ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΩΡΩΝ ΣΤΑ ΓΚΙΣΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

Σε τράπεζες και εφορίες στενάζουν οι πολίτες

* Τέσσερις με πέντε ώρες αναμονή στις Εφορίες της Λάρισας για την παράδοση των πινακίδων οχημάτων

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2014 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:33

Ρεβεγιόν στις Εφορίες και τις τράπεζες της Λάρισας αναμένεται να κάνουν και φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας , της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και την παράδοση πινακίδων που λήγουν αύριο. Σήμερα ωστόσο κλείνουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων ακινήτων ενώ όπως είναι τα δεδομένα είναι άγνωστο αν δοθούν παρατάσεις. Οι διορθώσεις στο έντυπο Ε9 της τελευταίας πενταετίας πάντως προσεγγίζουν πλέον τα τρία εκατομμύρια, ενώ ακόμα και αν αφορούν το έτος 2010, εντός της προθεσμίας, διενεργούνται χωρίς την επιβολή προστίμων.
ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ
Στο μεταξύ ο αριθμός των πινακίδων που κατατίθενται από του ιδιοκτήτες οχημάτων είναι καταιγιστικός και η ολοκλήρωση της διαδικασίας στις Εφορίες της Λάρισας απαιτεί αναμονή από τέσσερις έως πέντε ώρες. Τα χαρτάκια προτεραιότητας δίνουν ένα περιθώριο ελιγμού στους φορολογουμένους αλλά η ταλαιπωρία και η αναμονή στην "ουρά" είναι αναπόφευκτη. Μέχρι και χθες στην Α΄ Εφορία Λάρισας έχουν παραδοθεί πάνω από 1.500 πινακίδες, όταν πέρυσι με το πέρας της προθεσμίας είχαν τεθεί σε ακινησία 2.092 οχήματα  και πρόπερσι 1.473. Στη Β΄ Εφορία Λάρισας ο αριθμός των πινακίδων που παραδόθηκε έως χθες ξεπέρασαν τις 2.000 ενώ το 2013 έκλεισε 3.450 και το 2012 στις 2.832. Με δεδομένο ότι τις δύο τελευταίες ημέρες ο αριθμός θα αυξηθεί κατακόρυφα, εκτιμάται ότι περισσότερα από 5.000 οχήματα θα τεθούν εκτός κυκλοφορίας από τη νέα χρονιά στη Λάρισα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα έσοδα του κράτους και των τοπικών επιχειρήσεων που εμπλέκονται στο κλάδο (εταιρίες πώλησης, ασφαλιστικές, συνεργεία, πρατήρια καυσίμων κ.αλ)...  
Να σημειώσουμε πως όσοι φορολογούμενοι καταθέτουν τις δηλώσεις ακινησίας και τις πινακίδες των οχημάτων εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας γλιτώνουν και από τα τεκμήρια διαβίωσης. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2015 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητά τους. Όσοι θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσκομίσουν:
α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
β) τις πινακίδες κυκλοφορίας
γ) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ
δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2014
ε) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θελήσουν κάποια στιγμή στη διάρκεια του επομένου έτους να τις πάρουν πίσω, θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Παρ' ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολιζόταν στην επέκταση του μέτρου «πινακίδες με το μήνα» που ίσχυσε φέτος, η σχετική τροπολογία δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Για το 2014, όσοι φορολογούμενοι είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους, μπορούσαν να τις πάρουν πίσω στη διάρκεια του έτους, καταβάλλοντος μόνο το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούσε στους εναπομείναντες μήνες του χρόνου. Το μέτρο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν ισχύει για το 2015.
ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ
Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας γίνεται, με Ταυτότητα Οφειλής στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ όπου και εκεί επικρατεί το αδιαχώρητο. Την Ταυτότητα Οφειλής τυπώνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων μέσω του Taxisnet, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης, στην υπηρεσία «τέλη κυκλοφορίας». Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας στις τράπεζες, χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο και την Ταυτότητα Οφειλής, δίνοντας μόνο τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους. Αρκετές τράπεζες μάλιστα, δίνουν στους πελάτες τους, μέσω web banking τη δυνατότητα να εξοφλούν τα τέλη κυκλοφορίας, συμπληρώνοντας μόνο τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους. Ο κωδικός πληρωμής εμφανίζεται αυτόματα από την τράπεζα.
Εννοείται πως όσοι  πληρώσουν μετά τη λήξη της προθεσμίας τα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν και πρόστιμο  ισόποσο με την αξία των τελών κυκλοφορίας.  Τα πρόστιμα δηλαδή ανάλογα με το κυβισμό του οχήματος διαμορφώνονται ως εξής: Για οχήματα από 51 έως 300 κυβικά στα 44 ευρώ, για οχήματα από 301 έως 785 κυβικά στα 110 ευρώ, για οχήματα από 786 έως 1.070 κυβικά στα 240 ευρώ, για οχήματα από 1.071 έως 1.357 κυβικά στα 270 ευρώ, για οχήματα από 1.358 έως 1.548 κυβικά στα 480 ευρώ, για οχήματα από 1.549 έως 1.738 κυβικά στα 530 ευρώ, για οχήματα από 1.739 έως 1.928 κυβικά στα 600 ευρώ, για οχήματα από 1.929 έως 2.357 κυβικά στα 1.320 ευρώ, για οχήματα από 2.358 έως 3.000 κυβικά στα 1.760 ευρώ, για οχήματα από 3.001 έως 4.000 κυβικά στα 2.200 ευρώ και για οχήματα άνω των 4.001 κυβικών εκατοστών στα 2.640 ευρώ.
Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
Όσοι χάσουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου για την πληρωμή της τέταρτης δόσης, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία παραμένει ενεργή. Το ετήσιο επιτόκιο είναι 8,76%, ενώ αν η οφειλή παραμείνει ληξιπρόθεσμη και χωρίς ρύθμιση, αρχίζει να τρέχει μηνιαίος τόκος 0,7%, αλλά και πρόστιμο 10% μετά την πάροδο δύο μηνών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass