Προσοχή στις πασχαλινές αγορές

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 12 Απρ 2023 12:15

Σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών ανατιμήσεων και ακρίβειας, η Ένωση Καταναλωτών Θεσσαλίας δίνει και φέτος πληροφορίες που αφορούν τα κύρια πασχαλινά είδη ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι να αγοράζουν και τι να αποφεύγουν.


* Κρέατα. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες, στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών, οι οποίες δηλώνουν ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Τα ντόπια και τα προερχόμενα από τις χώρες της ΕΕ χουν σφραγίδα με χρώμα τιρκουάζ όπου αναγράφεται η χώρα προέλευσης. Τα Ελληνικά έχουν το σήμα HELLAS ή EL ή GR. Τα προερχόμενα από τρίτες χώρες έχουν σφραγίδα με χρώμα καστανό. Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία (από 2 έως 4oC) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί μολύνεται από σκόνες, έντομα και αλλοιώνεται από τη θερμοκρασία.
* Αυγά. Τα αυγά που αγοράζουμε δεν πρέπει να ραγισμένα και δεν πρέπει να πλένονται πριν μπουν στο ψυγείο γιατί αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους. Η τοποθέτησή τους πρέπει να γίνεται στις αυγοθήκες του ψυγείου μας, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα γιατί δεν είναι σπάνια η επιμόλυνσή τους με το μικρόβιο της σαλμονέλας. Να γίνεται καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών.
* Βαφές αυγών. Αν οι βαφές του εμπορίου περάσουν στο εσωτερικό του αυγού, δεν το καταναλώνουμε. Χρησιμοποιούμε φυσικές βαφές από παντζάρια, κρεμμύδια, κόκκινο λάχανο ή βιολογικές βαφές. Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 24 ώρες πριν το βάψιμο για να μη ραγίσουν.
* Έτοιμα βαμμένα αυγά. Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε έτοιμα βαμμένα αυγά διότι δεν είναι γνωστή ούτε η ποιότητά τους ούτε η βαφή που χρησιμοποιήθηκε.
* Σοκολατένια αυγά. Διαβάζουμε την ετικέτα αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της καθώς και την ημερομηνία λήξης. Μη δίνετε σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια με μικρά κομμάτια σε παιδιά κάτω των 3 ετών.
* Παιχνίδια. Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα συμμόρφωσης «CE» τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα, τις ηλικίες για τις οποίες προορίζονται. Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Δεν επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις, αλλά επιλέγουμε παιχνίδια που προάγουν την ευρηματικότητα, την πρωτοβουλία και τις επιδεξιότητες του παιδιού.
* Πασχαλινές λαμπάδες. Ιδιαίτερη προσοχή στις λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια με μικρά κομμάτια που μπορούν να αποσπαστούν ή αντικείμενα που έχουν πρότυπα βίας. Στην Ανάσταση έχετε τα παιδιά σας υπό άμεση επιτήρηση, γιατί οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες από εύφλεκτα υλικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass