Αποκλιμακώνεται στο 1,20 ευρώ ανά λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης

ΑΝΩ ΤΟΥ 3% Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2022 11:25

Mπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης 2,8% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του έτους να ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών. Ωστόσο αποτελεί γεγονός και η υποχώρηση της τιμής της αμόλυβδης που στα φθηνά πρατήρια είναι κάτω από 1,9% ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης που υπολογίζεται κάτω από 1,20 ευρώ το λίτρο.


Κοντά στα επίπεδα του περασμένου χρόνου κυμαίνεται διεθνώς η τιμή του πετρελαίου αφού διαπιστώνεται μεγάλη μείωση στις διυλιστηριακές τιμές. Κατά τη δεύτερη ημέρα εφαρμογής του πλαφόν (ανώτατο όριο τιμών στα 60 δολάρια ανά βαρέλι), αλλά και το εμπάργκο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές από τη Ρωσία, η πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου υπολογίζεται άνω του 3%.
Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ βορείου θάλασσας διαπραγματεύεται στα 97 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, ενώ τον τελευταίο μήνα καταγράφει απώλειες της τάξης του 15,74%.
Την ίδια καθοδική τροχιά έχει χαράξει και το αμερικανικό αργό που κινείται κάτω από τα 74 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας μηνιαία πτώση της τάξης του 16%.
‘Οσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρηση καθοδικά για το πρώτο τρίμηνο από 8% στο 7,9% και για το δεύτερο τρίμηνο από το 7,7% στο 7,1% , δηλαδή στο εννιάμηνο ρυθμός ανάτυξης 5,9%. Από το τέταρτο τρίμηνο θα διαφανεί εάν επιτυγχάνεται ο στόχος ανάπτυξης του 5,6% που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι υπάρχει επίπτωση στη διαμόρφωση του τελικού ΑΕΠ μέσω των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Παράλληλα ανακοινώθηκε αύξηση 3,6% στην κατανάλωση και επίσης αύξηση 7% στις επενδύσεις. Ωστόσο διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass