ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ

20 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν Λαρισαίοι στον Δήμο!

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:15

 

Βαρυφορτωμένο με οφειλές βρίσκει το Ταμείο του Δήμου Λαρισαίων η νέα δημοτική αρχή. Όχι όμως χρέη προς τρίτους, που υπάρχουν κι αυτά σε αφθονία, αλλά χρέη ιδιωτών προς τον Δήμο που έχουν συσσωρευτεί και μαζί με τις προσαυξήσεις κοντεύουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευχάριστος πονοκέφαλος για τον Απ. Καλογιάννη και τους συνεργάτες του, αν δεν υπήρχε η δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σε εποχή απισχνασμένων αγελάδων, αποτελεί πρόβλημα για τη δημοτική αρχή όχι μόνο να προσπαθήσει αλλά κυρίως να καταφέρει να εισπράξει οφειλές από επιχειρήσεις ή απλούς ιδιώτες.

Πρόκειται για χρέη που προέρχονται από καταστήματα εστίασης και αντιστοιχούν είτε στον δημοτικό φόρο επί του τζίρου (που έχει πλέον μειωθεί στο 0.5%), είτε σε τέλος χρήσης χώρων για τραπεζοκαθίσματα. Για οφειλές από αυθαίρετα κτίσματα, ακόμη και από κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις.

Στη λίστα του Δήμου Λαρισαίων υπάρχουν πολλοί μικροοφειλέτες αλλά και αρκετοί που χρωστούν πολύ μεγάλα ποσά. Χαρακτηριστική η περίπτωση επιχειρηματία που οφείλει 450.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλοι με χρέη 100-200.000 ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις. Συνολικά οι οφειλές μέχρι τις 31/12/2013 έφταναν στα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Η αρμόδια δημοτική υπηρεσία, ακολουθώντας τη νομοθεσία, προχωρά σε εισπρακτικές ενέργειες, δίχως όμως και πολύ μεγάλη επιτυχία όπως προκύπτει από τη διαρκή αύξηση των οφειλών. Ξεκινούν από μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας των οφειλετών, προχωρούν σε κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» από τράπεζες κ.λ., συνεχίζουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κινητών αντικειμένων και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να κινηθεί προς είσπραξη των οφειλομένων, όχι από τον εκάστοτε δήμαρχο αλλά από την υφιστάμενη νομοθεσία. Σε περίπτωση αδράνειας προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους υπαλλήλους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και η πίεση από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού για είσπραξη των οφειλομένων στο δημοτικό Ταμείο.

Κι ενώ είναι ακόμη άγνωστο πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα η νέα δημοτική αρχή, εντύπωση έχει προκαλέσει στα στελέχη της η ανάγνωση της έκθεσης του ορκωτού λογιστή που συνόδευε τον Ισολογισμό του Δήμου για τις 31/12/2013. Εκεί υπάρχει η παρατήρηση ότι η υπηρεσία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για την είσπραξη οφειλών που εκκρεμούν πριν από το 2007 και οι οποίες φτάνουν τα 6.900.000. Στοιχείο που προκάλεσε την έκπληξη του νέου δημάρχου Απ. Καλογιάννη, ο οποίος είχε αναρωτηθεί μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους λόγους που δεν εισπράχθηκαν τα συγκεκριμένα χρέη «σε εποχές οικονομικής ευμάρειας». Εν τω μεταξύ δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί συνολικά τι ποσό από τα 7 εκατομμύρια των παλαιών οφειλών είναι πραγματικό χρέος και τι αντιστοιχεί στις επιβληθείσες από τότε προσαυξήσεις.

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass