ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΟΙΞΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ TAXIS

Ηλεκτρονικά πλέον τα μισθωτήρια ενοικίασης

* Δεν θα παραλαμβάνουν οι Εφορίες χειρόγραφα τα συμβόλαια - Πότε υποβάλλονται - «Παγώνει» προσωρινά η έκδοση «ενεργειακού πιστοποιητικού»

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2014 2:53 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:22
  
Του Γιώργου Νούλη
 
Την υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής μισθωτηρίων ενοικίασης ακινήτων άνοιξε από χθες η ΓΓΠΣ με την προσδοκία να καταργήσει τις ουρές στις Εφορίες για την κατάθεση των συμφωνητικών και να καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις διασταυρώσεις μεταξύ της δαπάνης ενοικίου που δηλώνουν οι ενοικιαστές και του εισοδήματος από ενοίκια που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες. Να σημειώσουμε πως
μέχρι πρότινος όλα τα ιδιωτικά συμφωνητικά μισθώσεως αστικών ακινήτων ασχέτως ποσού μισθώματος ή γεωργικών ακινήτων, εφόσον το μίσθωμα είναι ανώτερο των 100 ευρώ μηνιαίως, προσκομίζονται από τον εκμισθωτή ή τον μισθωτή για θεώρηση, μέσα σε 30 ημέρες από τη σύνταξή τους, στην Εφορία. Και αυτό γιατί εάν δεν είναι θεωρημένο, δεν έχει αποδεικτική δύναμη και δεν λαμβάνεται υπόψη από τα δικαστήρια.  
Ενόψει μάλιστα της λειτουργίας της υπηρεσίας οι Εφορίες δεν παρελάμβαναν με την έναρξη του χρόνου τα συμβόλαια περιμένοντας, το άνοιγμα της εφαρμογής, η οποία έγινε χθες.  
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στην υπηρεσία, στο taxisnet, εισέρχεται μόνον ο εκμισθωτής με τους προσωπικούς του κωδικούς και επιλέγει «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας». Ακολούθως, με το πλήκτρο «επιλογή», μεταφέρεται στη φόρμα υποβολής, όπου συμπληρώνει μεταξύ άλλων τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας τόσο του ίδιου όσο και του ενοικιαστή, καθώς και τον ΑΦΜ τους. Από τη στιγμή που το ηλεκτρονικό συμφωνητικό μίσθωσης ακινήτων υποβληθεί στην ΓΓΠΣ και λάβει αριθμό πρωτοκόλλου ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να εκτυπώνει το αντίγραφο υποβολής μισθωτηρίου και να το δίνει στον ενοικιαστή.
 Ενδεικτικά σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνει το υπουργείο σε σχετικές ερωτήσεις υποχρέωση υποβολής έχουν οι εκμισθωτές – υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου (δωρεάν παραχώρηση ή με αντάλλαγμα σε είδος) υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο, όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς συγγενείς.
Επίσης υποχρέωση υποβολής υπάρχει για τις μισθώσεις κατοικίας, τις επαγγελματικές/εμπορικές, τις τουριστικές βραχυπρόθεσμες (διάρκεια μικρότερη του έτους), τις αγροτικές/γεωργικές και για την παραχώρηση χρήσης (δωρεάν ή σε είδος).
Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίηση της. Δηλαδή αν η ημερομηνία έναρξης μίσθωσης είναι η 1η Απριλίου, το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου. Εάν η ημερομηνία έναρξης μίσθωσης είναι η 30η Απριλίου το συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου.
Να επισημάνουμε επίσης πως στην πρώτη περίοδο λειτουργίας της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μισθώσεων το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α) είναι προαιρετικό (αν πάντως για το ακίνητο που μισθώνεται έχει εκδοθεί Π.Ε.Α τότε θα πρέπει να σημειωθεί το σχετικό πεδίο).
ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
Να θυμίσουμε πως το πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό από το 2011 για όλες τις αγοραπωλησίες και τις νέες μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων και από το 2012 είναι υποχρεωτικό και για τις μισθώσεις τμημάτων κτιρίων (δηλαδή, μεμονωμένων ιδιοκτησιών διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κ.τ.λ.) άνω των 50 τ.μ. με εξαίρεση τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Οι Εφορίες δεν παρελάμβαναν νέα μισθωτήρια προς θεώρηση εάν δεν αναγραφόταν σε αυτά ο αριθμός πρωτοκόλλου του Π.Ε.Α. και δεν προσκομίζεται αντίγραφό του. Με τη διευκρίνιση αυτή το υπουργείο θέτει στην παρούσα φάση ως προτεραιότητα το ηλεκτρονικό μισθωτήριο και όχι το ενεργειακό πιστοποιητικό.
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ
Να σημειώσουμε πως η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής μισθωτηρίων ενοικίασης θα είναι και μέρος της υποδομής του περιουσιολογίου. Τα στοιχεία των εκμισθωτών θα διασταυρώνονται με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους προκειμένου να διαπιστώνεται το εάν δηλώνουν τα χρήματα από τα ενοίκια που λαμβάνουν. Την ίδια ώρα θα διενεργείται έλεγχος και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ενοικιαστών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δαπάνες ενοικίου που δηλώνουν είναι ακριβείς. Πρέπει να τονισθεί ότι μέχρι και σήμερα οι διασταυρώσεις αυτές - βασίζονται στο Ε1 -δεν είναι ασφαλείς, καθώς δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες εμφανίζονται να δηλώνουν το σύνολο ή μέρος των εισοδημάτων που έχουν εισπράξει, ενώ πολλοί ενοικιαστές εμφανίζουν στη δήλωση τους και άλλα ποσά εκτός από τη δαπάνη ενοικίου (π.χ. κοινόχρηστα), με αποτέλεσμα οι πρώτοι να στοχοποιούνται ως φοροφυγάδες.  
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass