Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του ΕΝΦΙΑ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΤΥΠΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ - ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ή «ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ» ΦΟΡΟ - ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΗ Η ΕΦΑΠΑΞ ΠΛΗΡΩΜΗ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2021 21:11

Τον νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων άρχισε να στέλνει από χθες η ΑΑΔΕ στους 163.000 ιδιοκτήτες ακινήτων του ν. Λάρισας, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι τα ίδια με τα περσινά ενώ διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών ή δήλωσαν πέρυσι στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ τα ξεχασμένα τετραγωνικά.  Έτσι ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους, αυξημένο ή μειωμένο.


Υπάρχει βέβαια και μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020. Ο αριθμός των εν λόγω φορολογουμένων υπολογίζεται στη Λάρισα στις 27.000 περίπου και για αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται. Ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.
ΠΟΙΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ
Κωδικοποιημένα εκείνοι που θα δουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι:
* Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λόγω της προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο.
* Εκείνοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η Ιανουαρίου 2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.
* Οι ιδιοκτήτες εκείνοι που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες στα ακίνητά τους. Ο φόρος θα είναι αυξημένος καθώς θα υπολογιστεί σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.
* Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.
Παρενθετικά να θυμίσουμε πως έκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον: Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα. Επίσης πλήρη απαλλαγή χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω εφόσον το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Ο νέος λογαριασμός έχει υπολογιστεί με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν έως το τέλος του έτους και ενσωματώνει τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2020 και οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας ανέρχονται σε: 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.001 μέχρι 70.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.001 μέχρι 80.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 80.001 μέχρι 1.000.000 ευρώ και   10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ. Συνεπώς έκπτωση 10-30% τη δικαιούνται όλοι.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ
Οι φορολογούμενοι για να βρουν το εκκαθαριστικό και να δουν το ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν θα πρέπει να αναζητήσουν τα εκκαθαριστικά στη νέα ψηφιακή πύλη myaade ακολουθώντας τα εξής βήματα:
* Πληκτρολογήστε το www.aade.gr και στην πρώτη σελίδα κάνετε κλικ στο σημείο myaade. Στη συνέχεια θα κάνετε κλικ στο κουτί «Εφαρμογές»
* Στην επόμενη οθόνη θα επιλέξετε «Φορολογικές Υπηρεσίες». Από τον κατάλογο που θα εμφανιστεί θα επιλέξετε «Ακίνητα». Στην επόμενη οθόνη κάντε κλικ στο σημείο «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
* Πατήστε «Είσοδος στην Εφαρμογή». Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πληκτρολογήσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Μπαίνοντας στην «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και στη συνέχεια κάντε κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.
* Στην αριστερή στήλη αλλάξτε το έτος αναφοράς από 2020 σε 2021. Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσετε τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2021).
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
Με την εκτύπωση του εκκαθαριστικού το πρώτο που πρέπει να προσεχθεί, όπως επισημαίνουν οι φοροτεχνικοί είναι το ύψος του φόρου. Αν σας φαίνεται υπερβολικά υψηλό θα πρέπει να ανατρέξετε στις αντικειμενικές και να εξετάσετε ο ίδιος ή ο λογιστής αν ο φόρος που σας χρεώθηκε αντιστοιχεί με την αξία της ακίνητης περιουσίας και το είδος ιδιοκτησίας ή εμπράγματων δικαιωμάτων που έχετε σε ακίνητα. Αν είναι υψηλότερος θα πρέπει να αναζητήσετε λάθη που έχουν γίνει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης Ε9. Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι:
-  μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Αν αυτό δεν έχει δηλωθεί σωστά, το ακίνητο χρεώνεται το 100% του φόρου.
-   λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Συνηθέστερο λάθος που διαπράττουν οι φορολογούμενοι είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων με αποτέλεσμα να πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.
- κτίσματα σε αγροτεμάχια που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικία. Αν δεν έχει δηλωθεί ότι το κτίσμα μέσα σε αγροτεμάχιο χρησιμοποιείται π.χ. ως βοηθητικό σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ή ως αποθήκη, ο ΕΝΦΙΑ του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.
- η μη αναγραφή στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και χρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
- παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%,
Αν έχουν γίνει τέτοια λάθη η μόνη λύση είναι η υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ( Ε9) όχι μόνο για το 2020 αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2014 για να επαναπροσδιοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για όλα αυτά τα χρόνια. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει το σύστημα ώστε με την υποβολή των τροποιητικών δηλώσεων να αποκατασταθούν οι αδικίες.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Όσον αφορά στην πληρωμή του φόρου ο προγραμματισμός του Υπ. Οικονομικών προβλέπει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν στο τέλος κάθε μήνα το ποσό της δόσης με την τελευταία να πληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, όπως προαναγγέλθηκε για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων έως τα τέλη Οκτωβρίου χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις αν και έκπτωση για εφάπαξ καταβολή του  φόρου δεν θα υπάρχει.
Πάντως είναι η τελευταία φορά που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά το φθινόπωρο καθώς από του χρόνου το Υπ. Οικονομικών σχεδιάζει να αναρτώνται από τον Μάρτιο και ο φόρος να εξοφλείται σε 10 ή 12 δόσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass