«Παράθυρο» για κατάργηση του πενθημέρου και του 40ώρου

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ 6ΗΜΕΡΟ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΔΗΓΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2022 14:39

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας, με την οποία δίνονται διευκρινίσεις για την από 24.5.2021 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων της χώρας για το 2021-2023.


Η ΓΣΕΕ αφήνει αιχμές κάνοντας λόγο για απαράδεκτη παρέμβαση του Υπουργείου, σημειώνοντας πως απώτερος σκοπός της εγκυκλίου είναι η «παράνομη οδηγία και κατεύθυνση, που δίνεται στις τελευταίες γραμμές του τέλους της, για την κατάργηση του πενθημέρου».
Σφοδρές είναι και οι αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον επισιτιστικό κλάδο (ΠΟΕΕΤ) που με ανακοίνωσή τους στην «Ε» αφήνουν υπόνοιες πως το Υπ. Εργασίας ανοίγει «πόρτα» για επίσημη κατάργηση της πενθήμερης 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας, όπου πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν τους τελευταίους μήνες ότι «δεν βρίσκουν προσωπικό», αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι προσφερόμενες αποδοχές είναι πολύ χαμηλές, γι’ αυτό υπάρχει απροθυμία κάλυψης κενών θέσεων.
Να σημειώσουμε πως με ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία του Υπ. Εργασίας και ενώ η συλλογική σύμβαση στον κλάδο τουρισμού και επισιτισμού έχει κηρυχθεί υποχρεωτική ή δίνονται κατευθύνσεις σχετικά με «τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού» αυτών των επιχειρήσεων. Για το επίμαχο θέμα της εβδομαδιαίας απασχόλησης, στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναγράφεται ότι «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα».
Ωστόσο η Γ.Γ, αξιοποιώντας τον Ν. Χατζηδάκη, προχωρά σε ερμηνεία της σύμβασης και προσθέτει ότι ο όρος για την καθιέρωση της 5θήμερης εβδομάδας μπορεί να ερμηνευτεί και σε ...«6 ημέρες αντί για 5 ημέρες, για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους».
Τυπικά κατά κάποιον τρόπο αφήνει στον εργαζόμενο την πρωτοβουλία να ζητήσει ...περισσότερες μέρες και ώρες εβδομαδιαίας δουλειάς, ενώ ο εργοδότης έχει δικαίωμα να δεχθεί ή να απορρίψει το «αίτημα». Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, είναι βέβαιο ότι την πρωτοβουλία για την αύξηση της εβδομαδιαίας απασχόλησης θα την έχει ο εργοδότης, ενώ ο εργαζόμενος θα μπορεί μόνον να αποδεχθεί ή να αποχωρήσει.

 

ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ 6ΗΜΕΡΟ
«Με την εγκύκλιο το Υπ. Εργασίας καταργεί το 5ήμερο (όπως προβλεπόταν στην ΚΣΕΕ), ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, πολλές φορές εκβιαστικές. Η Εγκύκλιος, λοιπόν, αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας!» αναφέρει η Ομοσπονδία εργαζομένων στον επισιτιστικό κλάδο.
«Δίνει τη δυνατότητα, όπως χαρακτηριστικά λέει, να δηλώνει ο εργαζόμενος (άκουσον άκουσον) στο «Εργάνη» πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η ημέρα για οικογενειακούς λόγους και μάλιστα τσάμπα, εφαρμόζοντας ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά, που κανείς στην πράξη δεν θα εφαρμόζει. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως μετά το 8ωρο καταργείται στην πράξη και το 5ήμερο, κυρίως όμως καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η κουβέντα για 4ήμερη απασχόληση, η Κυβέρνηση στην Ελλάδα νομοθετεί το 6ήμερο. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε μήπως τελικά η κήρυξη της σύμβασης σε υποχρεωτική πριν 10 ημέρες ήταν στο πλαίσιο του προεκλογικού τοπίου και τώρα που αυτό απομακρύνθηκε επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Γιατί αν είναι έτσι, πολύ φοβόμαστε πως αν τελικά γίνουν οι εκλογές, σε έναν χρόνο δεν θα μείνει ούτε ένα άρθρο από τη σύμβαση» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ.
«Με αιφνιδιαστική «Εγκύκλιό» του, επικαλούμενο δήθεν «ερωτήματα» για την εθνική κλαδική ΣΣΕ 2021-2023 για τα επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα όλης της χώρας, δίνει τέσσερις σελίδες κατευθύνσεις προς τους εργοδότες και τις (εκτός αρμοδιότητας Υπουργείου πια) Επιθεωρήσεις Εργασίας για την εφαρμογή της» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της. Απώτερος σκοπός αυτής της «Εγκυκλίου» είναι η παράνομη οδηγία και κατεύθυνση, που δίνεται στις τελευταίες γραμμές του τέλους της, για την κατάργηση του πενθημέρου στα επισιτιστικά-τουριστικά καταστήματα, που είναι θεμελιώδης όρος εργασίας ρητά κατοχυρωμένος με το άρθρο 5 της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ («Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα»). Προξενεί εντύπωση ότι μόλις την 29η Ιουνίου 2022, ύστερα από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 3354) η απόφαση του υπουργού Εργασίας για την κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου της εθνικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα όλης της χώρας» αναφέρει η ΓΣΕΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass