Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Με τον ΕΝΦΙΑ Δίνεται η εντύπωση ότι ποινικοποιείται η ιδιοκτησία

* Χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2014 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:11

«Δίνουμε την εντύπωση πώς η ιδιοκτησία ποινικοποιείται, δυστυχώς ο ΕΝΦΙΑ έστειλε ένα λανθασμένο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Δημιούργησε την εντύπωση ότι η ιδιοκτησία σχεδόν ποινικοποιείται.» Τα παραπάνω επεσήμανε με έμφαση ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ και πρώην υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία του στην Βουλή για το επίμαχο ζήτημα της τροπολογίας του συγκριμένου φόρου.

Αυτό συνέβη, μάλιστα, επεσήμανε, σε μία κοινωνία που το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του καθενός είχε ανέκαθεν υψηλή αξία. Έτσι, η μονιμοποίηση του φόρου, πέραν της αντισυνταγματικότητάς του που εγείρουν συνταγματολόγοι, παγιώνει την αντίληψη ότι εν τέλει πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι που χτίσαμε με τον ιδρώτα μίας ζωής.»

Υπογράμμισε δε ότι τα λάθη του ΕΝΦΙΑ ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής και μετατράπηκαν σε χαριστική βολή στην ημιθανή αγορά ακινήτων ενώ τόνισε ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλους φόρους.

Ο κ Χαρακόπουλος ζήτησε να προταχθούν μέτρα που θα αποκλιμακώσουν τους φορολογικούς συντελεστές και κατέθεσε την άποψη ότι στην μεταμνημονιακή εποχή δεν θα πρέπει να επιβάλλεται κανένας φόρος για την πρώτη κατοικία και τα αγροτεμάχια. Εν πάση περιπτώσει, σχολίασε, ο φόρος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, γιατί αν ένας φόρος είναι δυσβάσταχτος, μετατρέπεται σε βρόγχο για τους φορολογούμενους και τελικά σε μπούμερανγκ για την οικονομία.

Επίσης ζήτησε έστω και την ύστατη στιγμή να υπάρξει έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για πολυτέκνους και αναπήρους και να εξαιρεθούν τιμητικά οι ανάπηροι πολέμου.

 Σχολιάζοντας τις διορθώσεις που έγιναν ο Λαρισαίος πολιτικός αναγνώρισε ότι τουλάχιστον «διορθώνονται κραυγαλέα λάθη» αλλά, πρόσθεσε ότι «με μερεμέτια δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις του ΕΝΦΙΑ» . Ενώ σχετικά με τον αρχικό σχεδιασμό του, σχολίασε ότι βασίστηκε σε λανθασμένα δεδομένα και φορολογούσε μέχρι κα τα…κοτέτσια.

Αναφέρω ενδεικτικά, επεσήμανε, την πρόθεση για φορολόγηση σε αποθήκες, μαντριά, ακόμα και κοτέτσια ή την αρχική πρόβλεψη για φορολόγηση με 20 ευρώ το στρέμμα σε όλα τα χωράφια, ακόμα και στα μπαΐρια και τα τσαΐρια. Τούτο φανέρωνε την αβυσσαλέα απόσταση που χωρίζει όσους κάνουν ασκήσεις επί χάρτου με την πραγματικότητα που βιώνουν οι αγρότες.

Για να γίνει κατανοητός ο παραλογισμός, αρκεί να ξέρει κανείς πως ένας γεωργός που καλλιεργεί σιτάρι στην Ελασσόνα, για παράδειγμα, είναι ζήτημα αν έχει κέρδος 20 ευρώ το στρέμμα, όσα δηλαδή του ζητούσε αρχικά ο ΕΝΦΙΑ».

Αλλεργία ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου αναφερόμενος στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλεργία σε ρεαλιστικές προτάσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρατήρησε, αρχικά υποσχέθηκε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και στη συνέχεια αντικατάστασή του από άλλο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί στους πλουσίους. Σίγουρα ακούγονται ευχάριστα καθώς κανείς μας δεν θεωρεί τον εαυτό του πλούσιο, πόσο δε μάλλον όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ορίζει ποιους θεωρεί πλουσίους. Το παράδοξο, βεβαίως, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι ότι από τη μία τάζει γενναία μείωση των φόρων και από την άλλη υπόσχεται παροχές προς κάθε κατεύθυνση, δηλαδή αύξηση των δημοσίων δαπανών. Πώς θα καταφέρει, ενώ θα μειώσει τα έσοδα του κράτους, να αυξήσει τις παροχές, προφανώς αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Ο κόσμος είναι αυστηρός προς όλους μας. Και αν από την Κυβέρνηση περιμένει πράξεις, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση περιμένει ρεαλιστικές προτάσεις στις οποίες, όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς έχει αλλεργία. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass