ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ TAXIS ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Νέο αλαλούμ με τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

* Διαμαρτυρίες πολιτών στις Εφορίες της Λάρισας - Γιατί δεν διορθώθηκαν και τι πρέπει να κάνουν…

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:46

 

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μπορεί να ανακοίνωσε χθες πως η διόρθωση  των εκκαθαριστικών για όσους δικαιούνται μειώσεις, απαλλαγές ή εκπτώσεις, με τις απαραίτητες προσαρμογές στο ύψος των δόσεων να ολοκληρώθηκε αλλά η ταλαιπωρία χιλιάδων φορολογουμένων και μεταξύ αυτών πολλών Λαρισαίων θα συνεχιστεί απ, ότι φαίνεται για μήνες… 

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αν και δικαιούχοι μειώσεων ή απαλλαγών, μιας και πρόκειται για οικονομικά αδύναμους και για φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 80%, διαπίστωσαν δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της β΄δόσης του φόρου ότι τα υποτιθέμενα νέα εκκαθαριστικά τους δεν είναι διορθωμένα, οπότε θα πρέπει να πληρώσουν το αρχικό ποσό της δόσης.

Αρκετοί φορολογούμενοι όταν διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε νέα εκκαθάριση έσπευσαν στις Εφορίες της Λάρισας προκειμένου να μάθουν τους λόγους και για το τι πρέπει να πράξουν. Από την ενημέρωση που είχαν από το υπ. Οικονομικών οι εφοριακοί,  πέραν από τα λάθη που διαπιστώθηκαν κατά την αυτοποιημένη διαδικασία εκκαθάρισης ( φορολογούμενοι π.χ. είχαν συμπληρώσει λάθος είτε το έντυπο Ε9 με τα στοιχεία των ακινήτων τους, είτε το έντυπο Ε2 από το οποίο θα έπρεπε να προκύπτουν τα ξενοίκιαστα ακίνητα) ότι οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν αφορούν κυρίως σε οικονομικά αδύναμους και φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 80%. Για την έκπτωση που αφορά στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα οι δικαιούχοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το Δεκέμβριο και την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης.

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι έχασαν τις εκπτώσεις και απαλλαγές λόγω υπέρβασης εισοδηματικού ορίου καθώς θα συνυπολογίστηκαν στα εισοδήματά τους ακόμη και αυτά που δεν φορολογούνται, οπότε ξεπέρασαν το εισοδηματικό όριο. Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι φοροαπαλλαγές ισχύουν με βάση το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Μάλιστα, στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνονται όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα, ακόμη και αυτά που δεν φορολογούνται. Επίσης λαμβάνεται υπόψη και η αποζημίωση απόλυσης, ενώ σε περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, τότε θα προστίθεται η διαφορά στα πραγματικά εισοδήματα. Να θυμίσουμε ότι το υπ. οικονομικών μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει πως  «τα επιδόματα κοινωνικής φύσεως είτε δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εισοδηματικών ορίων για την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, είτε δεν μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρβαση αυτών των ορίων, ενόψει του ύψους τους»…  Όλοι αυτοί θα πρέπει να μεταβούν κάποια στιγμή να μεταβούν στην Εφορία και να υποβάλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού του φόρου προσκομίζοντας τα απαραίτητα παραστατικά. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ειδική ρύθμιση. Η διαδικασία πιθανότατα θα "τρέξει" από το Δεκέμβριο και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από τη ΓΓΔΕ.

Σε κάθε περίπτωση όσοι δικαιούνται την έκπτωση φόρου του 50% ή του 100% επειδή πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βρίσκουν στο εκκαθαριστικό τους ένα σημείωμα το οποίο αναφέρει - όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση της ΓΓΔΕ- τα εξής: «Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έχοντας λάβει υπόψη τα ακόλουθα:

Α) το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014

Β) τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2014

Γ) το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014

Δ) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (σ.σ την σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα)

Ε) το ποσοστό αναπηρίας ( για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας)

Αποφασίζει ότι για τον τους: ……. (θα αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ΑΦΜ) παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014».

Βλέποντας αυτό το σημείωμα, οι ενδιαφερόμενοι θα κατανοήσουν ότι το ποσό του φόρου που τους αναλογεί έχει μειωθεί κατά 50% ή κατά 100% ανάλογα με την περίπτωση.

Όσοι έχουν ήδη πληρώσει μία δόση ΕΝΦΙΑ και δικαιούνται έκπτωση θα έχουν συμψηφισμό με τις επόμενες πέντε δόσεις, ενώ όσοι έχουν ήδη πληρώσει περισσότερα από όσα τους αναλογούν τελικά θα έχουν επιστροφή φόρου. Η προθεσμία εξόφλησης της δόσης Οκτωβρίου λήγει αύριο την Παρασκευή.

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, οι οποίοι δεν βρήκαν το νέο εκκαθαριστικό στο taxisnet,  για να λάβουν τις εκπτώσεις που δικαιούνται, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, για να διορθωθούν τα λάθη.  Η ειδική εφαρμογή στο taxisnet για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 αναμένεται να ανοίξει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και η αρχική προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου για διορθώσεις θεωρείται δεδομένο ότι θα παραταθεί. Για τον τρόπο συμπλήρωσης των τροποποιητικών δηλώσεων η ΓΓΔΕ αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες.

Πάντως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο έντυπο Ε2 για να αποδεικνύεται ότι πράγματι ήταν κενό το 2013. Όπως έγινε γνωστό τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί  σχετίζονται με λανθασμένη αναγραφή του κενού διαμερίσματος (για παράδειγμα αντί να αναγραφεί «κενό», ορισμένοι γράφουν «κενό όπως και πέρυσι») ή δεν έχει δηλωθεί ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ.

Πάντως σύμφωνα με τη νομοθεσία να θυμίσουμε για μια ακόμη φορά πως οι απαλλαγές ισχύουν ως εξής:

- Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/την σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

- Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο ακινήτων.

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass