«Παράθυρο» για δόσεις ΕΝΦΙΑ έως το Μάρτιο

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2014 22:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:33

Την επιστροφή της τρόικας από τις διακοπές αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκείμενου να αποσπάσει την έγκριση των δανειστών για καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε επτά δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου 2015. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έκρινε πως αν ο φόρος επιμερισθεί σε επτά δόσεις, η τελευταία των οποίων θα καταβληθεί τον Μάρτιο του 2015, ακόμη και στην περίπτωση αυτή τα έσοδά του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν στο 2014. Η γνωμοδότηση της ΕΛΣΤΑΤ διευκολύνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το σχετικό θέμα. Ενδεχόμενη επέκταση των δόσεων από τις 4 που προβλέπεται σήμερα σε 7 θα δώσει ανάσα στους φορολογουμένους και θα διασφαλίσει πως η εισπραξιμότητα του φόρου θα είναι καλύτερη από την αναμενόμενη.  Σημειώνεται πως στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τη διαρκή διόγκωση των ληξιπροθέσμων οφειλών λόγω των συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων και ως εκ τούτου θεωρούν πως η αποπληρωμή του 40% του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015 θα βοηθήσει στον περιορισμό των φορολογικών χρεών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει περιθώριο έως τις 26 Αυγούστου, οπότε θα ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει στις σχετικές συνεννοήσεις με την τρόικα και να εξαλείψει τα λάθη της πρώτης εκκαθάρισης που οδήγησαν σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις. Κατά πληροφορίες εξετάζεται διαφορετική μεταχείριση για τα κενά και απρόσοδα διαμερίσματα, πρόσθετες απαλλαγές για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων και μειώσεις συντελεστών σε 4.000 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα.

ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ

«Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να πληρωθεί ούτε σε έξι δόσεις, ούτε σε επτά που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ούτε σε 17, ούτε σε 47 για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων", εκτιμά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Τρύφων Αλεξιάδης. "Πρέπει ο φόρος να γίνει πιο δίκαιος, πιο αναλογικός, πρέπει να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του. Θέλουμε δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ να φορολογεί δίκαια και αναλογικά την περιουσία του πολίτη", τονίζει. Ο κ. Αλεξιάδης σημειώνει ότι "καμιά φορολογική πολιτική δεν μπορεί να πετύχει αν δεν βασίζεται σε μια μίνιμουμ κοινωνική συναίνεση. Έχω μπροστά μου τον πίνακα με τα 34 ΦΕΚ με φορολογικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία δύο χρόνια και δυστυχώς ούτε ένα από αυτά τα ΦΕΚ ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με φορείς της κοινωνίας, της αγοράς, το Οικονομικό επιμελητήριο, τους εφοριακούς κλπ. Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί με ρυθμούς πολυβόλου σε μια χώρα που θέλουμε φορολογική σταθερότητα λόγω επενδύσεων”. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών υποστηρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ ήρθε ως κείμενο στα αγγλικά μεταφρασμένο στα ελληνικά, και προσθέτει: "Στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια αόρατη εξουσία, ένα παράκεντρο εξουσίας, γιατί κάθε υπουργός έχει τη δυνατότητα να έχει συμβούλους, επιτελεία κλπ. Δεν πρέπει όμως αυτά τα επιτελεία να νομοθετούν και να κυβερνούν. Γιατί αυτό ακριβώς έγινε με τον ΕΝΦΙΑ και άλλους νόμους. Αυτοί οι νόμοι έρχονται από διάφορα νομικά γραφεία, εισάγονται για ψήφιση χωρίς κανένα διάλογο και έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπετε. Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηριστικό παράδειγμα νόμου που ήρθε στα αγγλικά και μεταφράστηκε και μάλιστα με κακή μετάφραση είναι ο νόμος 4174 του 2013 - ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών - με τον οποίο φαίνεται ότι φέρνουμε κείμενα από το εξωτερικό και μετά κοιτάμε πώς να μπαλώσουμε τα προβλήματα".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass