Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΕΧΡΙ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Από 15 Σεπτεμβρίου οι διορθώσεις του Ε9

* Χαμηλούς τόνους για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ κρατά το υπ. Οικονομικών - Οι 4 δόσεις το πιο πιθανό σενάριο

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2014 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:35

 

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη στο TAXISNET για την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων E9 από τους φορολογουμένους που έκαναν λάθη η είχαν παραλείψεις στην αναγραφή των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία τους. Η σχετική προθεσμία για τις τροποποιήσεις λήγει στις 30 Νοεμβρίου και σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σε όσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων υπεβλήθησαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 ή υποβάλλονται μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014, για τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης των ετών 2011, 2012 και 2013, δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο των 120 ευρώ, εφόσον προκύπτει ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας για καταβολή ή το ποσό του φόρου είναι μηδενικό.

Τα αυτοτελή πρόστιμα δεν επιβάλλονται ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης μέσα στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014. Στην περίπτωση που από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης προκύψει επιστροφή φόρου, το ποσό συμψηφίζεται με το πρόστιμο και τυχόν διαφορά μέχρι τα 100 ευρώ δεν επιστρέφεται στον φορολογούμενο.

Εφόσον από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται ύστερα από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη φορολογική διοίκηση. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για διόρθωση του ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση όμως που, μετά την πρώτη εκκαθάριση που πραγματοποιείται για διόρθωση της δήλωσης ΕΝΦΙΑ, υποβληθεί εκ νέου τροποποιητική δήλωση, από την οποία προκύπτει μείωση φόρου, η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται ύστερα από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη φορολογική διοίκηση.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ να μη δημιουργήσει προσδοκίες αναφορικά με τις δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα καταβληθεί σε επτά δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου 2015. Συγκεκριμένα, αποσυνδέουν την γνωμοδότηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) -η οποία έκρινε πως αν ο φόρος επιμερισθεί σε επτά δόσεις (Μάρτιο 2015), ακόμη και στην περίπτωση αυτή τα έσοδά του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν στο 2014- από τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν πως η διαρκή διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών αποτελεί πρόβλημα, αναφέρουν ωστόσο πως σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα η τρόικα δύσκολα θα αποδεχθεί την επέκταση την αποπληρωμής του φόρου πέραν των 4 δόσεων. Το θέμα θα εξετασθεί αναλυτικά από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος θα ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου τόσο για το θέμα των δόσεων, όσο και για τις διορθώσεις που επήλθαν σε βασικές παραμέτρους του ΕΝΦΙΑ και οι οποίες δημιούργησαν τα γνωστά προβλήματα κατά την πρώτη εκκαθάριση του φόρου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass