κυριαρχεί στην αγορά, αλλά και της... θολής εικόνας που δημιουργεί το «δίχτυ» ασφαλείας που έχει ρίξει εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο η Κυβέρνηση, με τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Για αυτό άλλωστε, στελέχη της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για το τι πραγματικά θα συμβεί στην αγορά με το πέρας της «αποσωλήνωσης» της οικονομίας και τη σταδιακή μείωση των επιχειρήσεων, που έχουν προς το παρόν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας. Για την ώρα πάντως, έστω και με αργά βήματα, κατά το τρέχον έτος διαπιστώνεται πως κατά το τρέχον έτος έχουν καταγραφεί μόνο αυξήσεις προσλήψεων από τον περασμένο Ιανουάριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Αναλύοντας τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς στον νομό Λάρισας τον περασμένο μήνα, προσελήφθησαν 2.286 άτομα, ενώ την ίδια στιγμή αποχώρησαν 1.869 (είτε με οικειοθελείς αποχωρήσεις, είτε απολύσεις, είτε λόγω λήξης συμβάσεων) αφήνοντας ένα θετικό ισοζύγιο 417 θέσεων εργασίας. Σε επίπεδο 4μήνου το ισοζύγιο διαμορφώνεται σε 1.873 νέες θέσεις εργασίας, καθώς από τον περασμένο Ιανουάριο προσελήφθησαν 8.508 άτομα και 6.635 αποχώρησαν από την εργασία τους.
Θετικό είναι και το ισοζύγιο και στους λοιπούς νομούς της Θεσσαλίας, με τη Μαγνησία και τις Σποράδες να πρωτοστατούν λόγω του ανοίγματος τους επισιτισμού και του τουρισμού. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως αντίστοιχη θετική εικόνα καταγράφεται σε όλη τη χώρα, καθώς τον Απρίλιο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 126.362, ενώ οι αποχωρήσεις σε 93.152 (49.433 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 43.719 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς, το ισοζύγιο του Απριλίου ήταν θετικό κατά 33.210 θέσεις εργασίας. Επίσης, στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 425.960 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 344.018 (176.426 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 167.592 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου του έτους 2021 είναι θετικό κατά 81.942 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Απρίλιο, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 126.362, ενώ οι αποχωρήσεις σε 93.152 (49.433 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 43.719 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Απριλίου ήταν θετικό κατά 33.210 θέσεις εργασίας.
Στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021, οι αναγγελίες προσλήψεων διαμορφώθηκαν στις 425.960 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 344.018 (176.426 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 167.592 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου του έτους 2021 είναι θετικό κατά 81.942 θέσεις εργασίας, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχε καταγραφεί απώλεια 27.149 θέσεων εργασίας.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΣΤΙΑΣΗ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Πάντως, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ οι περισσότερες θέσεις, καταγράφονται στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών και αφορούν σε δραστηριότητες της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και των καταλυμάτων. Σε επίπεδο ειδικότητας, οι σερβιτόροι, οι τραπεζοκόμοι, οι πωλητές, οι ταμίες εμπορικών καταστημάτων, οι μάγειρες και οι ψήστες, ήταν αυτοί που οδήγησαν την κούρσα της αύξησης των νέων θέσεων εργασίας. Όσο βέβαια περνούν οι μήνες και η χώρα εισέρχεται με αργό αλλά σταθερό βηματισμό στη νέα υγειονομική και οικονομική κανονικότητα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ζητούμενο θα είναι κυρίως το εάν θα συγκρατηθούν οι απολύσεις, καθώς θα φθίνουν οι πρόνοιες που ισχύουν και συνδέουν τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων με δεσμεύσεις για διατήρηση της απασχόλησης.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Να σημειωθεί ότι προστασία από την απόλυση έχουν οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή το προηγούμενο διάστημα και για αντίστοιχο χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι κλειστών επιχειρήσεων εφόσον μετά το άνοιγμά τους ο εργοδότης κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής, καθώς και όσοι εντάσσονται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», αλλά και όσοι εργάζονται σε επιχείρηση που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως εργαζόμενοι κλειστών επιχειρήσεων που άνοιξαν ή θα ανοίγουν το επόμενο διάστημα, εφόσον ο εργοδότης δεν κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής ή δεν εντάξει εργαζόμενούς του στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» κινδυνεύουν με απόλυση. Υπάρχει βέβαια και η ρήτρα προστασίας που παρέχεται από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass