Ενεργός ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων

ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΑΝ - ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2022 20:05
Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την κατάργησή τους σχολιάζει  ο πρόεδρος του ΕΣΛ  Χαρ. Παπαδόπουλος,  που εξεπλάγη με την  απόφαση του ΥΠΑΝ… Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την κατάργησή τους σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαρ. Παπαδόπουλος, που εξεπλάγη με την απόφαση του ΥΠΑΝ…

Ενεργός παραμένει ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων στην ελληνική αγορά. Αν και οι φορείς της αγοράς, η πλειονότητα των οποίων -κυρίως οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις- έχει ζητήσει μετ’ επιτάσεως την παύση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, εαρινών και φθινοπωρινών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι

κάθε άλλο παρά τον τζίρο των επιχειρήσεων ενισχύουν, ωστόσο στο νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης για το νέο Πλαίσιο Προστασίας των Καταναλωτών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και αύριο 14 Μαρτίου, αυτές θα συνεχίσουν να υφίστανται.
Θυμίζουμε πως οι συγκεκριμένες «μίνι» εκπτώσεις, οι οποίες γίνονται κάθε Μάιο και Νοέμβριο θεσμοθετήθηκαν το 2013, ως μια κίνηση για την αναθέρμανση της αγοράς. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, το μόνο «επίτευγμά» τους ήταν η απαξίωση του θεσμού των τακτικών εκπτώσεων. Συνολικά διαρκούν 30 ημέρες, αλλά δόθηκε στους εμπορικούς συλλόγους η δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι, μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, για το πώς θα κατανείμουν την διάρκειά τους. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Λάρισας όπως και οι υπόλοιποι της Θεσσαλίας προτίμησαν να κρατήσουν τα 10ήμερα των δύο ενδιάμεσων εκπτώσεων και να ενισχύσουν τη διάρκεια των δύο τακτικών εκπτώσεων (θερινών και χειμερινών) με 5 επιπλέον ημέρες. Γι’ αυτό και οι τακτικές εκπτώσεις στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαρ. Παπαδόπουλος «πρόκειται για παρωχημένο θεσμό, που δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση χαμηλότερων αρχικών τιμών σε όλα τα είδη από την αρχή της σεζόν. Για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς η κατάργησή τους συνιστά επιτακτική ανάγκη και η θέση αυτή δεν απηχεί μόνο τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας, αλλά όλες τις εμπορικές οργανώσεις της χώρας, όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως περιοχής και μεγέθους, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη καταναλωτικών οργανώσεων».
ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ» ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Γιατί συνεπώς ένας απαξιωμένος και ανεπιθύμητος θεσμός για τους εμπόρους διατηρείται σε ισχύ; Προφανώς γιατί, όπως αφήνει να εννοηθεί ο πρόεδρος του ΕΣΛ, «η ενδεχόμενη κατάργησή τους θα σηματοδοτούσε αυτομάτως και τη μείωση του αριθμού των Κυριακών από οκτώ σε έξι. Και αυτό γιατί την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων τα εμπορικά καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά. Η λεπτομέρεια αυτή πιθανόν να «μέτρησε» στην απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης, καθώς τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα όχι μόνο δεν θέλουν να μειώνεται ο αριθμός των Κυριακών, αλλά πιέζουν και για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, εκφράζοντας το κοινό αίτημα του εμπορικού κόσμου, θα συνεχίσει να διεκδικεί την κατάργηση του θεσμού ευελπιστώντας πως μέχρι την οριστικοποίηση του σχεδίου νόμου και στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται η διακοπή τους. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως στο προτεινόμενο νομοσχέδιο η δυνατότητα των αντιπεριφερειαρχών να μεταβάλουν τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους στον οικείο νομό ύστερα από γνώμη των εμπορικών συλλόγων και των επαγγελματικών οργανώσεων της περιοχής, υπό την προϋπόθεση ότι η σχετική απόφαση θα δημοσιεύεται πριν από την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται, εξακολουθεί να ισχύει.
Από τις υπόλοιπες διατάξεις του ν/σ αξίζει να σταθούμε στην περαιτέρω απελευθέρωση των προσφορών και στην αυστηροποίηση των προστίμων σε περίπτωση παραπλανητικών πρακτικών στις εκπτώσεις και στην παράνομη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, έστω και αν τίθενται κριτήρια για τον υπολογισμό τους για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι επιχειρήσεις.
ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Όσον αφορά τις εκπτώσεις, παραμένουν σε ισχύ οι ίδιες διατάξεις, δηλαδή οι τακτικές εκπτώσεις ξεκινούν οι μεν χειμερινές τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στο τέλος Φεβρουαρίου, οι δε θερινές ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και διαρκούν έως το τέλος Αυγούστου.
ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Σχετικά με τις προσφορές, το νομοσχέδιο καταργεί τον χρονικό περιορισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή συγκεκριμένης κατηγορίας μέσα σε ένα κατάστημα δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν τις δέκα συνεχόμενες ημέρες. Από την άλλη, τίθενται συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά τις αναγραφόμενες τιμές πριν και μετά την προσφορά, έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των πλαστών εκπτώσεων.
Επίσης, μπαίνουν συγκεκριμένοι κανόνες όσον αφορά τις αναγραφόμενες τιμές πριν και μετά την προσφορά. Ειδικότερα προβλέπεται ότι σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερου των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Οταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος 10 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Τα πρόστιμα που αφορούν την παραβίαση των διατάξεων για τις εκπτώσεις διπλασιάζονται. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και όχι λιγότερο από 10.000 ευρώ έναντι 0,5% και 5.000 ευρώ που είναι σήμερα. Εάν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου τζίρου και όχι κατώτερο των 20.000 ευρώ (αντί για 1% και 10.000 ευρώ που είναι σήμερα), ενώ σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα πέντε ετών προβλέπεται πρόστιμο ίσο με 4% του ετήσιου τζίρου, από 3% σήμερα. Για τον υπολογισμό του προστίμου λαμβάνονται υπόψη –σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα– η φύση, η βαρύτητα και η έκταση της παράβασης, οι ενέργειες του εμπόρου για τον μετριασμό της ζημίας που υπέστησαν οι καταναλωτές, τυχόν προηγούμενες παραβάσεις του εμπόρου, καθώς και εάν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις για την ίδια παράβαση σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Διπλάσιο είναι και το πρόστιμο που προβλέπεται για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Πλέον καθορίζεται σε 2% επί του τζίρου και σε ποσό τουλάχιστον 20.000 ευρώ έναντι 1% και ελάχιστου ποσού 10.000 ευρώ που είναι σήμερα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass