ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ- ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΥΦ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

Κονδύλι 330 εκατ. Ε για τη στήριξη των αδυνάτων

* Δυσαρέσκεια των πρώην εργαζομένων στα

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2014 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:22

 

Τις βασικές αρχές της Εθνικής Στρατηγικής της χώρας για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή προς Απόρους» που υπεβλήθη στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοηθείας για τους Απόρους παρουσίασε χθες από την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, αναπτύσσοντας παράλληλα τους στόχους του προγράμματος. 

Στην εκδήλωση που έγινε με συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων συλλόγων από όλη τη Θεσσαλία κυριάρχησε –εκτός από την παρουσίαση του προγράμματος- η οικονομική στήριξη των πρώην εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα» και η τύχη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

"Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ»- «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Η οικονομική στήριξη των πρώην εργαζομένων στα ΣΜ «Λάρισα» στάθηκε η αφορμή για να ανέβουν οι τόνοι στην χθεσινή εκδήλωση, καθώς αντιπροσωπεία τους συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του ΕΚΛ Τάσο Τσαπλέ που παρευρίσκονταν στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου αποχώρησε από αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση του υφυπουργού. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε για την περίπτωση τους ότι «για να λάβουν οι εργαζόμενοι-άνεργοι το έκτακτο επίδομα των 1000 ευρώ, το οποίο και υποσχεθήκαμε θα πρέπει πρώτα να γνωμοδοτήσει η διοίκηση του ΟΑΕΔ και κατόπιν να υπογραφεί μια κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας. Επειδή όμως οι πρώην εργαζόμενοι ελάμβαναν μέχρι σήμερα μια άλλη ενίσχυση με την ονομασία «ρήτρα αφερεγγυότητας», δεν μπορούσαν να πληρωθούν και δεύτερο επίδομα. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται αυτό το πρόγραμμα («ρήτρα αφερεγγυότητας») και προφανώς θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το επίδομα των 1000 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω τι ενέργειες έχει κάνει η διοίκηση του ΟΑΕΔ» υποστήριξε το κυβερνητικό στέλεχος.

Αυτό προκάλεσε την οργή των εκπροσώπων των πρώην εργαζομένων και του ΕΚΛ οι οποίοι θύμισαν στον κ. Κεγκέρογλου τις διαβεβαιώσεις του, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου πως το συγκεκριμένο χρηματικό βοήθημα, το υποσχέθηκε ο ίδιος και θα έπρεπε σήμερα να έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αυτό προχωρά κανονικά, έχουν εξασφαλιστεί όλες οι πιστώσεις και μάλιστα από την νέα χρονιά το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και θα ξεπεραστούν πιο εύκολα τα όποια προβλήματα του παρελθόντος.  

Όσον αφορά στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένονται τις επόμενες μέρες περίπου 250.000 ευρώ ώστε να διατεθούν, μέσω προκήρυξης σε πιστοποιημένους φορείς (Κοινωνικά Παντοπωλεία, αλλά όχι σε Μητροπόλεις οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από άλλο πρόγραμμα) για να δοθούν στους δικαιούχους του προγράμματος με διαφάνεια.    

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η ημερίδα διοργανώθηκε με σκοπό τη συνάντηση όλων των φορέων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό χώρο, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Εξασφαλίσαμε 330 εκατ. για τα επόμενα έξι χρόνια για να στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους με παροχή των βασικών αγαθών. Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με την θεσμική συνεργασία του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των πολιτών. Η Κοινωνική Σύμπραξη , θεσμική έκφραση της συνευθύνης και της συνέργειας όλων, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διατιθεμένων πόρων με αποτελεσματική διαφάνεια. Σήμερα παρουσιάσαμε στη Λάρισα, το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Υλικής Βοήθειας του Ταμείου Ευρωπαϊκής βοήθειας για τους Απόρους(FEAD), το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» καθώς και με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σε κάθε περιφέρεια. Ήδη έχουν αποκεντρωθεί στις περιφέρειες 800 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση των δράσεων που θα περιλαμβάνονται σε κάθε Περιφερειακό Πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά στην πιλοτική εφαρμογή του «Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος», ο υφυπουργός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 23.903 αιτήσεις για 33.9457 που αφορούν 33.947 δικαιούχους. Εντός των ημερών αναμένεται η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης στους δικαιούχους, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και διασταύρωση στοιχείων.

Ο κ. Κεγκέρογλου κλείνοντας ανέφερε επίσης: «Προχωρούμε με θεσμικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και κοινωνικής ενσωμάτωσης τόσο των ευπαθών ομάδων και του πληθυσμού που βιώνει την ακραία φτώχεια, όσο και των νοικοκυριών που βρίσκονται στο φάσμα της σχετικής φτώχειας».

Η στρατηγική του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας με Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα (Οικονομική ενίσχυση, Υπηρεσίες, εργασιακή ένταξη), το ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (FEAD) (παροχή βασικών αγαθών, τρόφιμα, κ.λ.π) και τις Ειδικές / Στοχευμένες Δράσεις (στήριξη αστέγων, κ.λπ.). Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην κοινωνική συνοχή, με στήριξη των οικογενειών και των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας, την στήριξη οικογενειών με παιδιά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή/και κίνδυνο φτώχειας (1/3 του πληθυσμού της Χώρας), το      Δίκτυο δομών κοινωνικής φροντίδας (βρεφικοί παιδικοί σταθμοί , ΚΗΦΗ,ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ). Και τέλος ο τρίτος πυλώνας στην εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων (Βοήθεια στο Σπίτι κ.λ.π).

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό μέσο, όπως είναι και το πρόγραμμα το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί από τα μέσα του 2015, για την πρόνοια και την κοινωνική ένταξη. Το πρόγραμμα αυτό διασφαλίζει την διάχυση της ενίσχυσης του ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος σε όλους τους Δήμους της χώρας και ταυτόχρονα προσφέρει ειδική βοήθεια σε ανθρώπους, που πραγματικά έχουν ανάγκη. Σ’ αυτή την προσπάθεια, που γίνεται από το Υπουργείο, πρέπει να συντονιστούν Περιφέρειες, Δήμοι και όλοι οι φορείς που αυτή τη στιγμή ενεργοποιούνται εθελοντικά ή θεσμικά για τη βοήθεια των άπορων. Γι’ αυτό χρειάζεται ένας οδικός χάρτης ενεργειών, για να μπορέσουμε να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στη διαδικασία και για να φτάσει η βοήθεια εκεί και σ’ αυτούς που πρέπει. Αισιοδοξούμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα με ισορροπία, συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασία, να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην υπάρξουν γεγονότα και διαδικασίες που θα φέρουν πίσω την  υλοποίηση των προγραμμάτων σε μια δύσκολη περίοδο. Εμείς έχουμε παράλληλες προτεραιότητες. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας μέσα από τα έργα, αλλά ταυτόχρονα αξιοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα των Υπουργείων, επιπλέον του ΣΕΣ 2014-2020, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται στήριξη».

                                                                                          Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass