ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΗΤΑΝ ΣΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Άδικος αλλά δεν αλλάζει…

Κι όποιος αρνείται να ψηφίσει απλά αντικαθίσταται

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2014 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:10

 

ΑΘΗΝΑ

Τη μετάθεση της συζήτησης και ψηφοφορίας για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ώστε να δοθεί χρόνος να τοποθετηθούν οι βουλευτές.

Η επίμαχη διάταξη, ωστόσο, που έχει κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων, είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ έχει προκαλέσει και αντιδράσεις σε κυβερνητικά στελέχη.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είπε από το βήμα της Βουλής πως δεν θα γίνουν άλλες αλλαγές. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αντικαταστήσει τον Νίκο Σηφουνάκη, ο οποίος δήλωσε «για δεύτερη φορά δεν θα συναινέσω σε αλλαγές που δεν λύνουν το πρόβλημα και εν τέλει δημιουργούν και δικαίως, ένα αίσθημα εμπαιγμού σε χιλιάδες φορολογούμενους. Δεν ξέρω αν θα φτάσω στο σημείο να αναπολήσω το "ΕΕΤΗΔΕ", όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, αλλά δεν θα συνηγορήσω στη συνέχιση μιας εξόφθαλμης αδικίας».

Αιχμηρή είναι και η στάση του γαλάζιου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος χαρακτηρίζει την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ δεύτερο αυτογκόλ για την κυβέρνηση. «Μελετώντας προσεκτικά την τροπολογία του κ. Χαρδούβελη, Υπουργού Οικονομικών, που αφορά στις βελτιώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, διαπιστώνω ότι, μετά το "1ο αυτογκόλ" που δέχθηκε η Κυβέρνηση μερικές εβδομάδες πριν (με αφορμή τα λάθη, τις υπερβολές και την ανοργανωσιά των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών), εάν δεν ακούσει πραγματικά την κοινωνία, τους φορείς, κυρίως όμως τους Κυβερνητικούς Βουλευτές και προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας ως έχει, χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις, φοβούμαι ότι θα υπάρξει και "2ο αυτογκόλ για τη Κυβέρνηση"....», αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου.

ΞΕΣΠΑΣΜΑ

Υπενθυμίζεται πως οι βουλευτές ΝΔ Αννα Καραμανλή και ο Ανδρέας Ψυχάρης αντέδρασαν με την πρώτη να ξεσπάει προχθές στη Βουλή και με δάκρυα στα μάτια να λέει τον σύμβουλο του κ. Χαρδούβελη, Γ. Θεοδωρακόπουλο, να πει στον ΥΠΟΙΚ «να πα να...», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Θεοδωρακόπουλο «άκαρδο τεχνοκράτη». Χθες εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι παραφέρθηκε, αλλά όχι για την ουσία όσων είπε για το φόρο. Από την πλευρά του ο κ.Ψυχάρης χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ότι είναι ένας δίκαιος φόρος, «διαστημικές ανοησίες», δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Χαρδούβελη.

Ακόμα ο βουλευτής της ΝΔ, ο Ηλίας Βλαχογιάννης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM είπε ότι «μόλις είδαν τους υπολογισμούς οι κάτοικοι, εξοργίστηκαν. Και φανταστείτε να είσαι βουλευτής επαρχίας και να περιοδεύεις στα χωριά και να λες ότι αυτός ο φόρος είναι δικαιότερος από τον περσινό».

Για ανάγκη βελτιώσεων μίλησε πάντως και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη, ενώ η κυβέρνηση αντέτεινε ότι ο φόρος στην ακίνητη περιουσία είναι ένα μέτρο που ισχύει σε όλα τα σύγχρονα κράτη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, υποστήριξε ότι «η τροπολογία αποτυπώνει την αμηχανία και το αδιέξοδο της σημερινής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί να δώσει λύσεις και πρέπει να ανατραπεί άμεσα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει όλες τις αδικίες αυτής της κυβέρνησης που πρέπει να φύγει για να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της» τόνισε ο κ. Ζαχαριάς.

Για καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης μίλησε και η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, δηλώνοντας την πλήρη διαφωνία του κόμματός της για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης, έκανε λόγο για «αλλαγές σε επίπεδο εμπαιγμού και για απαράδεκτο και άδικο φόρο».

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος εντελώς άδικος. Θα καταπέσει στα δικαστήρια γιατί φορολογεί την κατοχή, το κεφάλαιο και όχι το εισόδημα» υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Κυρίτσης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, «δόλωμα για να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή, ενώ στην ουσία παραμένει άθικτος προς όφελος του κεφαλαίου».

Από την ΝΔ, ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη νέα ρύθμιση, η οποία διορθώνει αδικίες, διαφορετικά θα ισχύσει αυτή που έχει ψηφιστεί και οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα.

Για φόρο κατοχής και υπερφορολόγηση των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης, κάλεσε τους πολίτες «να μην πληρώσουν όσα ορίζει ο λανθασμένος νόμος».

«Είναι ένας άδικος και αντιαναπτυξιακός νόμος και η τροπολογία δεν διορθώνει τις αδικίες, αλλά τα κραυγαλέα λάθη» ανέφερε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από το ΚΚΕ, μίλησε για αντιλαϊκή ληστρική ρύθμιση.

Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Αντιλαμβάνομαι την πίεση των βουλευτών της συμπολίτευσης που μεταφέρουν αιτήματα πολιτών, των οποίων είναι δικαιολογημένη η οργή τους σε μία σκληρή περίοδο. Οφείλω, όμως, να πω, πως τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του και αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας με λιγότερες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, ο δικός μου ρόλος και των βουλευτών, είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της κοινωνίας και της χώρας για την έξοδό της από την κρίση. Να κάνουμε το σωστό και αναγκαίο για τη χώρα, για τους πολλούς που υπήρξαν θύματα της κρίσης. Δεν θέλουμε οι θυσίες τους να πάνε χαμένες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

     «Πεποίθηση μου είναι ότι κάνουμε το σωστό και το αναγκαίο για τη χώρα μας, χωρίς διακρίσεις, με υπευθυνότητα και χωρίς λαϊκισμό και παροχολογία. Όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά μεγέθη τόσο θα μεγαλώνουν και οι προϋποθέσεις για μικρότερη και δικαιότερη επιβάρυνση, ιδιαίτερα των αδύναμων. Αυτή είναι η πολιτική και η στρατηγική της κυβέρνησης. Λιγότεροι φόροι, υψηλότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες έχουν προωθηθεί ευεργετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν, είτε απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, είτε σημαντικές φορολογικές μειώσεις, όπως η Κεφαλονιά, η Κοζάνη, η Φθιώτιδα και η Φωκίδα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις φορολογικές εκπτώσεις για τις αδύναμες ομάδες πληθυσμού, που, όπως είπε, αφορά 1,3 εκατ. άτομα και από αυτά οι 800.000 είναι άγαμοι και οι 345.000 οικογένειες. «Για την αποπληρωμή του φόρου λάβαμε σοβαρά υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, γι' αυτό δώσαμε παράταση καταβολής του και το διευρύνουμε σε έξι δόσεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα δοθεί λεπτομερής οδηγός χρήσης για να μπορούν οι πολίτες έως τα τέλη Νοεμβρίου να κάνουν διορθώσεις, ώστε μελλοντικά να γίνει σωστός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass