Επιτέλους εκλογές στο Επιμελητήριο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ (!) -ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2024 11:01

Του Σωτ. Κέλλα

Εκ του νόμου οι επιμελητηριακές εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, όμως ήδη έχουν δοθεί δύο παρατάσεις στη θητεία των οργάνων διοίκησης σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Κανονικά, δηλαδή, οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιούνταν τον Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο με τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου εκείνης της χρονιάς κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά διεξαγωγής των εκλογών για το διάστημα 15-22 Νοεμβρίου 2022.
Μεσολάβησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις του στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να δοθεί και δεύτερη αναβολή και να μετατεθούν οι εκλογές στο διάστημα 15 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου του 2023. Ωστόσο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, οι εκλογές μεταφέρονται για το 2024 σε ημερομηνία μεταξύ 15 Νοεμβρίου με 15 Δεκεμβρίου, η οποία ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Επιμελητηρίου.
Η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) έχει αποφασίσει ότι δεν θα δεχτεί άλλη παράταση, ενώ ήδη είχε γίνει η αναγκαία προεργασία από τα Επιμελητήρια, όπως η συγκρότηση εκλογικών επιτροπών για τη διενέργεια των εκλογών, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν «πραξικοπηματική τη μετάθεση των εκλογών που πλήττει καίρια την εικόνα του επιμελητηριακού θεσμού, υπονομεύει τη λειτουργία και την αυτοτέλειά του, καθώς αποδεικνύεται στην πράξη πως τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον του δεν τις λαμβάνουν τα μέλη της επιμελητηριακής κοινότητας, αλλά καθορίζονται από τις εκάστοτε βουλές των κυβερνητικών παραγόντων, που επιδιώκουν πολιτικά οφέλη στις πλάτες του».
Σε εκλογικούς ρυθμούς αρχίζει και μπαίνει το Επιμελητήριο Λάρισας, όπου αυτήν τη στιγμή υπάρχει συνδιοίκηση των παρατάξεων «Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση» (επικεφαλής Σωτήρης Γιαννακόπουλος που είναι πρόεδρος) και «Επιχειρηματική Ανανεωτική Εκκίνηση» (επικεφαλής Δημήτρης Παπαλέξης που είναι σήμερα α’ αντιπρόεδρος).
Οι δύο παρατάξεις δείχνουν ότι θα ξαναδιεκδικήσουν την εκλογή τους και πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη άρχισαν να βολιδοσκοπούν πρόσωπα για να μπούνε στα ψηφοδέλτιά τους.
Η παράταξη «Νέα Επιμελητηριακή Δράση» κατέρχεται στις εκλογές με νέο επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Γουργιώτη, που διαδέχθηκε τον Δημήτρη Αδάμ. Ο τελευταίος ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» του Αποστόλη Καλογιάνη. Ο Κ. Γουργιώτης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία, κάτι που κάνει τις εκλογές αμφίρροπες. Δεδομένη είναι και η κάθοδος της παράταξης «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» επικεφαλής Περικλής Καζαντζίδης, ενώ άγνωστος «x» παραμένει η παράταξη του Βασίλη Ζάρκου «Νέο Επιμελητήριο».
Πάντως, χθες επικεφαλής παράταξης μάς έλεγε: «Θεωρητικά, το χρονικό διάστημα των δέκα μηνών, που μεσολαβεί, είναι αρκετά μεγάλο για να ασχοληθούμε και να συζητήσουμε για το θέμα αυτό».
Όπως σημείωσε, όμως, σε περίπτωση που τελικά η Κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει παράταση στη θητεία των σημερινών διοικήσεων και μετά το 2024, θα υποβαθμίσει σημαντικά τον θεσμό του Επιμελητηρίου.
Τα τελευταία αποτελέσματα στις εκλογές του Επιμελητηρίου Λάρισας στις συνολικά 31 θέσεις των μελών ανά παράταξη ήταν τα εξής:
«Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση» 12.
«Νέα Επιμελητηριακή Δράση» 11.
«Επιχειρηματική Ανανεωτική Εκκίνηση» 4.
«Νέο Επιμελητήριο» 3.
«Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» 1.
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Από το Επιμελητήριο Λάρισας ανακοινώθηκε πως σε συνδιοργάνωση με τους Εμπορικούς Συλλόγους του Νομού και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λάρισας και σε συνεργασία με τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Λάρισας διοργανώνει ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024.
Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής: «Καλούμε όλα τα μέλη μας την Τρίτη 13-2-24 στη Ν.Υ. Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας από 8:30 π.μ. έως 13:00 και από 18.00 έως 20.00 να βοηθήσουν σε αυτήν τη δράση, είτε προσφέροντας λίγο από το αίμα τους είτε φέρνοντας φίλους και γνωστούς που μπορούν να κάνουν το ίδιο. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πρόληψη, είναι ανώνυμη, είναι πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, είναι αγάπη στη ζωή και τη δημιουργία. Ευελπιστούμε ότι θα έλθετε αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass