Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΧ. ΓΡΑΒΑΝΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ «ΠΟΤΑΜΙΟΥ»

Έρευνα και καινοτομία θα ωθήσουν τη νέα οικονομία

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2014 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:27

«Η Ελλάδα οφείλει να προτάξει την Παιδεία και την Έρευνα ως εθνικές προτεραιότητες και να κινητοποιήσει τις δυνάμεις γνώσης και εξωστρέφειας».

Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, ερευνητής ΙΤΕ και πολιτικός υπεύθυνος Έρευνας του «Ποταμιού» κ. Αχιλλέας Γραβάνης στην ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Ποιες προτεραιότητες στην έρευνα για μια καινοτόμο παραγωγική βάση» που διοργάνωσε χθες η Ομάδα Εθελοντών του «Ποταμιού» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο του πολιτικού εργαστηρίου που εγκαινίασε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, άνοιξε με χαιρετισμό του υπεύθυνου Τύπου του κόμματος στη Λάρισα κ. Βασ. Βλάχου, ενώ ο κ. Γραβάνης παρουσίασε αναλυτικά 6 άμεσες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας προς όφελος της οικονομίας και της ανάταξης της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη «ένα κύριο ζητούμενο στη δημόσια ζωή και στην οικονομική δραστηριότητα, είναι να υπάρξουν οι δομές που θα ελευθερώσουν τις δημιουργικές, διεθνώς ανταγωνιστικές δυνάμεις, που μέσα από την αξιοκρατία θα υποστηρίξουν τη μεταλλαγή της Ελλάδας σε μία αληθινά ευρωπαϊκή χώρα. Αυτές είναι και οι κύριες προϋποθέσεις ώστε η Επιστημονική Έρευνα να συμβάλει αποφασιστικά στην Παιδεία (αλλαγή νοοτροπιών, ο νέος, κοινωνικά υπεύθυνος, εξωστρεφής πολίτης) και στην Ανάπτυξη (νέα, καινοτόμος παραγωγική βάση). Η οικονομία της Ελλάδας πρέπει να επωφεληθεί επιτέλους από την προνομιακή της θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να μετεξελιχθεί από μεταπρατική, επιδοματική, συντεχνιακή και εσωστρεφή προς τον δημόσιο τομέα, σε μια οικονομία παραγωγική και ανταγωνιστική. Οι δημιουργικές, διεθνώς ανταγωνιστικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να παραμερίσουν το πελατειακό και κομματικό κράτος, τις ιδεοληψίες της μεταπολίτευσης και τα ισχυρά συντεχνιακά συμφέροντα που τις κράτησαν στην άκρη και να υποστηρίξουν επιτέλους τη μεταλλαγή της σε μία αληθινά ευρωπαϊκή χώρα. Η αξιοκρατία πρέπει να επικρατήσει παντού έναντι της υφιστάμενης μετριοκρατίας. Η Ελλάδα οφείλει να προτάξει την Παιδεία και την Έρευνα ως εθνικές προτεραιότητες και να κινητοποιήσει τις δυνάμεις γνώσης και εξωστρέφειας. Σε αντίθεση με την επικρατούσα εντύπωση, η χώρα διαθέτει το αναγκαίο ανθρώπινο κεφάλαιο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι περιοχές εξειδίκευσης, που έχουν αναδειχτεί και στις οποίες η χώρα μας διαθέτει κρίσιμη μάζα και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, είναι: η αγρο-διατροφή, ο τουρισμός (βιομηχανία της εμπειρίας), οι υπηρεσίες υγείας, τα φάρμακα και τα διαγνωστικά προϊόντα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την παραγωγή και διαχείριση της ενέργειας, οι υπηρεσίες και τεχνολογίες μεταφορών και logistics, οι τεχνολογίες και οι υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη, που σχετίζεται με την οικο-καινοτομία και τη θαλάσσια οικονομία, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τόσο ως οικονομική δραστηριότητα, όσο και ως οριζόντιες τεχνολογίες και ο τομέας των υλικών και κατασκευών».

Στη συνέχεια ο πολιτικός υπεύθυνος Έρευνας του «Ποταμιού» κ. Αχιλλέας Γραβάνης παρουσίασε μερικές, άμεσες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας προς όφελος της οικονομίας και της ανάταξης της ανεργίας, που είναι οι εξής:

1. Ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η κατανομή χρηματοδότησης της Έρευνας μετά από αξιολόγηση πρέπει να είναι στις αρμοδιότητες ενός αξιοκρατικά στελεχωμένου και κομματικά ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕΤ) κορυφαίων επιστημόνων και όχι στην πολυδιάσπαση και διακριτική ευχέρεια πολλών υπουργείων και υπηρεσιών. Άμεση υλοποίηση της εμπεριστατωμένης πρόσφατης πρότασης του ΕΣΕΤ για τον οδικό χάρτη χρηματοδότησης της Έρευνας για την επόμενη 7ετια (ΕΣΠΕΚ 2014-2020) σε τεκμηριωμένες θεματικές περιοχές που η χώρα διαθέτει διεθνώς ποιοτικά πλεονεκτήματα.

2. Δέσμευση της Πολιτείας στην κάλυψη των πάγιων αναγκών των ερευνητικών φορέων που αφορούν στη μισθοδοσία του τακτικού ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και των πάγιων λειτουργικών εξόδων, με την καταγραφή στον προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης συγκεκριμένου ελάχιστου ποσοστού επί του ΑΕΠ (σταδιακά στο 1,5% μέχρι το 2020).

3. Αυτονομία και ευελιξία στη λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ) και των Ειδικών Λογαριασμών των ΑΕΙ, μέσω απαλλαγής τους από τις ασφυκτικές ρυθμίσεις που αφορούν τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Λειτουργία όλων των ΕΚ ως ΝΠΙΔ, σε αντιστοιχία με τα ΝΠΙΔ των ΑΕΙ (Νόμος 4009/2011). Αποδέσμευση των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας των ΑΕΙ/ΕΚ, από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ). Πρόνοια εξαίρεσης από τον Νόμο 4270/2014 ώστε οι πόροι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα να μην περιλαμβάνονται στα δημόσια έσοδα.

4. Αναστροφή της επιστημονικής μετανάστευσης, με κίνητρα στο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό Ε&Τ : καταρχήν κατάργηση των μισθολογικών περιορισμών του Δημόσιου Τομέα, εφ’ όσον η χρηματοδότηση προέρχεται εκτός Κρατικού Προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης από ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας του ΕΣΠΑ/ΣΕΣ.

5. Πλήρης απαλλαγή από τους φόρους για αγορά εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, αφαίρεση από τη φορολογητέα ύλη των επενδύσεων Έρευνας και Τεχνολογίας σε ιδιώτες και στο δημόσιο.

6. Απλοποίηση, ελάττωση της παραλυτικής γραφειοκρατίας της διαχείρισης των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, της πρόσληψης νέων ερευνητών και της αγοράς υλικοτεχνικής υποδομής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass