Φ. Σαχινίδης: «Έτσι θα φύγει η τρόικα από την Ελλάδα οριστικά»

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2014 20:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:43

 

«Για να μπορέσει να φύγει οριστικά και αμετάκλητα η τρόικα, θα πρέπει να συντρέξουν κάποιες προϋποθέσεις: Η ελληνική οικονομία να έχει σταθεροποιηθεί κατά έναν τρόπο αποτελεσματικό και πειστικό ως προς τις αγορές, έτσι ώστε να μπορεί να διασφαλίζει μόνη της όλα τα αναγκαία κεφάλαια από τις αγορές», επισήμανε σε δηλώσεις του ο Λαρισαίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τ. υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «τότε θα φύγει ουσιαστικά η τρόικα από την Ελλάδα. Πότε, δηλαδή; Όταν θα βλέπουν, ότι έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε αγαθά και υπηρεσίες που είναι ανταγωνιστικά και εξωστρεφή, όταν θα βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της από μόνη της χωρίς στήριξη από τους εταίρους, βεβαίως τότε, δεν θα έχουμε την ανάγκη ούτε να εξαρτόμαστε από τους θεσμικούς πιστωτές και να συζητούμε μαζί τους πώς θα καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό του 2015, ούτε αν θα πρέπει να φύγει ο ένας από τους τρεις, ή αν θα πρέπει να φύγουν και οι τρεις μαζί. Όσο, λοιπόν, η Ελλάδα μένει πίσω στο ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών, όσο η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να πείσει τις αγορές, γιατί στη δεύτερη προσπάθεια εξόδου που κάναμε στις αγορές, πέσαμε πάνω στην αρνητική συγκυρία με την προβληματική Πορτογαλική τράπεζα και εκεί πέρα δοκιμάστηκαν τα όρια και οι αντοχές της Ελλάδος να μπορεί να προσβλέπει σε μία ασφαλή διέξοδο αναζήτησης κεφαλαίων από τις αγορές…»

Αναφερόμενος στην επικείμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι την προσεχή εβδομάδα ο κ. Φ. Σαχινίδης τόνισε: «σε λιγότερο από ένα μήνα περίπου, δηλαδή, γύρω στην πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη, θα πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση ως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα, να καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Εδώ, λοιπόν, έχουν τεθεί μια σειρά από ζητήματα που αφορούν, ποιο είναι για παράδειγμα το δημοσιονομικό κενό της χώρας. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα αλλά επισημαίνω ένα από αυτά. Δηλαδή, η χώρα, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα αυτό που ορίζει, ότι θα πρέπει να στοχεύσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4-4,5% και επομένως θα πρέπει να κάνει πρόσθετες δημοσιονομικές προσπάθειες για να το πετύχει. Θεωρώ, λοιπόν, ότι τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν και αυτή θα πρέπει να είναι και η στόχευση της Κυβέρνησης να πετύχει ανατροπή πρώτα-πρώτα του μακροοικονομικού σεναρίου, που θέτει τόσο αυστηρούς στόχους για την ελληνική οικονομία. Θέλω εδώ να επισημάνω και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του κυρίου Ντράγκι, ο οποίος ανησυχεί για το γεγονός ότι η Ευρώπη ανακάμπτει πάρα πολύ αργά, ζητά από τις χώρες που παίρνουν αποφάσεις και είναι ισχυρές στην Ευρωζώνη, να αλλάξουν το μείγμα πολιτικής, να μην επιμένουν στη λιτότητα, να αυξήσουν τις δαπάνες στο εσωτερικό, ενδεχομένως και τη μισθοδοσία, για να μπορέσει η Ευρώπη να ανακάμψει.

Αν, λοιπόν, η Ελλάδα κληθεί να υλοποιήσει, πρώτον τις δικαστικές αποφάσεις μέσα στο 2015 που αφορούν ένστολους αλλά και τα άλλα ειδικά μισθολόγια, επιβεβαιωθεί ότι κατ’ ελάχιστον το δημοσιονομικό κενό είναι της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου, και πρέπει να μείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους, όπως αυτοί προβλέπονται μέσα στο μεσοπρόθεσμο, αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην οικονομία. Άρα, ένας στόχος διαπραγματευτικός πρέπει να είναι αυτός. Ένας δεύτερος στόχος, είναι πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί από τη ρευστότητα την οποία θα δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μεσοπρόθεσμη ρευστότητα, με πολύ χαμηλό κόστος, να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες που δεν έχουν επαρκές ενέχυρο, να έχουν πρόσβαση σε αυτού του είδους τη ρευστότητα».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass