ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

Πειραιώς: Αυτή είναι η λύση για τις εξαγωγές…

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2014 17:58 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:22

Το βασικό γνώρισμα των ελληνικών εξαγωγών είναι η πολύ μικρή προστιθέμενη τους αξία, διαπιστώνει έρευνα της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως σημειώνεται από τα στοιχεία ως το 2012 προκύπτει ότι κατά κύριο λόγο εξάγονται βασικά αγαθά σε ακατέργαστη και πρωτογενή μορφή χωρίς να υφίστανται καμία περαιτέρω επεξεργασία επί ελληνικού εδάφους, γεγονός που θα αύξανε το οικονομικό όφελος των εξαγωγών για την ελληνική οικονομία και θα συνέβαλε στην ανάδειξη επώνυμων ελληνικών προϊόντων. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, άμεση συνέπεια του χαμηλού βαθμού εξειδίκευσης των ελληνικών εξαγωγών είναι ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 54η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με βάση το δείκτη εξειδίκευσης εξαγόμενων εμπορευμάτων. «Η πρόκληση λοιπόν για το μέλλον δεν μπορεί να είναι η αύξηση των μεριδίων αγοράς μέσω της περαιτέρω συμπίεσης του εργατικού κόστους. Αντίθετα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω εγχώρια επεξεργασία των προϊόντων, μεταλλευμάτων και αγροτικής παραγωγής, στα οποία η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, με ταυτόχρονη ανάδειξη ελληνικών επώνυμων προϊόντων, τα οποία θα μπορέσουν να ενσωματώσουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους, απαλλάσσοντας τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις από το συνεχή ανταγωνισμό από χώρες χαμηλού εργατικού και παραγωγικού κόστους».

Όπως σημειώνεται, στην εξεταζόμενη περίοδο αξιοπρόσεκτη είναι η συμβολή των πετρελαιοειδών στις ελληνικές εξαγωγές, τα οποία αποτελούν πάνω από το 1/3 της συνολικής εξαγόμενης αξίας. Από τις σημαντικές κατηγορίες προϊόντων, όμως με διαφορά από τα πετρελαιοειδή, είναι τα φρούτα και λαχανικά, τα μεταλλεύματα (σιδηρούχα και μη), αλλά και τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα ενδύματα.

Από την πλευρά των εισαγωγών, διαπιστώνεται η υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από το εξωτερικό, καθώς τα πετρελαιοειδή αποτελούν εξίσου τη σημαντικότερη κατηγορία εισαγόμενων προϊόντων (30,6%), ενώ πέμπτη σε συμβολή είναι και η εισαγωγή φωταερίου φυσικού και βιομηχανικού κατά μέσο όρο τη διετία 2011-2012. Αυξημένες είναι οι ελληνικές εισαγωγές ιατρικών προϊόντων και φαρμάκων, καθώς και ηλεκτρικών μηχανημάτων και συσκευών. Ο μεταφορικός εξοπλισμός (οδικός και λοιπός) αποτελεί αθροιστικά το 6,6% της εισαγόμενης αξίας, ενώ το 3% των εισαγωγών είναι είδη ένδυσης.  Αναφορικά με τις κατηγορίες προϊόντων που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις τόσο σε μερίδιο εξαγωγών όσο και εισαγωγών προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις:

* Σχετικά με τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές είναι κατά βάση αργό πετρέλαιο, ενώ οι εξαγωγές είναι κυρίως παράγωγα πετρελαίου.

* Οι υψηλές εισαγωγές και εξαγωγές ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων επηρεάζονται από το φαινόμενο των «παράλληλων εξαγωγών» των φαρμάκων.

* Τα είδη ένδυσης έχουν χάσει πολύ από την «αίγλη» της περασμένης δεκαετίας, κάτω από το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων, καθώς οι εξαγωγές τους, από τη σημαντικότερη κατηγορία προϊόντων που ήταν, έχει μειωθεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές τους να κυμαίνονται πλέον στο ίδιο περίπου επίπεδο με εκείνο των εισαγωγών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass