Στο ναδίρ η χονδρική ρεύματος

ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2024 11:00

Στα 59,5 ευρώ/MWh διαμορφώνεται η τιμή του ρεύματος για αύριο, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι οι τελικές χρεώσεις του Μαρτίου θα κινηθούν χαμηλότερα από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Με τα έως τώρα δεδομένα, η Τιμή Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 74,8 ευρώ κατά μέσο όρο τον Φεβρουάριο, έναντι 93 ευρώ τον Ιανουάριο και 102,20 τον Δεκέμβριο. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση με πέρσι και πρόπερσι. Τον Φεβρουάριο του 2023 η μέση τιμή ήταν στα 156,24 ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022- δηλαδή μόλις άρχισε να κορυφώνεται η ενεργειακή κρίση- ήταν στα 211,71 ευρώ.
Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ «ΠΑΙΖΕΙ»
ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 23 ΕΥΡΩ/MWh
Φυσικά δεν έγινε κάτι... μαγικό. Η βασική αιτία της κατρακύλας της χονδρικής τιμής του ρεύματος, είναι η «βουτιά» του φυσικού αερίου στα επίπεδα του Απριλίου του 2021, όταν δηλαδή στην Ελλάδα ελάχιστοι είχαν αντιληφθεί ότι κάτι τρέχει.
Η τιμή του φυσικού αερίου «παίζει» σήμερα κάτω από τα 23 ευρώ/ MWh, όταν στην κορύφωση της κρίσης, τον Αύγουστο του 2022 είχε «αγγίξει» τα 340 ευρώ. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η συμμετοχή του φτηνότερου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της ημέρας περιορίζεται κάτω από το 25%, προκύπτει και η χαμηλότερη τιμή του ρεύματος.
Το καλό νέο για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις είναι ότι η αγορά δεν «βλέπει» κλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, πάντα με τον αστερίσκο αρνητικών εξελίξεων. Τα συμβόλαια για την τριετία 2025-2027 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 27 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass