Στη Λάρισα διεξήχθη το 1ο Περιφερειακό Φόρουμ Βιομάζας, με θέμα «Βιοενέργεια και Βιώσιμη Δασική Διαχείριση»

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2024 13:00

Το 1ο Περιφερειακό Φόρουμ Βιομάζας διεξήχθη στη Λάρισα από τις 14 – 16/5/2024  σε συνεργασία του Ομίλου Alfa Wood Group με την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την υποστήριξη του Εμπορικού Τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας ADVANTAGE AUSTRIA και του Αυστριακού Συνδέσμου Βιομάζας.

Θεματικός πυρήνας του συνεδρίου ήταν η βιώσιμη διαχείριση της δασικής βιομάζας για την παραγωγή βιοενέργειας, προϊόντων ξυλείας, στερεών βιοκαυσίμων – πέλλετ, βιοάνθρακα – biochar και προϊόντων βιοοικονομίας, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας.
Οι διαδικασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 13 Μαΐου στην Αθήνα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον χαιρετισμό του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, και την παρουσία της πρέσβειρας της Αυστρίας στην Ελλάδα, κας Gerda Vogl, ανταλλάσσοντας απόψεις για τις πρακτικές που ακολουθεί η Αυστρία στη διαχείριση του δασικού της πλούτου.
Σημαντικοί  εκπρόσωποι και άριστα καταρτισμένοι επί του θέματος, όπως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς (tbc), ο γενικός γραμματέας Δασών κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, καθώς και  ειδικοί συνεργάτες και μέλη της ΕΛΕΑΒΙΟΜ παρουσίασαν τα εξής ζητήματα:
• Στρατηγικούς στόχους.
• Ειδικά χαρακτηριστικά των οικοσυστημάτων των ελληνικών δασών.
• Προτάσεις συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες.
• Πρόληψη και διαχείριση δασικών πυρκαγιών.
• Μελλοντικά έργα και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας κ. Christoph Sturm και ο κ. Eng. Paul Ehgartner, Deputy Head of Division Wood-based Value Chain, Federal Ministry of Agriculture, Forestry, Regions and Water Management, Directorate - General III - Forestry and Sustainability, εκπρόσωποι του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Γεωργίας, Δασοκομίας, Περιφερειών και Διαχείρισης Νερού με θέμα «Συνδυάζοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με την οικονομική αποδοτικότητα» παρουσίασαν:
• Το αυστριακό βιώσιμο σύστημα διαχείρισης δασών και την οικονομική αποδοτικότητα του τομέα βιοενέργειας.
•  Πιθανούς τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να υποστηρίξουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης δασών.
Οι πύλες του φόρουμ στη Λάρισα άνοιξαν την Τρίτη 14 Μαΐου 2024  με χαιρετισμούς από τους επίσημους προσκεκλημένους:
• Χαιρετισμός από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη (σε ζωντανή σύνδεση).
• Χαιρετισμός από την πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, κα Gerda Vogl.
• Χαιρετισμός από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Δημήτριο Κουρέτα.
• Χαιρετισμός από τη γενική διευθύντρια Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας ΥΠΕΝ, κα Ζωή Φτίκα.
• Χαιρετισμός εκ μέρους Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ.
• Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής της Ν.Δ. του ν. Λάρισας κος Χρήστος Κέλλας και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ν. Λάρισας κα Ευαγγελία Λιακούλη
Περιλάμβανε:
• Ομιλίες από Αυστριακούς ειδήμονες που παρουσίασαν το αντίστοιχο μοντέλο αξιοποίησης δασικής βιομάζας στην Αυστρία.
• Σύντομες παρουσιάσεις ελληνικών και αυστριακών εταιρειών και οργανισμών και B2B συναντήσεις, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών.
Σε αυτήν την ενότητα ο κος Βασίλης Αδαμόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Alfa Wood Group και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ, παρουσίασε και υπογράμμισε τη λύση ανανεώσιμης θέρμανσης και τα οφέλη που προκύπτουν για την κυκλική οικονομία μέσω της παραγωγής πιστοποιημένων στερεών βιοκαυσίμων (πέλλετ & μπρικέτες) από υπολειμματική βιομάζα, η οποία προέρχεται από τα υπολείμματα της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου και από την αειφόρο δασική διαχείριση κατά τους καθαρισμούς και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Ο κος Β. Αδαμόπουλος στην παρουσίασή του σύγκρινε τις δύο χώρες Ελλάδα και Αυστρία. Δύο χώρες με παραπλήσια γεωφυσική έκταση και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά:
Από τους παραπάνω πίνακες αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης  ότι η κουλτούρα της Αυστρίας στη διαχείριση του δασικού της πλούτου είναι αξιοζήλευτη. • Στην Αυστρία ο κλάδος του ξύλου με την ορθολογική διαχείριση δασών επιφέρει τη 2η πηγή εσόδων στο κράτος, μετά τον τουρισμό. Ενώ στην Ελλάδα οι πηγές εσόδων από τον τομέα του ξύλου και της βιομάζας διακυμαίνονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά.
• Χώρες και νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πιστοποιημένα βιοκαύσιμα, όπως π.χ. πέλλετ πιστοποιημένο και μπριγκέτα, τα ποσοστά αιθαλομίχλης είναι συγκριτικά πολύ χαμηλότερα,  σε σύγκριση με τα νοικοκυριά που καίνε πέλλετ και μπρικέτες χωρίς πιστοποίηση.
Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Δασαρχείο Μουζακίου στην Καρδίτσα και το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να ενημερωθούν για τις πρακτικές που ακολουθούνται για τη διαχείριση της δασικής βιομάζας.
Την Πέμπτη, την τελευταία μέρα του συνεδρίου,   πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με βιομάζα σε Λάρισα και Βόλο. Ο  όμιλος με χαρά υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες αρχικά στο  επιβλητικό Showroom στις εγκαταστάσεις της στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση βιομάζας ισχύος 1 MW του Ομίλου Alfa Wood Group.

Untitled-7.jpg

Untitled-6.jpg

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass