ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΚΡΟΒΑΤΙΣΜΟΥΣ

Απαιτούνται συναινέσεις για το χρέος…

* Δημ. Γελαλής: Αλλαγή πολιτικής μέσω παραγωγικής ανασυγκρότησης * Φιλ. Σαχινίδης: Αναγκαία η συγκρότηση διαπραγματευτικού μετώπου * Ν. Καραθανασόπουλος: Δεν θα υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη * Κ. Κόλλιας (ΟΕΕ): Χρειάζεται αλλαγή τροχιάς.

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2014 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:23

 

Της Μαρίνας
Αποστολοπούλου
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει, αφενός να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα στις τεράστιες θυσίες που έχουν καταβληθεί από τους πολίτες και αφετέρου να αξιοποιήσουμε τα νέα οικονομικά, νομισματικά και θεσμικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη. Γι΄αυτό, οφείλουμε να προσεγγίσουμε τα βασικά πολιτικά ζητήματα της χώρα με σύνεση, ρεαλισμό και πνεύμα ενότητας και εθνική συνοχή, μακριά από επικίνδυνους ακροβατισμούς ή αδιέξοδους τυχοδιωκτισμούς».
Τα παραπάνω επεσήμανε με νόημα χθες από την Λάρισα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η  περιφερειακή διοίκηση Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας  με θέμα «Η λύση για το δημόσιο χρέος και η προοπτική ανάπτυξης», με ομιλητές και βουλευτές- εκπροσώπους κομμάτων καθώς και τον πρόεδρο της Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής του ΟΕΕ.
Ο κ. Σταικούρας,  που απέφυγε να κάνει δηλώσεις πέραν του περιεχομένου της ομιλίας του, τόνισε ότι η τρόικα ασκεί πράγματι μεγάλες πιέσεις και προβάλει υπερβολικές απαιτήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για να προσθέσει ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις που είναι επαρκώς σαφείς για την ανάληψη εκ μέρους των δανειστών, όλων των απαραίτητων μέτρων και πρωτοβουλιών για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων και την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας. Ενώ υπογράμμισε, «έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε τον κίνδυνο πτώχευσης και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και την μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του χρέους».
Όπως τόνισε, στο συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεται η οικονομία είναι ένα σημείο που επιβάλλει, τόσο σε όρους εθνικού όσο και κοινωνικού συμφέροντος, τη φυγή προς τα εμπρός, μακριά από τη νέα ζώνη επιφύλαξης και καχυποψίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα εντός και εκτός της χώρας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες.  Ενώ, στόχος από δω και πέρα θα πρέπει να είναι να αυξηθούν τα οφέλη και να μειωθεί το κόστος και να καταστούν διατηρήσιμες οι θετικές εξελίξεις στον χώρο της οικονομίας.
Περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Οικονομία, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε, ότι το 2014, μετά από μία σειρά δύσκολων χρόνων με πρωτόγνωρες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας καταγράφεται σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της  χώρας και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Οι δημοσιονομικοί στόχοι τόνισε, επιτυγχάνονται για τρίτη συνεχή χρονιά, οι απαιτούμενες διαθρωτικές αλλαγές συνεχίζουν και υλοποιούνται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια παροχής ρευστότητας στην οικονομία.
«ΠΙΕΣΕΙΣ»
Ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές, δήλωσε ότι η τρόικα ασκεί πράγματι μεγάλες πιέσεις και προβάλει υπερβολικές απαιτήσεις,  και ότι πρόκειται για μια διαδικασία με λεπτές πτυχές, σύνθετη και σκληρή, δεδομένου ότι αφορά στην τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.
Επεσήμανε δε ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με γνώμονα τα συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας τις θέσεις της τεκμηριωμένα και με αυτοπεποίθηση. Ενώ ανάφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο που έχει ως πυρήνα την διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Αναφερόμενος ειδικότερα στο δημόσιο χρέος, τόνισε ότι εδώ και δεκαετίες έχει πολύ ισχυρή αυξητική τάση,  και αναφέρθηκε στα 10 σημεία που το συνθέτουν, παρατηρώντας πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το ζήτημα να αντιμετωπίζεται με νηφαλιότητα, διορατικότητα και ρεαλισμό.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, το μεγαλύτερο μέρος του μεσο-μακροχρόνιου δημόσιου χρέους είναι πλέον στα χέρια των εταίρων του Ευρωσυστήματος, το ύψος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου περιορίστηκε στο 20% του χρέους της κεντρικής διοίκησης (έναντι 91% το 2009), και αντικαταστάθηκε με δάνεια που ελήφθησαν από τον μηχανισμό στήριξης και τα οποία αποτελούν πλέον περίπου το 68% του χρέους της κεντρικής διοίκησης. Μόνο, περίπου 38 δις του μεσο-μακροχρόνιου δημοσίου χρέους βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών και περίπου 23,5 δις ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η εν λόγω διακράτηση του δημοσίου χρέους από τους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενισχύει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας, σχολίασε.
Σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ανέφερε, θα συμβάλουν: η επίτευξη σημαντικών διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που ξεκίνησε από το 2013. Η ανάταξη από το 2014 και η βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια της οικονομία με την υλοποίηση διαθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων. Και η λήψη των αναγκαίων μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους από τους εταίρους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Γιουρογκρούπ, τον Νοέμβριο του 2012.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας τα παραπάνω συνιστούν αποφάσεις που είναι επαρκώς σαφείς για την ανάληψη εκ μέρους των δανειστών, όλων των απαραίτητων μέτρων και πρωτοβουλιών για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων, την περαιτέρω ενίσχυση και την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας. Η εξέλιξη αυτή θα κατοχυρώσει ακόμα περισσότερο την εξομάλυνση και την μείωση των πληρωμών προοπτικά, καθώς και την αποφυγή της μεταβλητότητας των σχετικών μεγεθών.
Και καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Η επιτυχής πορεία της χώρας, στο ρευστό και απαιτητικό παγκόσμιο περιβάλλον, απαιτεί τη συμβολή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Πρωτίστως, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και οι πολιτικοί έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε, τώρα και εις το διηνεκές, το αναγκαίο ευσταθές, ποιοτικό και αποτελεσματικό, πολιτικό πλαίσιο.
Η ιστορία μας κρίνει όλους».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΕΕ
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας, κ. Κων. Κόλιας,  τόνισε ότι το ΟΕΕ έχει κατ΄ επανάληψη επισημάνει ότι πρέπει να γίνει αλλαγή τροχιάς και να ξεφύγει η χώρα από το μοντέλο της υπερφορολόγησης και τη περικοπής των δημοσίων επενδύσεων. Μπορεί προσωρινά, παρατήρησε, τα πρωτογενή πλεονάσματα να έχουν αποτελέσματα αλλά όχι μακροπρόθεσμα. Πρέπει επιτέλους να ασχοληθούμε και με τον παρονομαστή του οικονομικού προβλήματα «χρέος προς ΑΕΠ». Δηλαδή με το ίδιο το ΑΕΠ και γιαυτό χρειάζεται ένα αναπτυξιακό  μοντέλο που θα προβλέπει μείωση των συντελεστών φορολόγησης (εφαρμόστηκε με επιτυχία στο πετρέλαιο και τον τουρισμό) και να υπάρξει μείωση της φορολογίας εισοδήματος για όλους της τάξεως του 15%. Επίσης να δοθεί έμφαση στην εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων  είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στον τουρισμό  ώστε να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων. Μία χώρα με 26% ανεργία, σχολίασε πρέπει να στοχεύει στην προσέλκυση των επενδυτών δημιουργώντας ένα ασφαλές και σταθερό φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον, γιατί μόνον έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.
Ο ΔΗΜ. ΓΕΛΑΛΗΣ
Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής, υπογράμμισε ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης η οποία κινήθηκε στην κατεύθυνση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας που έφεραν την ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους, δεν απέφερε αποτελέσματα από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση μέχρι και σήμερα.
Θεωρούμε, παρατήρησε, ότι το  πρόβλημα του χρέους  είναι κυρίαρχο στοιχείο και θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση και ολοκληρωμένη πρόταση σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα.
Από κει και πέρα το στοιχείο της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα είναι αυτό που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία προς τα εμπρός.
Ο ΦΙΛ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
Ο Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Λάρισας, τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος είναι μια από τις πιο κρίσιμες για την χώρα και τους πολίτες, καθώς αναζητούμε την οριστική έξοδο από την κρίση, την ασφαλή έξοδο στις αγορές και μία σταθερή αναπτυξιακή πορεία.
Είναι ανάγκη, υπογράμμισε, να εξασφαλιστούν συναινέσεις και να συγκροτηθεί ένα διαπραγματευτικό μέτωπο, για την συζήτηση που θα γίνει με τους εταίρους για το χρέος.
Βασική προϋπόθεση της λύσης είναι αυτή να είναι συναινετική και όχι μονομερής. Επομένως, είναι αναγκαίο να αξιολογηθούν προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για την απομείωση του χρέους όπως αυτή των Paris Wyplosz ,  που μπορεί να επιτύχει μείωση του χρέους μέχρι και 105% του ΑΕΠ. Και βεβαίως να διεκδικήσουμε περαιτέρω επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων.
Ο Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος  βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, οικονομολόγος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επεσήμανε: εντός των πλαισίων της ΕΕ και με κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στην Οικονομία, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού και  φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση.  Να μην εμπιστευτούμε  τα διάφορα μείγματα διαχείρισης που προτείνει η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από οργανωμένη πάλη όχι μόνον να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αλλά και να ανοίξουμε το δρόμο σε μία διαφορετική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και τη χώρας.
* Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο καλωσόρισμα ο πρόεδρος του Αιμιλιανός Νταγιάννης πρόεδρος Π.Τ. Θεσσαλίας του ΟΕΕ, ο σχολίασε ότι σε μία δύσκολη εποχή το Οικονομικό επιμελητήριο τολμά να προκαλέσει με την συγκεκριμένη εκδήλωση με βασικούς ομιλητές πολιτικούς αφού άλλωστε αυτοί φέρουν το βάρος των αποφάσεων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Παρών ήταν επίσης Παν. Αλαμάνος  γεν. γραμματέας Κ.Δ. του ΟΕΕ, καθώς και: ο πρώην υπουργός και βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Παν Νταής,  ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους, ο επικεφαλής της μάξι μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Τσιλιμίγκας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Παν. Γούλας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός, ο πρόεδρος του νοσοκομείων της Λάρισας Θανάσης Μητσιός, ο πρόεδρος του νοσοκομείου Βόλου Κώστας Καραμπάτσας και άλλοι.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Μίχου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass