Τεράστιο το ενδιαφέρον για το «Εξοικονομώ»

ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ 20.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50.000 -ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ -ΑΠ. ΜΠΕΜΠΗΣ: ΠΟΙΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΓΚΡΙΣΗ

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2022 18:20

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους μέσω του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από τις 13 Δεκεμβρίου έως και σήμερα, στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 20.000 οριστικές αιτήσεις, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι έχουν επισυνάψει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Ωστόσο, άλλες 50.000 αιτήσεις παραμένουν ανοιχτές καθώς βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας και επεξεργασίας και δεν έχουν υποβληθεί οριστικά. Υπενθυμίζεται πως ο στόχος μέσα από το πρόγραμμα ύψους 632 εκατ. ευρώ είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 50.000 κατοικίες. Για την περιφέρεια Θεσσαλίας ο προϋπολογισμός είναι 47,2 εκατ., ενώ για τον ν. Λάρισας 17,6 εκατ. ευρώ. Πάντως καθώς ο αριθμός των πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τις 90.000, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά κονδύλια προκειμένου να ενταχθούν όλες οι κατοικίες που θα πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.
Παράλληλα με δεδομένο ότι στις 3 Φεβρουαρίου έχει οριστεί να κλείσει η πλατφόρμα για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες και καθώς οι συνθήκες της πανδημίας έχουν δυσκολέψει τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα.
Σημειώνεται πως οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στη σελίδα https://exoikonomo2021.gov.gr και το χρονικό περιθώριο της ηλεκτρονικής κατάθεσης των φακέλων ορίστηκε στις 50 ημέρες. Στις 8 Φεβρουαρίου και για επίσης 50 ημέρες, μέχρι τις 28 Μαρτίου θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων πολυκατοικίας.
ΠΟΙΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΓΚΡΙΣΗ
Όπως επισημαίνει ο Πολιτικός Μηχανικός, Πιστοποιημένος Ενεργειακός Επιθεωρητής Απόστολος Μπέμπης, το σημαντικότερο κριτήριο, στο «Εξοικονομώ 2021» για την βαθμολόγηση των αιτήσεων, έχει οριστεί η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. Για να λάβει έγκριση η αίτηση απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός. Πρέπει να ακολουθηθούν οι προτάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή για να συγκεντρώσουν τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία και να έχουν υψηλές πιθανότητες ένταξης στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι. Και οπωσδήποτε να αποφευχθούν λάθη κατά την υποβολή των αιτήσεων που θα καθυστερήσουν την εκταμίευση της επιδότησης. Συνεπώς θα πρέπει να γίνεται η σωστή ταυτοποίηση του ακινήτου, κυρίως των τετραγωνικών μέτρων, βάσει των δηλωθέντων στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα (τετραγωνικά μέτρα, διεύθυνση, όροφος, ΤΚ) και της αναρτημένης οικοδομικής άδειας, να είναι σωστά συμπληρωμένο το έντυπο Καταγραφής Παρεμβάσεων Ολοκλήρωσης, να μην υπάρχει απόκλιση μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα με τα στοιχεία των ψηφιοποιημένων τιμολογίων που έχουν αναρτηθεί κά.
«Το πρόγραμμα» τονίζει ο κ. Μπέμπης, είναι προφανές πως θα βελτιώσει αισθητά την ενεργειακή κλάση των Λαρισαίων νοικοκυριών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία» . Υπενθυμίζεται πως οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να υφίστανται νόμιμα, να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες και να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Ά Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ».
Επιγραμματικά επίσης να τονίσουμε πως η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου, η δαπάνη για την κατάρτιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθώς και τυχόν λοιπές δαπάνες μελετών, καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα.
Η υπαγωγή αιτήσεων γίνεται με την μέθοδο της Συγκριτικής Αξιολόγησης. Δηλαδή μετά την υποβολή ανακοινώνεται η βαθμολογία του κάθε αιτούντα αν και θα μπορεί να υπολογιστεί από πριν. Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής και αφού εκδοθούν και οριστικοποιηθούν οι πίνακες κατάταξης, θα καταρτίζεται ο πίνακας υπαγωγής αιτήσεων, βάσει των δεδομένων διαθέσιμων πόρων του προγράμματος ανά νομό.
Εγκεκριμένες αιτήσεις για τις οποίες ο αιτών έχει επιλέξει ότι θα προχωρήσει σε υπαγωγή στο Πρόγραμμα με Δάνειο λαμβάνουν προθεσμία 120 ημερών για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης. Εντός της άνωθεν προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί σε συνεργαζόμενη τράπεζα και να εγκριθεί αίτηση για δανειοδότηση. Εάν παρέλθει άπρακτο το άνω διάστημα, ο αιτών έχει την επιλογή να προχωρήσει με ίδια κεφάλαια. Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass