ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Στον «αέρα» εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

* Ορατός ο κίνδυνος για νέα ταλαιπωρία αν δεν δοθεί λύση - Ποιοι δικαιούνται να πληρώσουν μειωμένο τον φόρο

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2014 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:37

Στη δίνη νέου φορολογικού αλαλούμ το οποίο αναμένεται να προκαλέσει και πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ ή και απαλλαγή από αυτόν. Οι σχετικές αποφάσεις για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους ή άνεργους πολίτες και γενικά ευπαθείς ομάδες  δεν έχουν εκδοθεί παρ' ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και μήνες και συνεπώς δεν γνωρίζουν αν και πότε πρέπει να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις για να πληρώσουν λιγότερα.

 Στο υπουργείο περιμένουν την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης που θα διευκρινίζει τα των δόσεων και ενδεχομένως τον νέο τρόπο υπολογισμού στους οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος για να προχωρήσουν στη συνέχεια στην έκδοση της απόφασης για τις απαλλαγές. Δεν αποκλείεται οι δικαιούχοι των απαλλαγών να μην πληρώσουν την πρώτη δόση που λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, εφόσον η κυβέρνηση δεν βρει λύσεις μέχρι τότε, ενδεχομένως, όμως, να κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση και να γίνει συμψηφισμός.

Μεγάλο πάντως παραμένει και το πρόβλημα με το ποιοι τελικά θα είναι οι τυχεροί των ελαφρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ καθώς σύμφωνα με το νόμο τις δικαιούνται όσοι δεν έχουν χρέη στην εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.  Κατά την προηγούμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ διαπιστώθηκε πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μπορούσε να κάνει σχετικά σύντομα τις διασταυρώσεις για ενδεχόμενες οφειλές προς την εφορία μέσω του Taxis, αλλά η σχετική διαδικασία απαιτούσε πρόσθετο χρόνο ως προς την επιβεβαίωση ενδεχόμενων ασφαλιστικών οφειλών , καθώς περνούσε από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας αναγνώρισης της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ τις οποίες θα ενσωματώσουν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών προς ψήφιση μετά τις 26 Αυγούστου. Όταν το νομοσχέδιο αυτό ψηφιστεί η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει σχετική εγκύκλιο με την οποία θα δίνονται εντολές στη φορολογική διοίκηση για τη μεταχείριση των δικαιούχων έκπτωσης και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ (πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου).  Το προφανές είναι η έκπτωση να παρέχεται σε όσους δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και να απαλειφτεί η αντίστοιχη πρόβλεψη για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό οι δικαιούχοι της έκπτωσης δεν θα ελέγχονται για τις ασφαλιστικές τους οφειλές και θα λαμβάνουν ταχύτερα την έκπτωση, εφόσον πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις.

Οι οριστικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ- βελτιώσεις, διορθώσεις, παρεμβάσεις- αναμένονται σύντομα ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί, μάλιστα, σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να τονιστεί, πάντως, ότι το βάρος των διορθώσεων έχει πέσει στους 4.000 οικισμούς με τα τερατώδη εκκαθαριστικά και θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο το να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις που ζητάνε γαλάζιοι και πράσινοι βουλευτές, όπως η ειδική μεταχείριση των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων και καταστημάτων.

ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Υπενθυμίζεται πάντως ότι σε ευνοϊκό καθεστώς για το φόρο ακινήτων βρίσκονται συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Συγκεκριμένα:

* Έχουν έκπτωση 50% εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, πραγματικό ή τεκμαρτό, δεν υπερβαίνει 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχει το νοικοκυριό δικαιώματα δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 τ.μ.) και

γ) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογενείας δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

* Δίνεται έκπτωση 100% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογενείας, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 τ.μ.),

γ) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογενείας δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και

δ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογενείας έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass