Νέα ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ -ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΕΝΑΛΤΙ 20% Η ΡΥΘΜΙΣΗ -ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2021 21:10

Χωρίς τις αναδρομικές χρεώσεις (έως και 13 ετών), τα εξοντωτικά πρόστιμα (έως και 200%) που ισχύουν σήμερα, αλλά με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η.1.2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης ανοίγει εντός των ημερών, η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τη σωστή επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους στους Δήμους.

Η διόρθωση θα αφορά στις περιπτώσεις, που το εμβαδόν που καταγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι μικρότερο από το πραγματικό, που εμφανίζεται στο Ε9. Η νέα ρύθμιση πάντως, δεν συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση των μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας που βρισκόταν ήδη στα σκαριά μετά τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών και καθώς η διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων των ιδιοκτητών, που έσπευσαν πέρυσι να εμφανίσουν οικειοθελώς την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους, ολοκληρώθηκε από τον περασμένο Ιούλιο, επισπεύδεται πλέον και για έναν πρόσθετο λόγο. Γιατί από την 1η Οκτωβρίου τίθενται σι ισχύ η νέα φορολογική πολιτική που αφορά στις γονικές παροχές... Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βρίσκεται σε μπάνερ στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Εσωτερικών (www.ypes.gr) και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (www.mindigital.gr), της ΚΕΔΕ (www.kedke.gr) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) με μεταδρομολόγηση από τη διεύθυνση tetragonika.govapp.gr και θα μείνει ανοικτή για διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η είσοδος στο σύστημα θα γίνεται με τους κωδικούς του Τaxisnet. Κατόπιν, ο ιδιοκτήτης επιλέγει τον Δήμο όπου ανήκει το κάθε ακίνητο που θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά. Ακολούθως εμφανίζεται λίστα με τα δηλωμένα ακίνητα, από τα οποία επιλέγεται αυτό που θα πρέπει να τροποποιηθεί. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται μέχρι τώρα η χρέωση των δημοτικών τελών, θα εμφανίζεται αυτόματα. Το εμβαδόν που θα δηλώνεται θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των Δήμων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση των δημοτών σε καμιά υπηρεσία, ούτε η συνυποβολή κάποιου δικαιολογητικού.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ρύθμιση, προέβλεπε την πλήρη απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών και διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων μέχρι 31.12.2019. Η δεύτερη ευκαιρία θα προβλέπει σημαντικό «κούρεμα» των επιβαρύνσεων, ώστε οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν το 20% του αρχικού προστίμου.
Σε γενικές γραμμές αυτό που πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι/-ες είναι ότι η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, θα γίνεται μέχρι το τέλος του χρόνου, τα πρόστιμα που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων θα διαγραφούν, τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ που αναλογούν για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα θα επανυπολογιστούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και θα πρέπει να πληρωθούν σε 24 μηνιαίες δόσεις (με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα). Οι πληρωμές θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.
Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.754.563 δηλώσεις για εμβαδά 70 περίπου εκατ. τετραγωνικών μέτρων με τα ετήσια έσοδα 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Ήδη, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων της Λάρισας, οι οποίοι δήλωσαν το 2020 την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και στους Δήμους λαμβάνουν τον λογαριασμό με τα ποσά των δημοτικών τελών και το ΤΑΠ που αντιστοιχούν στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων τους. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως στον Δήμο Λαρισαίων είχαν υποβληθεί συνολικά 75.000 αιτήσεις για αδήλωτα εμβαδά και για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Σε κάθε περίπτωση με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας ανοίγει ξανά ο δρόμος των διορθώσεων στις επιφάνειες των ακινήτων, η οποία θα συνοδεύεται με «πέναλτι», αλλά θα είναι μικρότερο από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα στους ιδιοκτήτες, τα οποία ανέρχονται σε 60% επί της οφειλής σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού (μάλιστα τα πρόστιμα για επαγγελματικά ακίνητα είναι συνήθως πενταπλάσια από τις κατοικίες), σε 100% για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, σε 200% επί της αρχικής οφειλής για την επιβολή ΤΑΠ. Οι οφειλές προς τους Δήμους που θα προκύψουν από τα πρόσθετα τετραγωνικά, θα καταβληθούν από τους υπόχρεους σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση η εκκαθάριση των νέων δηλώσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων μέχρι την 31η Μαρτίου 2022, δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΝΦΙΑ
Σημειώνεται πως για τους πολίτες που θα αξιοποιήσουν τη ρύθμιση και θα εμφανίσουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους θα πληρώσουν του χρόνου μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αναδρομικά για πέντε έτη. Εννοείται πως όσοι ιδιοκτήτες δεν θα εμφανίσουν την πραγματική επιφάνεια, θα βρουν κάποια στιγμή το πρόβλημα μπροστά τους, όταν θα χρειαστεί να μεταβιβάσουν το ακίνητο στο παιδί τους ή σε κάποιον τρίτο, οπότε τότε θα χρειαστεί να πληρώσει και τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ και τα προσαυξημένα πρόστιμα για τα αδήλωτα τέλη στους Δήμους. H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ
Πάντως αν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων εμφανίζονται ικανοποιημένοι με το άνοιγμα της πλατφόρμας, η πρόταση που είχε υποβληθεί από την ΠΟΜΙΔΑ περιελάμβανε τη διαρκή λειτουργία της πλατφόρμας και την επιβολή κλιμακωτών προστίμων. Συγκεκριμένα η πρότασή τους προέβλεπε πως όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους θα καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, προσαυξημένα κατά 20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και κατά επιπλέον +5% κατά τη διάρκεια κάθε επόμενου εξαμήνου, με ανώτατο όριο προστίμου το 50%. Σημειώνεται ότι η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ συνοδευόταν και από οριστική λύση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μείωση του χρόνου παραγραφής οφειλών προς τους ΟΤΑ στα 5 χρόνια, από τα 20 που ισχύουν σήμερα, και «πλαφόν» 50% στα πρόστιμα και άλλες σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass