Αποδεκατίζονται τα τραπεζικά καταστήματα

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ - ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ Η EUROBANK ΑΠΟ ΤA ΦΑΡΣΑΛΑ KAI H ALPHA BANK ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ - ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2022 21:09

Σε έναν νέο κύκλο συρρίκνωσης του δικτύου των καταστημάτων εισέρχεται με το ξεκίνημα του χρόνου ο τραπεζικός κλάδος στη Λάρισα. Μέχρι τον επόμενο μήνα ο «χάρτης» του νομού θα διαφοροποιηθεί εκ νέου, εξαιτίας των έντονων πιέσεων που ασκούν οι εποπτικές αρχές προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών τους.
Η αρχή θα γίνει με το υποκατάστημα της Eurobank του Δήμου Φαρσάλων, το οποίο από τον προσεχή μήνα θα διακόψει τη λειτουργία του εκπλήσσοντας την αγορά του ιστορικού Δήμου, που έχει μια ξεχωριστή δυναμική στον αγροτικό και επιχειρηματικό τομέα. Ο νέος περιορισμός του αριθμού των καταστημάτων της Eurobank, που κοντεύει τα 100, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις μερίδας εργαζομένων, που βλέπουν το μέλλον της Τράπεζας, αλλά και των ίδιων, δυσοίωνο. Το σωματείο τους μάλιστα κάνει λόγο για απόφαση που ελήφθη «πρόχειρα και ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά» προκαλώντας αναταραχή στην προσωπική, οικονομική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή όσων υπηρετούν σε κάποια από αυτά τα καταστήματα». Να σημειωθεί πως η Τράπεζα αποφάσισε το 3ο κατά σειρά κλείσιμο και άλλων 25 καταστημάτων της (σύνολο 76 με όσα προηγήθηκαν), εκ των οποίων έξι στην Αττική, τρία στον ν. Θεσσαλονίκης και 16 στην περιφέρεια (Φάρσαλα, Βόλο, Καλαμπάκα, Λαμία κ.ά.).


Όπως επισημαίνει το σωματείο, το κλείσιμο έρχεται παρά το γεγονός ότι:
* Παραμένει από τις συστημικές Τράπεζες αυτή με το μικρότερο Δίκτυο καταστημάτων.
* Πρόσφατα ολοκλήρωσε αντίστοιχο project και έκλεισε, το Β’ εξάμηνο του 2020, άλλα 25 καταστήματα (είχε προηγηθεί το κλείσιμο 26 κατ/των).
* Θα δημιουργηθεί κοινωνική αναταραχή σε πολλές τοπικές κοινωνίες που θα στερηθούν τις υπηρεσίες των καταστημάτων, αλλά θα τεθούν και εκτός Eurobank πολλοί πελάτες και συναλλασσόμενοι.
Με το κλείσιμο του υποκαταστήματος οι πολίτες των Φαρσάλων θα μείνουν με 4 τραπεζικά καταστήματα της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha Bank και της Συνεταιριστικής Καρδίτσας. Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα θα μείνει με 4 μόνο καταστήματα στον νομό. Τα τρία της Λάρισας και της Ελασσόνας. Η Τράπεζα την τελευταία δεκαετία έχει κλείσει το κατάστημα στη Νεάπολη, το κατάστημα του πρ. Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που στεγαζόταν στην Παναγούλη και το κατάστημα επί της Κύπρου. Σημειώνεται πως σήμερα, στις 4 συστημικές τράπεζες του ν. Λάρισας, απασχολούνται λιγότεροι από 400 υπάλληλοι, ενώ τα υποκαταστήματα δεν ξεπερνούν τα 30. Τα αλλεπάλληλα «λουκέτα» έχουν συρρικνώσει δραματικά τον κλάδου, με αποτέλεσμα ο νομός Λάρισας να εμφανίζει έναν από τους υψηλότερους δείκτες συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, συγκριτικά με 10 χρόνια πριν όταν διέθετε συνολικά 57 καταστήματα.
Η ALPHA BANK ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
Στο μεταξύ, σε αναβρασμό είναι και οι κάτοικοι της περιοχής του Πλαταμώνα, καθώς τον ερχόμενο μήνα η Alpha Bank κλείνει οριστικά το τραπεζικό κατάστημά της στην περιοχή. Οι πολύμηνες συζητήσεις για το ύψος του μισθίου μεταξύ της διοίκησης του Ομίλου και της Δημοτικής Αρχής του Δίου Ολύμπου στην οποία ανήκει το ακίνητο, δεν τελεσφόρησαν και από τις 11 Φεβρουαρίου το τραπεζικό κατάστημα θα αποτελεί παρελθόν για την περιοχή. Η διοίκηση του Ομίλου ανέμενε από τον περασμένο Απρίλιο κάποια θετική εξέλιξη στις προτάσεις που υπέβαλε για τη μείωση του μισθώματος, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Το επικείμενο «λουκέτο» στην Τράπεζα, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς είναι το μοναδικό που απέμεινε, οπότε στο εξής δεν θα υπάρχει δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα του Ομίλου, που λειτουργεί με 4 εργαζομένους, θα συγχωνευτεί με το κατάστημα της Κατερίνης.
ΜΕΙΩΚΑΝ ΚΑΤΑ 20% ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Να θυμίσουμε πως στο πρόσφατο ετήσιο Συνέδριο της ΟΤΟΕ παρουσιάστηκαν στοιχεία, που αναδεικνύουν την τεράστια συρρίκνωση που υπέστη ο κλάδος και κατ’ επέκταση η απασχόληση των υπαλλήλων μόνο την τελευταία τριετία.
Συγκεκριμένα, από το 2018 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, η συνολική απασχόληση στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 21,2% (από 39.557 εργαζόμενους σε 31.163). Μέχρι τα τέλη του 2020, η μείωση της απασχόλησης στις Τράπεζες στην Ελλάδα ήταν 16%, έναντι μείωσης κατά 2,4% στις Τράπεζες στην Ευρωζώνη.
* Στις νέες εταιρείες servisers του χρηματοπιστωτικού κλάδου που ανέλαβαν τη διαχείριση δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, απασχολούνται πλέον πάνω από 4.000 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 2.000 περίπου προέρχονται από τις συστημικές τράπεζες.
* Από τα τέλη του 2018 έως τον Σεπτέμβριο 2021 διέκοψαν τη λειτουργία τους 385 καταστήματα, δηλαδή το 19,4% των καταστημάτων. Μέχρι το τέλος του 2020, η μείωση ήταν 12,21%. Μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας σταμάτησαν τη λειτουργία τους 264 καταστήματα.
* Στη χώρα μας το 2020 αντιστοιχούσε ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 324 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας σε 186 κατοίκους. Επίσης, το 2020 ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 2.888 κατοίκους, στην Ελλάδα (με τόσες γεωγραφικές κ.ά. ιδιομορφίες...) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα ανά 6.298 κατοίκους.
* Αλλά και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε μείωση, αναλογικά με τον πληθυσμό, έναντι αύξησης στην Ευρωζώνη στο ίδιο διάστημα. Ετσι, το 2019 είχαμε στην Ελλάδα 63,4 ΑΤΜ ανά 100.000 κατοίκους έναντι 90,17 στην Ιταλία, 98,29 στη Γαλλία, 119,93 στη Γερμανία, 171, 96 στην Αυστρία.

 

Παρέμβαση Ευαγγελίας Λιακούλη για το «λουκέτο» στα Φάρσαλα

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, σε σχέση με την απόφαση της Eurobank να κλείσει το υποκατάστημά της στον Δήμο Φαρσάλων, πραγματοποίησε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.
«Το κλείσιμο του υποκαταστήματος θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής και θα οδηγήσει περαιτέρω στην υποβάθμιση της οικονομικής ζωής του Δήμου, δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην τοπική οικονομία», τονίζει στην ερώτησή της η κα Λιακούλη ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να διασφαλίσουν την ομαλή τραπεζική εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δήμου, αλλά και πώς θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, οι οποίες εξαφανίζονται καθημερινά, αφήνοντας μετέωρους χιλιάδες εργαζομένους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass