Τολμούν να επιχειρούν οι Λαρισαίοι

ΠΑΓΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ -ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2021 20:07

Με θετικό πρόσημο «έκλεισε» το ισοζύγιο επιχειρηματικότητας το πρώτο εξάμηνο έτους στην αγορά της Λάρισας, καθώς παγιώνεται η σταθερή αύξηση των συστάσεων νέων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η υποχώρηση των διαγραφών. Συγκεκριμένα, το τέλος Ιουνίου βρήκε τις

εγγραφές νέων επιχειρήσεων να εμφανίζουν οριακή μεν αύξηση σε σχέση με πέρυσι, αλλά οι διαγραφές να υποχωρούν σε ποσοστό 29,3%. Αν ληφθεί υπόψη ότι το μεγαλύτερο διάστημα της εξεταζόμενης περιόδου ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας βρισκόταν σε αναστολή της δραστηριότητάς της, τότε τα στοιχεία τόσο ως προς το σκέλος των εγγραφών όσο και ως προς το σκέλος των διαγραφών είναι αρκούντως ενθαρρυντικά. Και αυτό γιατί για κάθε τρεις επιχειρήσεις που ανοίγουν μόνο μία αναστέλλει τη δραστηριότητά της, μια τάση που ήταν αντιστρόφως ανάλογη πριν από λίγα χρόνια. Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί και το «τι μέλλει γενέσθαι» με τα «λουκέτα», καθώς λόγω των μέτρων στήριξης πολλές επιχειρήσεις έχουν «μπει στην κατάψυξη», οπότε με την παύση των υποστηρικτικών μέτρων που εφαρμόστηκαν την περίοδο του lockdown ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς δεν θα είναι όλες βιώσιμες.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του Επιμελητηρίου Λάρισας στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (1/1/ - 30/6/ 2021) συστάθηκαν 391 νέες επιχειρήσεις, έναντι 389 κατά το ίδιο εξάμηνο του 2020, 281 στο εξάμηνο του 2019, 300 στο εξάμηνο του 2018, 354 στο εξάμηνο του 2017 και 312 στο εξάμηνο του 2016. Η σταθερή αυτή αύξηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων σε σχέση με τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς δείχνει ότι η «δεξαμενή επιχειρηματικότητας» μετά από χρόνια «διαρροών» αρχίζει και πάλι να γεμίζει. Παράλληλα, από την ίδια βάση δεδομένων προκύπτει «βουτιά» διαγραφών, οι οποίες περιορίζονται στις 140 έναντι 198 «λουκέτων» πέρυσι, 109 πρόπερσι, 301 στο εξάμηνο του 2018, 439 το 2017 και 316 στο εξάμηνο του 2016.
Ανά νομική μορφή, σημαντική αύξηση καταγράφεται στη σύσταση Ανωνύμων Εταιρειών που αποτελούν και τον σημαντικότερο εταιρικό τύπο, οι οποίες φέτος ανέρχονται στις 11 έναντι 7 πέρυσι. Πτωτικά κινήθηκαν οι ιδρύσεις ατομικών επιχειρήσεων, καθώς γνωστοποιήθηκε η έναρξη 112 ατομικών επιχειρήσεων, έναντι 172 στο περσινό διάστημα. Γενικώς, πάντως, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια υποχώρηση στις συστάσεις ατομικών επιχειρήσεων. Αυξητικά κινήθηκαν και οι ΕΠΕ, με 2 εγγραφές, έναντι 1 πέρυσι, όπως και οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες, οι συστάσεις των οποίων ανήλθαν στις 44 έναντι 33 πέρυσι. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι Ομόρρυθμες Εταιρείες με 68 συστάσεις, έναντι 40 πέρυσι. Ξεχωριστό κεφάλαιο φαίνεται να γράφουν πλέον οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Επιχειρήσεις (ΙΚΕ), οι οποίες τείνουν να καταστούν ο δημοφιλέστερος εταιρικός τύπος. Συγκεκριμένα, το εξεταζόμενο εξάμηνο του 2021 ιδρύθηκαν 143 ΙΚΕ, έναντι 121 πέρυσι και όπως φαίνεται είναι ζήτημα χρόνου να εκτοπίσουν τις ατομικές επιχειρήσεις από την πρώτη θέση του επιχειρηματικού ισοζυγίου που διαχρονικά κατέχουν.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ «ΛΟΥΚΕΤΩΝ»
Στο σκέλος των διαγραφών, αξιοσημείωτη είναι η μείωση (33,3%) για τις ατομικές, καθώς περιορίστηκαν στις 9 έναντι 15 του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Επίσης, καλές είναι οι «επιδόσεις» και στις ομόρρυθμες επιχειρήσεις, όπου φέτος έβαλαν «λουκέτο» οι 9, ενώ πέρυσι 15. Διαφορετική σε σχέση με τη συνολική εικόνα των διαγραφών παρουσιάζουν οι ΑΕ όπου χάθηκε 1 έναντι καμιάς πέρυσι, στις ΕΠΕ δεν υπήρξε καμία μεταβολή, ενώ στις ΙΚΕ διεγράφησαν 5 φέτος έναντι καμιάς πέρυσι. Ωστόσο, το συνολικό αποτύπωμα στις διαγραφές όπως προαναφέραμε είναι θετικό. Όπως τονίζουν φορείς της αγοράς, η αύξηση αυτή είναι ένα πραγματικό γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης, δεν αφήνει όμως περιθώρια για εφησυχασμό και αυτό γιατί σταδιακά λήγουν τα μέτρα στήριξης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass