ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Συρρίκνωση στο πλεόνασμα των Ταμείων

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2014 12:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:26

Ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο του ασφαλιστικού, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε συρρίκνωση κατά 1 δισ. ευρώ του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων στα 410 εκ. ευρώ από πλεόνασμα 1,43 δισ. ευρώ πέρυσι.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στα 5,2 δισ. ευρώ με βασικό τροφοδότη τον ΕΟΠΥΥ.

Στην αντίπερα όχθη το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στα 1,79 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. στο πεντάμηνο Ιανουαρίου ? Μαΐου και έναντι ελλείμματος 1,85 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2013.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι η υποχώρηση του πλεονάσματος στα ασφαλιστικά ταμεία οφείλεται αποκλειστικά στα έσοδα που περιορίστηκαν από 19,7 δισ. ευρώ σε 17,04 δισ. εξαιτίας κυρίως της δραστικής μείωσης στις μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στα 6,86 δισ. ευρώ από 9,7 δις αλλά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στα 9,2 δισ. ευρώ από 9,3 δισ. πέρσι. οι εισφορές Ειδικά οι εισφορές των εργαζομένων εμφανίζονται μειωμένες κατά περίπου 500 εκ. ευρώ λόγω της μείωσης των αποδοχών, της υψηλής ανεργίας αλλά και της αποτυχίας της ρύθμισης των χρεών. Την ίδια ώρα οι δαπάνες των ταμείων παρουσιάζουν σημαντική πτώση καθώς διαμορφώθηκαν σε 16,6 δισ. ευρώ από 18,3 δισ. πέρυσι αποτυπώνοντας τις σημαντικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές αλλά και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν τον Ιούνιο στα 5,2 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. στις αρχές Ιανουαρίου και 5,1 δισ. στο τέλος Μαΐου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΕΟΠΥΥ όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 2,01 δισ. ευρώ από 1,95 δισ. τον Μάιο.

Στη γενική κυβέρνηση πολύ μεγάλη είναι η προσαρμογή στο σκέλος του πλεονάσματος της κεντρικής διοίκησης αφού από πρωτογενές έλλειμμα 4,7 δισ. ευρώ στο περσινό εξάμηνο, φέτος σημειώθηκε πλεόνασμα 605 εκ. ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass