ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Ανασφάλιστοι χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ

* Απίστευτη ταλαιπωρία για Λαρισαίους πολίτες πού γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ ΙΚΑ – ΟΑΕΕ και ΕΟΠΥΥ - Χωρίς φορολογική δήλωση η θεώρηση βιβλιαρίων οφειλετών

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2014 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:49

 Ανασφάλιστοι και κυρίως υποχρεωμένοι να πληρώνουν από της τσέπη τους για την  περίθαλψή τους τα ιατρικά υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για την θεραπεία που ακολουθούν, παραμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ οι οποίοι ανακαλύπτουν ότι τα βιβλιάρια ασθενείας τους έχουν «λήξει» από τις 10 Ιουλίου.  Οι γραφειοκρατικές και διοικητικές αγκυλώσεις και κυρίως η έλλειψη αντίληψης της καθημερινότητας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από τους αρμόδιες υπηρεσίες,  τους αναγκάζει να καταβάλλουν εισφορές για παροχές υγείας, χωρίς να τις απολαμβάνουν…

 Το πρόβλημα αφορά  σε χιλιάδες συνταξιούχους της Λάρισας του ΟΑΕΕ, κυρίως του πρώην ΤΕΒΕ,  οι οποίοι από τότε που συνταξιοδοτήθηκαν, κατέχουν ασφαλιστικά βιβλιάρια που θεωρούσε το ΙΚΑ. Στις 10 Ιουλίου, όμως, το ΙΚΑ σταμάτησε να τους ανανεώνει τα βιβλιάρια και έστειλε έγγραφο στον ΟΑΕΕ ζητώντας του να αναλάβει αυτός τη θεώρησή τους, επειδή είναι δικοί τους συνταξιούχοι…

Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει το μητρώο με τους συνταξιούχους αυτούς να μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ ώστε να ξέρει τι πληρώνει, πόσα και σε ποιους. Το μητρώο όμως αυτό εδώ και 8 μήνες που ξεκίνησε η περιπέτεια των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, δεν έχει σταλεί στον ΕΟΠΥΥ και την ίδια στιγμή το ΙΚΑ αρνείται να τους απογράψει και να τους επικυρώσει τα βιβλιάρια ασθενείας.   Σύμφωνα με το ΙΚΑ δεν μπορούν να απογραφούν, και συνεπώς δεν θα βγάζουν βιβλιάριο ΙΚΑ τα έμμεσα μέλη της οικογένειας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι οι συνταξιούχοι να βιώνουν μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία πηγαίνοντας από το ένα Ταμείο στο άλλο χωρίς να βγάζουν άκρη για το ποιος φορέας θα τους βγάλει βιβλιάριο ασθενείας!

 Ο ΟΑΕΕ αναφέρει σε έγγραφό του (12 Αύγουστου 2014) ότι μόνο με τη μεταφορά του μητρώου παροχών ( από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ) μπορεί να συνεχιστεί η ασφάλιση των συνταξιούχων αυτών γιατί έτσι θα μπορούν να γίνουν διασταυρώσεις σχετικά με τις δαπάνες περίθαλψης που είχαν στο παρελθόν. Παρατηρείται , όμως, το παράδοξο το ΙΚΑ που έχει το μητρώο αυτό να μην το έχει μεταφέρει στο ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα  να μην τους θεωρεί τα βιβλιάρια ασθενείας ώστε να αποζημιωθούν στη συνέχεια από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΟΑΕΕ με έγγραφό του γνωστοποιεί τα εξής:

Α) Οι παροχές σε είδος παρέχονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ.

Β) Οι παροχές σε χρήμα και προκειμένου περί συνταξιούχων, τα έξοδα κηδείας χορηγούνται στους δικαιούχους από 1η Ιανουαρίου 2012 από τον ΟΑΕΕ.

Γ) Σταδιακά, η έκδοση των βιβλιαρίων ασθενείας συνταξιούχων γίνεται πλέον από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, για τις εξής περιπτώσεις:

• Ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για τους οποίους εκδίδεται συνταξιοδοτική απόφαση από 19 Σεπτεμβρίου 2012 και μετά.

• Συνταξιούχων του Οργανισμού για τους οποίους έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική δαπάνη πριν από τη 19η Σεπτεμβρίου 2012, πλην όμως δεν είχε εκδοθεί βιβλιάριο ασθενείας από το ΙΚΑ.

• Συνταξιούχων που κατέχουν βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ με συγκεκριμένη διάρκεια, π.χ. σύνταξη αναπηρίας ορισμένου χρόνου, μετά τη λήξη ισχύος του βιβλιαρίου ασθενείας.

• Στους επιζώντες επί μεταβίβασης σύνταξης.

 Σε γενικές γραμμές ο ΟΑΕΕ υποστηρίζει πως αρμόδιος φορέας για την εξυπηρέτηση παροχών σε είδος για τους παλιούς συνταξιούχους που είχαν εκδώσει βιβλιάρια αορίστου χρόνου πριν από τις 19 Σεπτεμβρίου 2012 παραμένει το ΙΚΑ. Το ΙΚΑ όμως δεν μπορεί να θεωρήσει τα βιβλιάρια, ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται τους ασφαλισμένους καθώς δεν διαθέτει τα μηχανογραφικά αρχεία παροχών του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα απίστευτο αλαλούμ  και το κυριότερο οι συνταξιούχοι να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτικές παροχές σε είδος ή χρήμα και να γίνονται «μπαλάκι» από το ΙΚΑ στον ΟΑΕΕ και τον ΕΟΠΥΥ...

 

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Στο μεταξύ χωρίς την προσκόμιση φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται η θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας σε όσες από τις περιπτώσεις των οφειλετών του ΟΑΕΕ απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών. Ο ΟΑΕΕ, με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ποιες περιπτώσεις οφειλετών απαιτείται να προσέρχονται στις υπηρεσίες του ταμείου προκειμένου να λαμβάνουν παροχές περίθαλψης και πότε. Αναλυτικότερα διευκρινίζει:

α) οι ενεργοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι ανέρχονται σε 65.835, δεν απαιτείται να προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ για θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας,

β) οι διακόψαντες των ετών 2011, 2012, 2013, οι οποίοι δικαιούνται παροχών περίθαλψης και ανέρχονται σε 22.833, θα προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, για να διαπιστωθεί επιπλέον: ότι δεν έτυχαν περίθαλψης ως άνεργοι ούτε πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής, βάσει του νόμου της ανεργίας.

γ) για τα προστατευόμενα μέλη των ως άνω α) και β) περιπτώσεων θα προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος με αίτησή του, για την διαπίστωση των προϋποθέσεων -και προσκόμιση δικαιολογητικών όπου απαιτείται- καταχώρησής τους στο βιβλιάριο ασθενείας του άμεσα ασφαλισμένου, σύμφωνα με τις ισχύουσες στον Κανονισμό μας διατάξεις.

 

Σε καμία των περιπτώσεων δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικών δηλώσεων, εφόσον με την συνδρομή της ΗΔΙΚΑ και της Γ.Γ.Π.Σ, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με ηλεκτρονικό τρόπο.

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass