Τροπολογία για αποσυμφόρηση των Κτηματολογικών Γραφείων

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2022 8:50

Διάταξη για τη διεύρυνση του έργου των δικηγόρων (έλεγχος νομιμότητας αιτήσεων για καταχώριση στα κτηματολογικά φύλλα και νομική υποστήριξη συναλλασσόμενων) «προκειμένου να αποσυμφορηθούν και να βοηθηθούν τα κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία στο έργο τους», περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022.

Αναλυτικά, με την προτεινόμενη τροπολογία: Επανακαθορίζεται / διευρύνεται το έργο των δικηγόρων [άρθρο 36 του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013)], στο οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος νομιμότητας κάθε αίτησης και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών για την καταχώριση στα κτηματολογικά φύλλα πράξεων, καθώς και η νομική υποστήριξη συναλλασσόμενων κατά τις συναλλαγές με όλα τα υποθηκοφυλακεία (άμισθα, έμμισθα, εμμισθοποιημένα) και τα κτηματολογικά γραφεία που υπάγονται και στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μέχρι τη συγκρότηση των νομικών τμημάτων αυτών. (Κατά τα ισχύοντα, το έργο των δικηγόρων, ως προς τα προαναφερόμενα, περιορίζεται για τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ»). Οι προαναφερόμενες υπηρεσίες παρέχονται στον φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και μέσω αυτού και στα υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης του εν λόγω φορέα και του οικείου δικηγορικού συλλόγου, με την οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, ο τρόπος ανάθεσης και εκτέλεσης των εργασιών, ο τρόπος επιλογής των δικηγόρων και ο καθορισμός της αμοιβής τους από τον Φορέα αυτόν. Περαιτέρω, υπογράφεται προγραμματική σύμβαση μεταξύ του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες και τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας. Προγραμματικές συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους συνεχίζουν να ισχύουν και το πεδίο εφαρμογής τους επεκτείνεται σε όλες τις υπηρεσίες και για όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass