Εφιαλτικό το κύμα ανατιμήσεων

ΕΚΡΗΞΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ 8,9% ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ - ΑΥΞΗΣΗ 79% ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ - ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 20% ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ 13% ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2022 8:40

Εκτοξεύτηκε στο 8,9% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, ο Γενικός ΔΤΚ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,7%.


Κρίσιμα αγαθά και υπηρεσίες καταγράφουν τεράστιες ανατιμήσεις. Ο ηλεκτρισμός κατά 79%, το φυσικό αέριο κατά 68% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 58,5%. Ανατίμηση 19,9% σημειώνεται στα λάδια και 13% στα λαχανικά. Αυξήθηκαν κατά 26,8% τα εισιτήρια στα αεροπλάνα και 16% αυτά των πλοίων. Το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία και μοτέλ ανέβηκε 18,5%. Ειδικότερα η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 8,9% τον Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
* 8,1% σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
* 0,4% στα κρασιά και 6,5% στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
* 29,9% σε ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
* 3,7% σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
* 15,4% σε καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
* 0,1% σε μικρά είδη αναψυχής-άνθηκατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής.
* 0,9% στα δίδακτρα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
* 2,8% σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
*0,1% στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.
2. Από τη μείωση του δείκτη κατά 2,9% λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass