ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Λύση στον "γρίφο" της αυτόνομης θέρμανσης

* Αναμένονται βελτιώσεις στις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες διακοπής σύνδεσης με την κεντρική θέρμανση

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2014 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:01

 

Εντός των ημερών και με την προοπτική να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις που θα αμβλύνουν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών των πολυκατοικιών, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος για την αυτονομία των διαμερισμάτων στη θέρμανση με φυσικό αέριο. Η σχετική τροπολογία, που είχε κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Οκτώβριο, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις καθώς ο κάθε ενδιαφερόμενος για να ξεπεράσει το σκόπελο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας του, θα πρέπει να περιμένει 2,5 μήνες τουλάχιστον για να αυτονομηθεί, ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί και με συμμετοχή του στα πάγια της κεντρικής θέρμανσης σε ποσοστό ως 25%. Η επιβάρυνση αυτή γίνεται με το σκεπτικό ότι και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων με πλήρη αυτονομία ωφελούνται από τη λειτουργία των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης, καθώς ανεβάζουν τη θερμοκρασία συνολικά του κτιρίου.

 Το νομοσχέδιο όπως λέγεται τώρα, θα κατατεθεί χωρίς αλλαγές αλλά στη συζήτησή του θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις ώστε η ρύθμιση να γίνει φιλικότερη για όσους ιδιοκτήτες πολυκατοικιών θελήσουν να αυτονομηθούν. Αυτή τη στιγμή αυτό που ισχύει, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι ότι μόνο αν οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών αδυνατούν ή αρνούνται να αποφασίσουν για την αντικατάσταση του καυστήρα πετρελαίου με αντίστοιχο φυσικού αερίου, θα μπορούν μεμονωμένοι ιδιοκτήτες να εγκαθιστούν συστήματα αυτόνομης θέρμανσης. Και στις περιπτώσεις αυτές, όμως όσοι αποκτούν αυτόνομη θέρμανση θα εξακολουθήσουν να συμμετάσχουν στη δαπάνη της κεντρικής θέρμανσης. Με τη ψήφισή του θα ορίζονται επακριβώς οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες είτε για την εγκατάσταση του καυστήρα κεντρικής θέρμανσης είτε για την αυτονόμηση των επιμέρους διαμερισμάτων. Σήμερα για την αποσύνδεση διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση απαιτείται συνήθως απλή πλειοψηφία (50% +1) της Γ.Σ. 

ΤΙ ΟΡΙΖΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ενημερωτικά να θυμίσουμε πως το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει πως για οποιαδήποτε αλλαγή στη θέρμανση απαιτείται η σύγκληση γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών με πρωτοβουλία είτε του διαχειριστή είτε του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη. Δηλαδή ο κάθε ενδιαφερόμενος συνιδιοκτήτης, μόνος ή ομαδικά και ανεξάρτητα από τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, μπορεί εγγράφως να ζητήσει από τον διαχειριστή τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με μοναδικό θέμα την αντικατάσταση του καυστήρα πετρελαίου με αντίστοιχο φυσικού αερίου. Η συνέλευση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε 20 μέρες από την υποβολή της αίτησης. Αν δεν συγκληθεί εμπρόθεσμα ή δεν υπάρχει διαχειριστής, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης μπορεί να συγκαλέσει ο ίδιος γενική συνέλευση με πρόσκληση που θα αναρτήσει στην είσοδο του κτιρίου 10 μέρες πριν από την ημέρα που θα ορίσει. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει τουλάχιστον δύο προσφορές εγκαταστατών με το κόστος αντικατάστασης. Αν η γενική συνέλευση απορρίψει τη συγκεκριμένη πρόταση του ιδιοκτήτη που ζήτησε τη συνέλευση ή για οποιονδήποτε λόγο δεν λάβει θετική απόφαση σε έναν μήνα από την πρώτη σύγκληση της γενικής συνέλευσης, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε σύνδεση της ιδιοκτησίας του με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Η συνέλευση πάντως μπορεί να αποφασίσει με απόλυτη πλειοψηφία των θερμαινόμενων ιδιοκτησιών (και όχι του συνόλου) την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου. Στην περίπτωση αυτή όμως αποκλείεται η εγκατάσταση και λειτουργία στο κτίριο ατομικών συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο. Υπάρχει όμως και ένα λεπτό σημείο που πρέπει να προσεχθεί. Σε περίπτωση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο αλλά, με απόφαση της γενικής συνέλευσης ή στην πράξη, έχει διακοπεί ή περιοριστεί στο ελάχιστο η λειτουργία, τότε ο κάθε ενδιαφερόμενος συνιδιοκτήτης μπορεί να αποσυνδέσει τα θερμαντικά σώματά του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης και να προχωρήσει σε αυτόνομη σύνδεση. Αρκεί βέβαια να συγκαλέσει και πάλι γενική συνέλευση.

Επί της ουσίας, αν η γενική συνέλευση δεν βγάλει θετική απόφαση, προβλέπεται επιπλέον προθεσμία 45 ημερών προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στην εγκατάσταση αυτόνομου λέβητα φυσικού αερίου στο διαμέρισμά του. Στην πράξη δηλαδή μπορεί να περάσουν μέχρι και 2,5 ολόκληροι μήνες προκειμένου να ξεκινήσει κάποιος εργασίες τοποθέτησης ατομικού λέβητα. Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου, θέλει να αυτονομηθεί θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Μάρτιο! Τη στιγμή μάλιστα που "τρέχει" το πρόγραμμα επιδότησης του καυστήρα φυσικού αερίου, αν οι διαδικασίες  είναι χρονοβόρες,  τα ευεργετήματα της συγκριμένης δράσης  πιθανόν να χαθούν.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Επίσης να σημειώσουμε πως η συμμετοχή των «αυτόνομων» ιδιοκτησιών στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης έχε4ι οριστεί ως εξής:

- Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας, το προβλεπόμενο από τη σχετική μελέτη ποσοστό της πάγιας συμμετοχής της ιδιοκτησίας αυτής, με ανώτατο όριο το 25%.

- Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης χωρίς ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές, το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής που προβλέπεται από τον κανονισμό του κτιρίου για τις κενές και μη χρησιμοποιούμενες ιδιοκτησίες, με ανώτατο όριο το 25%.

- Αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, το 25% του προσδιορισμένου ποσοστού συμμετοχής της ιδιοκτησίας στις δαπάνες αυτές.

Πάντως, η γενική συνέλευση του κτιρίου μπορεί οποτεδήποτε, με απόφασή της, να αποφασίσει ποσοστό πάγιας συμμετοχής μικρότερο από 25% ή και πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται. Ορίζεται επίσης, ρητά ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου υπερισχύουν κάθε αντίθετης ρύθμισης των ισχυόντων κανονισμών των πολυκατοικιών της χώρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass