ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ: Ακριβότερη η πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων

ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΩΝ 12 ΔΟΣΕΩΝ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΣΤΟ 6,68% ΚΑΙ ΤΩΝ 24 ΔΟΣΕΩΝ ΕΚΑΝΕ ΑΛΜΑ ΣΤΟ 8,18%

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2024 11:41

Ακριβότερη έχει γίνει η πάγια ρύθμιση των 12, 24 και 48 δόσεων για την εξόφληση των οφειλών στην Εφορία. Οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ρυθμίσουν την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη φορολογική οφειλή με έκπληξη διαπιστώνουν ότι το ετήσιο επιτόκιο για τις 12 δόσεις της ρύθμισης έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,35% ενώ όσοι επιλέγουν τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) βλέπουν το επιτόκιο να έχει εκτοξευτεί στο 8,18% από 5,87%.

Τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο έκαναν άλμα καθώς έληξε η ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείο Οικονομικών η οποία διατήρησε τα επιτόκια «παγωμένα» από τον Νοέμβριο του 2022 προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε αντίθεση με τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης, σταθερό παραμένει μέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 το επιτόκιο 8,76% το χρόνο ή 0,73% το μήνα με το οποίο το Δημόσιο χρεώνει τους φορολογούμενους με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής όταν δεν πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους.
Επίσης σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.
ΠΟΙΟΙ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ
Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από τα 106,3 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου μόνο το 4,6% ή 4,611 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση 7 στους 10 έχουν οφειλές μέχρι 300.000 ευρώ και έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 3,24 δισ. ευρώ ενώ με οφειλές άνω των 300.000 ευρώ συγκεντρώνεται το 29,6% του ρυθμισμένου υπολοίπου, ήτοι 1,368 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών διαπιστώνονται τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής (ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ), όσο και σε υψηλά ποσά οφειλής (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).
ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα απώλειας ρυθμίσεων το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στη βελτίωση των κανόνων με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δίνοντας τη δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός 3 μηνών για να μη χάνουν οι φορολογούμενοι τις ρυθμίσεις τους.
Παράλληλα θα λειτουργεί ένα νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης μέσω του οποίου οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται εγκαίρως ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσουν οποιαδήποτε εκκρεμότητα έχει δημιουργηθεί και να μην χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν. Αν ο οφειλέτης δεν «κλείσει» τις υποχρεώσεις του, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται πλέον με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε προϊστάμενο της εφορίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass