ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 7 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Στο «περίμενε» επί μήνες για επιστροφή ΦΠΑ

* Περίπου 4,7 εκ. ευρώ διεκδικούν οι επιχειρηματίες της Θεσσαλίας από τις Εφορίες – Νέο σύστημα πληρωμής από 1η Οκτωβρίου

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2014 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:35

 

Μακρύς παραμένει ο χρόνος της αναμονής για όσες επιχειρήσεις περιμένουν να εισπράξουν τον ΦΠΑ που τους οφείλει το Δημόσιο. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο μέσος χρόνος αναμονής φτάνει τις 298 ημέρες. Αν αποτελεί κάποιου είδους παρηγοριά για τις 23.214 επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ουρά με εκκρεμείς αιτήσεις, τα προηγούμενα στοιχεία έδειχναν ότι ο μέσος χρόνος αναμονής ήταν 307 ημέρες… Το ποσό που διεκδικούν οι επιχειρήσεις φτάνει τα 882 εκ. ευρώ, και έχει αυξηθεί 15% σε διάστημα μιας εβδομάδας, οπότε και υποβλήθηκαν 766 νέες αιτήσεις.

Στη Θεσσαλία οι περισσότερες αιτήσεις εκκρεμούν στην Α’ Δ.Ο.Υ. Λάρισας, 250, με μέσο χρόνο αναμονής τις 163 ημέρες ( περίπου 5,5 μήνες  δηλαδή), ενώ το ποσό που διεκδικούν οι επιχειρήσεις που υπάγονται στη συγκεκριμένη Εφορία φτάνει τα 2,264,808 ευρώ.

Στον «αγώνας της καθυστέρησης», πρωταθλήτρια είναι η εφορία Βόλου, με μέσο χρόνο αναμονής τις 284 ημέρες. Στην Εφορία εκκρεμούν 218 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ   με διεκδικούμενο ποσό τα 1,4 εκ. ευρώ περίπου. Ακολουθεί η Β΄ Λάρισας με 212 αιτήσεις και 217 ημέρες αναμονής (περίπου 7 μήνες) και διεκδικούμενο ποσό 88.756 ευρώ, της Καρδίτσας με μέσο όρο αναμονής τις 133 ημέρες και διεκδικούμενο ποσό 246.335 ευρώ, των Τρικάλων με αναμονή τις 67 ημέρες και της ν. Ιωνίας με 47 ημέρες. Συνολικά το ποσό που διεκδικούν φέτος οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας από το Δημόσιο ανέρχεται στα 4,7 εκ. ευρώ περίπου.   

Πάντως παρά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου οι αιτήσεις σε όλες τις εφορίες της χώρας για την πληρωμή επιστροφών ΦΠΑ κατέγραψαν την εβδομάδα 11 - 18 Αυγούστου αύξηση 16,65%. Και αυτό γιατί υποβλήθηκαν 766 νέες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με τον συνολικό αριθμό των απλήρωτων αιτήσεων να διαμορφώνεται πλέον στις 5.367. Το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ ανήλθε στα 882 εκατ. ευρώ, ήτοι αυξήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα κατά 116 εκατ. ευρώ, λόγω των 766 νέων αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Ενδεικτικώς οι νέες αυτές αιτήσεις αντιστοιχούν σε μέση επιστροφή ΦΠΑ ύψους 152 χιλ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την αποπληρωμή των εκκρεμών επιστροφών ΦΠΑ ανέρχεται σήμερα σε 298 ημέρες, ενώ 3.138 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχουν χρόνο αναμονής άνω των 90 ημερών. Τέλος, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καταδεικνύουν ότι στο διάστημα 11 - 18 Αυγούστου διαγράφηκαν ή απορρίφθηκαν εμπρόθεσμα 443 αιτήσεις πληρωμών ΦΠΑ, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται από την αρχή του έτους σε 1.854 αιτήσεις.  Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από τις επιμέρους ΔΟΥ: στις 797 ημέρες η μέση αναμονή στη ΔΟΥ ΣΤ’ Θεσσαλονίκης, στις 768 ημέρες στην ΚΩ. Τυχεροί όσοι υποβάλλουν αιτήσεις σε Σάμο, Ζάκυνθο και Σαντορίνη: εκεί φαίνεται πως πληρώνουν αμέσως καθώς δεν έχουν εκκρεμότητες...

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Στο μεταξύ σε εφαρμογή αναμένεται να μπει από την 1 Οκτωβρίου το νέο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ, σύμφωνα με το οποίο όποιος δεν έχει πληρωθεί το ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή του, είτε με το Δημόσιο είτε με ιδιώτες, δεν θα έχει την υποχρέωση να τον αποδώσει μέχρι να εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο. Σε πρώτη φάση, για όσους έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής. Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, τώρα, όμως, αρχίζει η μάχη των δευτερογενών αποφάσεων και των εγκυκλίων. Επιπλέον πρέπει να στηθεί και ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός υποστήριξης του νέου συστήματος.  Το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να το δοκιμάσουν και να κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει θα μπορούν να βγουν από αυτό στην επόμενη διαχειριστική περίοδο. Αν ενταχθούν, όμως, θα πρέπει να εκδώσουν φορολογικά στοιχεία στα οποία θα αναγράφεται η ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου παρά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής», ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενο τους ότι μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ κατά το χρόνο πληρωμής. Θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουν τα λογιστικά τους συστήματα ώστε να καταγράφονται με σαφήνεια εισπράξεις και πληρωμές ιδίως ως προς τον ακριβή χρόνο και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για την εξόφληση του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Στις γενικές εξαιρέσεις από τον κανόνα του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ προβλέπεται ότι δεν μπορούν να ενταχθούν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, εισαγωγές αγαθών, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ είναι ο λήπτης, λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εξωτερικό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass