Ξεκινά σήμερα το παζάρι της Ελασσόνας

«ΔΕΜΕΝΟ» ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ 16ο ΑΙΩΝΑ

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2022 10:31

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Άρρηκτα «δεμένη» με την ιστορία και την παράδοση της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής είναι η ετήσια εμποροπανήγυρη της Ελασσόνας, που μετά από δύο «παγωμένα» χρόνια επιστρέφει και ξεκινά σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, όπως είναι καθιερωμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το συγκεκριμένο κοινωνικό – εμπορικό γεγονός, που οι ιστορικές πηγές το έχουν καταγράψει να υπάρχει στην Ελασσόνα από τον 16ο αιώνα (!), σηματοδοτεί την επικείμενη είσοδο του φθινοπώρου και είθισται κάθε χρόνο να προσελκύει από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελασσόνα, την επαρχία της, από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισας, αλλά και από όμορους Νομούς (Τρίκαλα, Πιερία, Κοζάνη, Γρεβενά).
Ήδη, αναμένεται κοσμοσυρροή και αυξημένη προσέλευση του κόσμου στους χώρους της εμποροπανήγυρης της Ελασσόνας, παρά την εύλογη ανησυχία από τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων που μιλούν για βροχερό καιρό. Πάντως, οι εκθέτες – έμποροι, που έχουν έρθει στην Ελασσόνα για να διαθέσουν τα εμπορεύματα και την πραμάτεια τους, δείχνουν αισιόδοξοι, ελπίζοντας πως τελικά ο καιρός θα σταθεί σύμμαχός τους, χωρίς τα φθινοπωρινά «τερτίπια» του. Το παζάρι θα λειτουργεί στις γνωστές σύγχρονες εγκαταστάσεις της λαϊκής αγοράς, από σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.
Παρ’ ότι η εμποροπανήγυρη της Ελασσόνας έχασε πολύ μεγάλο κομμάτι της παλαιάς «αίγλης» της και παρά τις συχνές διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου της περιοχής (…που, εδώ και αρκετά χρόνια, προτείνει την κατάργηση ή τη ριζική αναβάθμισή της), εξακολουθεί να συγκινεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού όλης της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και όμορων περιοχών με την Ελασσόνα, ιδίως δε τον νεαρόκοσμο, που αναζητά επιπλέον τρόπους διαφυγής και διασκέδασης, έστω και για λίγα 24ωρα, πριν αρχίσουν τα σχολεία.
Οι έμποροι και μικροπωλητές, που ήδη έχουν μισθώσει και εγκατασταθεί στα στέγαστρα και τους χώρους του Παζαριού, προέρχονται από την περιοχή της Λάρισας, τους γειτονικούς νομούς, αλλά και από διάφορες άλλες μακρινές και κοντινές περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Ιωάννινα, Λαμία, Κομοτηνή, Ξάνθη, Κατερίνη, Βέροια, Καβάλα, Σέρρες, κ.ά.). Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τους ενοικιαζόμενους χώρους αναμένεται να αποφέρουν στα ταμεία του Δήμου Ελασσόνας αρκετές χιλιάδες ευρώ, δίνοντας, σαφώς, μια οικονομική μικρή «ανάσα», στις εξαιρετικά δύσκολες σημερινές εποχές (…και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Ημέρα υπερεκπτώσεων στην αγορά της Ελασσόνας
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛ

Στη σκιά της έναρξης του παζαριού, ο Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας προσκαλεί τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να επισκεφτούν σήμερα τα καταστήματα για έξυπνες αγορές. Οι εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής θα λειτουργούν από το πρωί έως τα μεσάνυχτα με εκπτώσεις που θα φτάνουν το 70%. Την ίδια στιγμή το ΕΚΛ αντιδρά στην κίνηση αυτήν, τονίζοντας πως «η διεύρυνση ωραρίου, βαπτίζοντας τη βραδιά «γιορτή», αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής της Ελασσόνας. Αφού την ίδια ακριβώς στιγμή οι λαϊκές – εργατικές οικογένειες στενάζουν από την ακρίβεια, μετράνε μέχρι και το τελευταίο λεπτό για να δούνε πώς θα βγάλουν τον μήνα και αγωνιούν για τον «βαρύ» χειμώνα που είναι προ των πυλών.
Μία βραδιά που στην πράξη θα είναι ξεθέωμα για όσους δουλέψουν, ανοίγοντας τον δρόμο για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους να δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα. Γι’ αυτό ένα τέτοιο αίτημα καμία σχέση δεν έχει με τις δικές τους ανάγκες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass