ΑΠΟ ΤΟΝ …ΠΑΓΚΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΝΦΙΑ

9 αντικαταστάσεις και μία διόρθωση

* Στον χαμηλό συντελεστή τα ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2014 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:13

ΑΘΗΝΑ

Με εννέα αντικαταστάσεις κυβερνητικών βουλευτών πέρασε τελικά η τροπολογία για τις βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αντικαταστάθηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη, που απουσίαζε στη Λωζάνη, η Άννα Ασημακοπούλου – για προσωπικούς λόγους -, ο Μάξιμος Σενετάκης, ο Λευτέρης Αυγενάκης – που σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης είχε ζητήσει αντικατάσταση - , ο Γ. Κωνσταντόπουλος, για λόγους υγείας.

Από τη Συγγρού επισημαίνεται πως οι λόγοι της αντικατάστασης δεν είναι πολιτικοί, ενώ δεν προσμετράται στις αντικαταστάσεις εκείνη της Άννα Καραμανλή, που όπως αναφέρεται δεν ανήκε στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, κάτι που η ίδια αρνείται.

Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι 51 βουλευτές της συμπολίτευσης, κατά 38 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, ενώ έξι βουλευτές, τέσσερις από το ΚΚΕ και οι δύο ανεξάρτητοι, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, δήλωσαν «παρών».

"Παρών" ψήφισαν οι τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ προκειμένου να μην κατηγορηθούν από την κυβέρνηση ότι καταψηφίζουν αλλαγές, που στόχο έχουν να ανακουφίσουν τους πολίτες αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Θανάσης Οικονόμου.

Ακόμα και λίγα λεπτά πριν την κρίσιμη ψηφοφορία "γαλάζιοι" βουλευτές συνέχιζαν να βάλλουν κατά της κυβέρνησης ζητώντας και άλλες βελτιώσεις.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Μια διόρθωση πάντως που έγινε την τελευταία στιγμή μετά από παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη αφορά στην εξαίρεση των ενοικιαζόμενων δωματίων από τον υψηλό συντελεστή του ΕΝΦΙΑ. Μιλώντας στη Βουλή η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε: "Τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν με τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων θα καλούνταν να καταβάλλουν φόρο πολλαπλάσιο από αυτόν που ισχύει για τις επιχειρήσεις νομικών προσώπων θα φορολογούνταν δηλαδή ως κατοικίες και όχι ως τουριστικά καταλύματα".

Από την πλευρά της η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ζητά να μην υπολογίζονται οι κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες στο σύνολο της περιουσίας επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

Πυρ ομαδόν δέχθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ ενόχληση υπάρχει και στο μέγαρο Μαξίμου από τις δηλώσεις του υπουργού που σπεύδει σε κάθε ευκαιρία να θυμίσει ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό του δημιούργημα.

Αιχμηρός έναντι του υπουργού Οικονομικών ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον "ΣΚΑΪ" είπε πως η κυβέρνηση έχει συνέχεια και πρόσθεσε: "Αν ο κ. Χαρδούβελης δεν μπορεί να εφαρμόσει ή δεν του αρέσει ο ΕΝΦΙΑ, παραιτείται και πάει ο επόμενος υπουργός".

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Αλλαγές στο παρά πέντε πέρασε η κυβέρνηση στις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν σφοδρές με τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου να πέφτουν στο κενό.

Στις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής η φορολόγηση και των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις με τον χαμηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ, όπως μετ' επιτάσεως ζητούσε ο κλάδος.

Ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν θα ισχύσει για τις βίλες και τις πολυτελείς κατοικίες που ενοικιάζονται την τουριστική περίοδο, μια μόδα των τελευταίων χρόνων. Η κατηγορία αυτή θα παραμείνει στον υψηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει ότι θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, από τον επόμενο χρόνο αφού επαναξιολογηθεί μετά την πρώτη εφαρμογή του. «Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική ισορροπία, σε συνδυασμό με την επίτευξη φορολογικής συνέπειας αλλά και θετικών ρυθμών ανάπτυξης, αποτελεί άλλωστε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης» σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομιών.

Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται για το 2014 όλα τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, καθώς και για τα οικόπεδα που αναλογούν σε σεισμόπληκτα κτίρια - από τον τελευταίο σεισμό - στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση θα εξετάσει την επέκταση της απαλλαγής σε αντίστοιχες περιοχές πολεοδομικά ανενεργών οικισμών και σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. Ροποτό Τρικάλων).

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά καταργεί και ποινικοποιεί την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας και τόνισε ότι το κόμμα του δεσμεύεται στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ζήτησε να διορθωθεί με αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο η τροπολογία.

Για λάθος της κυβέρνησης που δεν προχωρά σε περαιτέρω αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, καθώς η ρύθμιση «απαλύνει πολύ λίγο τη φορολογία», μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα κάποιος βουλευτής της συγκυβέρνησης να ρίξει την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι μαζί έχουμε το δύσκολο έργο να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη θέση, όμως και η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί το λάθος της». Ο κ. Ψυχάρης επέκρινε και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι είναι λάθος να επιμένει πεισματικά να μην υπερψηφίσει έστω και τη μικρή βελτίωση και να δείχνει ότι προτιμά τον κακό νόμο.

Αντιλαϊκό και ληστρικό χαρακτήρισαν τον ΕΝΦΙΑ οι εισηγητές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Χρυσή Αυγή με τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Από τους ΑΝΕΛ, ο Γιάννης Δημαράς, έκανε λόγο για νόμο- έκτρωμα και αντισυνταγματικό νόμο.

Έντονα επικριτικός για τον ΕΝΦΙΑ εμφανίστηκε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, προτείνοντας βελτιωτικές αλλαγές. «Είναι μεν θετικό ότι διορθώθηκαν κραυγαλέα λάθη, ωστόσο, φοβάμαι πως όσα μερεμέτια και αν επιχειρηθούν, δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις αυτού του νόμου» τόνισε ο βουλευτής, ο οποίος υποστήριξε: «Τα λάθη του ΕΝΦΙΑ ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής. Έστειλε δυστυχώς ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι ποινικοποιείται η ιδιοκτησία. Μόνο ως έκτακτα μπορούν να γίνου ανεκτά μέτρα τύπου ΕΝΦΙΑ».

Για υπερβολές του ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο και η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, αναγνωρίζοντας μεν ότι η τροπολογία είναι βελτιωτική, σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, τονίζοντας ωστόσο ότι «τα έσοδα, πρέπει να αναζητηθούν αλλού».

* Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο Mega είπε ότι πρέπει να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζοντας ότι είναι διαφορετικό πράγμα να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία -το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση για 45% φορολόγηση όλων αυτών- και διαφορετικό το να φορολογείται μια κατοικία «που την έφτιαξες με κόπους μιας ζωής» και μια δευτερεύουσα κατοικία, «αυτή που σου άφησε ο πατέρας σου, αυτά δεν πρέπει να φορολογούνται».

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με τις δόσεις, καθώς για τα λαϊκά στρώματα υπάρχει αδυναμία πληρωμής του φόρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass