ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Ο ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΜΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ

Ξεκινούν επιτέλους οι επιστροφές φόρου…

* Απεγκλωβίζονται από τα "γραφειοκρατικά γρανάζια" των εφοριών μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες της Λάρισας

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2014 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:32

 

 

 

Τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογούμενων που μάταια ανέμεναν επιστροφές φόρου εισοδήματος, θα μπει από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ενεργοποιείται με σημαντική καθυστέρηση η διαδικασία αυτόματων συμψηφισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ ασφαλιστικών Ταμείων και Εφοριών.

 Εντός των προσεχών ημερών και σταδιακά, χιλιάδες φορολογικά ενήμεροι μισθωτοί, αγρότες και συνταξιούχοι της Λάρισας, που ανέμεναν επί μήνες την επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ,  προκειμένου να ελεγχθούν αν έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, θα εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται καθώς τίθεται σε ισχύ η διάταξη νόμου που προβλέπει τη διασταύρωση στοιχείων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, ταμείων και Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

  Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα οξύ καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις έως τώρα, οι φορολογούμενοι έπρεπε να περάσουν πρώτα από την εφορία για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και στη συνέχεια να περιμένουν να πάρουν κάποια στιγμή τα χρήματά τους από το Δημόσιο.  Δηλαδή ήταν υποχρεωμένοι να υποστούν μια γραφειοκρατική ταλαιπωρία τη στιγμή μάλιστα που ο αυτόματος συμψηφισμός φόρων με τα Ταμεία ισχύει από την 1η Ιουλίου.  Γιατί όμως συνέβαινε αυτό; Επειδή το ψηφιακό αρχείο οφειλετών που δημιούργησε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και απέστειλε στη ΓΓΠΣ δεν ήταν συμβατό με το πληροφοριακό σύστημα των εφοριών. Κάποια μάλιστα από τα αρχεία που έφθασαν στις Εφορίες Λάρισας ήταν χειρόγραφα, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να σταματήσουν, καθώς υπάλληλοι δήλωναν αδυναμία στη διενέργεια ελέγχων με αποτέλεσμα οι συμψηφισμοί να είναι ελάχιστοι... 

 Τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα στις περιπτώσεις των αγροτών, για τους οποίους δημιουργήθηκε και πολιτικό πρόβλημα, εξαιτίας της εγκυκλίου του υπ. Εργασίας προς τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για το συμψηφισμό χρεών προς τον ΟΓΑ με τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Και όλα αυτά ενώ υπάρχουν αγρότες που δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ από το 2013, δεν χρωστούν στον ΟΓΑ ή στο Δημόσιο και παρέμειναν σε αναμονή μαζί με όλους τους υπολοίπους φορολογουμένους...

  Σύμφωνα πάντως με τη κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, για το συμψηφισμό θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

* Η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (εφεξής ΔΗΛΕΔ) αποστέλλει ανά 15 ημέρες στο ΚΕΑΟ, το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

* Το ΚΕΑΟ σε συνεργασία με τα Ταμεία διενεργεί τις απαραίτητες διασταυρώσεις και αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών αποκλειστικά σε προθεσμία 15 ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου, τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου ανά Ταμείο.

* Για τις περιπτώσεις χρεωστικού υπόλοιπου, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενημερώνει τις ΔΟΥ, μέσω του TAXIS, εντός 5 ημερών και αυτές προβαίνουν άμεσα σε παρακράτηση προς συμψηφισμό του συνόλου της επιστροφής και μέχρι του ύψους των οφειλών. Στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερα του ενός Ταμεία, το ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται αναλογικά.

 Σε κάθε περίπτωση οι Εφορίες έχοντας πρόσβαση στη νέα διαδικτυακή εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, στην οποία θα έχουν καταχωριστεί ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και οι ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξαρτήτως αν αυτές έχουν ρυθμιστεί ή όχι, θα μπορούν να προχωρούν τους συμψηφισμούς.  

 ΘΕΣΜΙΚΗ ΤΟΜΗ

Με αφορμή την υπουργική απόφαση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για μεγάλη θεσμική και οργανωτική τομή που εκσυγχρονίζει με διαφάνεια και δικαιοσύνη, χωρίς ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις, τις διαδικασίες επιστροφής φόρων προς τους πολίτες, καθώς για την είσπραξη ποσών δεν θα απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας.  «Ωφελημένοι του νέου αυτοματοποιημένου μηχανισμού συμψηφισμού επιστροφής φόρου και οφειλών θα είναι πρώτα και κύρια οι συνεπείς πολίτες – μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δεν οφείλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς ήδη από το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας on line διαδικασίας την επόμενη εβδομάδα θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής των επιστροφών φόρων», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass