ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΣΕ 7.956 ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟ ΚΕΑΟ

Πληρώστε ή έρχονται κατασχέσεις…

* «Φτωχές» οι εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων χρεών – Η σιωπηρή ρύθμιση που σώζει από την κατάσχεση

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:40

 

Του Γιώργου Νούλη

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και άλλα μέτρα «αναγκαστικής είσπραξης» βρίσκονται εκ νέου χιλιάδες εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες της Λάρισας προς τα Ταμεία εφόσον δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους ή δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές των δόσεων. Τα απειλητικά ραβασάκια προς τους επαγγελματίες συνεχίζουν να έρχονται μαζικά ενώ τον περασμένο μήνα σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτουμε, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, προχώρησε τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης σε 7.356 οφειλέτες εκ των οι 1.271 περιπτώσεις αφορούσαν σε κατασχέσεις ακινήτων, ενώ προχώρησε σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος 600 οφειλετών που έχασαν τη ρύθμιση. Σύμφωνα πάντως με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών του ΚΕΑΟ, πάνω από 200.000 οφειλέτες, σε όλη τη χώρα χρωστούν 10,9 δισ. ευρώ ενώ οι βεβαιωμένες οφειλές είναι 19 δισ. περίπου.

Όπως επίσης προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (όπου μεταφέρονται οφειλές άνω των 5.000 ευρώ), «υπό παρακολούθηση» είναι συνολικά 211.451 οφειλέτες, από τους οποίους σε ρύθμιση έχουν «μπει», χωρίς να την τηρούν όλοι, μόνο οι 16.084, δηλαδή το 7,6%. Ο αριθμός των οφειλετών όπως και το ύψος των χρεών μεταβάλλονται καθημερινά καθώς οι οφειλές, είτε επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, είτε μειώνονται από τμηματικές καταβολές, είτε εξοφλούνται. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις 30 Ιουλίου το ύψος των ενταγμένων οφειλών στο ΚΕΑΟ ήταν 10,4 δισ. ευρώ και οι οφειλέτες 213.234, ενώ στις αρχές Αυγούστου οι οφειλές αυξήθηκαν στα 10,9 δισ. και ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε στους 211.451.

Την ίδια στιγμή με αργό ρυθμό και σημαντικές απώλειες συνεχίζεται η είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ταμεία. Οι εισπράξεις από τη ρύθμιση της Νέας Αρχής αλλά και από την Πάγια Ρύθμιση έφτασαν τα 18.335.313 ευρώ. Στο μεταξύ άλλοι 780 οφειλέτες βγήκαν από τη ρύθμιση χρεών ενώ το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μέσα στον Ιούλιο ξεκίνησε τις διαδικασίες για την κατάσχεση 145 ακινήτων. Το ίδιο συνέβη και για 5.861 περιπτώσεις κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, ενώ υπήρξαν και 50 αναγγελίες για πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον περασμένο μήνα τα περισσότερα έσοδα εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν προκύψει προς το ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν 5,5 εκ. ευρώ από τη Νέα Αρχή και άλλα 12,07 εκ. ευρώ από την Πάγια. Μηδενική ήταν η συνεισφορά στα έσοδα που εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν προκύψει από το ΕΤΑΑ, ενώ ήταν πενιχρή η συγκομιδή τόσο από τον ΟΑΕΕ, όσο και από τον ΟΓΑ. Κατά τον Ιούλιο εισπράχθηκαν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ύψους 440.632 ευρώ (από τη Νέα Αρχή 148.833 ευρώ και από την Πάγια ρύθμιση 291.799 ευρώ). Στον ΟΓΑ, τα έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπάχθηκαν σε ρύθμιση περιορίστηκαν στα 281.095 ευρώ, ήτοι 207.552 ευρώ από την ρύθμιση της Νέας Αρχής και άλλα 73.543 ευρώ από την Πάγια ρύθμιση.

ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

Πάντως, επειδή το πρόβλημα με τα χρέη προς τα Ταμεία, τείνει να αποκτήσει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, να θυμίσουμε πως υπάρχει μια σιωπηρή ρύθμιση πέραν των δύο γνωστών… Συγκεκριμένα, επαγγελματίες οι οποίοι έχουν συσσωρευμένα χρέη προς τα Ταμεία και κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων, μπορούν να τις αποφύγουν αν οικοδομήσουν ένα προφίλ «καλού οφειλέτη». Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να καταβάλλουν κάθε μήνα ένα ποσό έναντι των οφειλών τους έστω και αν αυτό το ποσό είναι μικρότερο της δόσης που έχει διακανονιστεί. Αν δηλαδή κάποιος έχει μηνιαία δόση 250 ή 300 ευρώ και δίνει 100 ή 80 δείχνοντας ότι προσπαθεί να ανταποκρίνεται όσο μπορεί, τότε οι κατασχέσεις θα «παγώνουν». Ωστόσο στην περίπτωση αυτή ασφαλιστική ενημερότητα δεν δίνεται διότι ο οφειλέτης δεν είναι τυπικά εντάξει με τις υποχρεώσεις του. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο σημαντικό το οποίο αποτελεί κίνητρο για την οικοδόμηση προφίλ «καλού οφειλέτη». Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι προσπαθούν να ανταποκρίνονται όσο μπορούν στις οφειλές τους, ενδέχεται, έστω και αν δεν θα είναι ασφαλιστικοί ενήμεροι, να πριμοδοτηθούν για τη συμπερίληψή τους σε μία μελλοντική ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ταμεία, για την οποία επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα.

Το θέμα της αύξησης των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων σε 100 ή τουλάχιστον σε 72 αλλά μένει να διαπιστωθεί αν θα βρεθεί συμβιβασμός με τους δανειστές. Ωστόσο το ζήτημα θα εξεταστεί από το φθινόπωρο, στο πλαίσιο των συνολικότερων ρυθμίσεων που θα εξεταστούν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

Στο μεταξύ θύελλα αντιδράσεων στους εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες έχει προκαλέσει η μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων του ΟΑΕΕ προς τους ασφαλισμένους του. Η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), η ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ), το ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Αττικής) και το ΠΣΧΕΜ (Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών) εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους την αντίθεσή τους "στα απειλητικά αυτά "ραβασάκια" προς τους επαγγελματίες που δοκιμάζονται από την ύφεση και τον οικονομικό στραγγαλισμό" και ζητούν την αναστολή της αποστολής τους. Οι μικρομεσαίοι υπογραμμίζουν ότι με εκφοβισμούς και απειλές δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η ρευστότητα του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς είναι προφανές ότι όποιος από τους ασφαλισμένους μπορούσε μέχρι τώρα να ενταχθεί και να ανταποκριθεί στις υφιστάμενες ρυθμίσεις, το έχει ήδη κάνει. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες οι προαναφερόμενοι φορείς αποφάσισαν κοινή δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και δηλώνουν ότι «μπαίνουν μπροστά σε ένα αγώνα αλλαγής πολιτικής που κύριο στόχο έχει να σωθούν τόσο η κοινωνία όσο και οι επαγγελματίες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass