ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ - ΦΩΤΙΑ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Στη «λίστα» της Εφορίας 12.000 Λαρισαίοι οδηγοί

* Έρχονται τα «ραβασάκια» του Υπ. Οικονομικών – Τι πρέπει να κάνουν όσοι τα λάβουν και τι πρέπει να ξέρουν όσοι εμπλακούν σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2014 4:02 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:44
 Του Γιώργου Νούλη
 Αντιμέτωποι με πρόστιμα - φωτιά θα βρεθούν από τις αρχές Μαρτίου χιλιάδες Λαρισαίοι οδηγοί που δεν παρέδωσαν πινακίδες και κυκλοφορούσαν το όχημά τους χωρίς ασφάλιση. Η διασταύρωση των στοιχείων για τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και τα σχετικά ειδοποιητήρια του Υπ. Οικονομικών με τα τσουχτερά πρόστιμα θα αποσταλούν εντός των ημερών. Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κ. Ελλάδος, στους δρόμους του ν. Λάρισας κυκλοφορούν περίπου 10.000 με 12.000 ανασφάλιστα οχήματα, οι οδηγοί των οποίων απειλούνται πλέον με πρόστιμο έως 1000 ευρώ, το οποίο αν δεν πληρωθεί θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων από την Εφορία καθώς θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη οφειλή.
 Να σημειώσουμε πως η ταυτοποίηση ν στοιχείων από τα αρμόδια υπουργεία και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, έδειξε ότι δεν έχουν πληρωθεί τα ασφάλιστρα για περίπου 730.000 οχήματα. Σε πρώτη φάση, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Δημ. Παπανικολάου, από τη ΓΓΠΣ θα σταλούν τα ειδοποιητήρια στους οδηγούς προκειμένου να σπεύσουν εντός 8 ημερών να ασφαλίσουν το όχημά τους. Οι οδηγοί θα πρέπει να προσέλθουν στην ασφαλιστική εταιρεία και εκτός από την άδεια κυκλοφορίας - ΚΤΕΟ του οχήματός τους και άδεια οδήγησης, θα πρέπει να έχουν και ένα παράβολο των 250 ευρώ. Για όσους δεν ανταποκριθούν στο... κάλεσμα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα στείλει τα ονόματα στην Αστυνομία, η οποία είναι και αρμόδια για να βεβαιώσει τις παραβάσεις, δηλαδή να στείλει κλήσεις για τα πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 250 ευρώ για δίκυκλα, 500 για επιβατικά και μικρά φορτηγά και 1.000 ευρώ για μεγάλα οχήματα και λεωφορεία.
Πάντως όπως εξήγησε ο κ. Παπανικολάου, «σε καμιά περίπτωση ο ανασφάλιστος οδηγός, δεν πρέπει να δει σαν νέο "χαράτσι" την ασφάλεια του ΙΧ του. Είναι η προστασία του, ειδικά σήμερα που τα ασφάλιστρα έχουν μειωθεί σημαντικά» σημείωσε ο ίδιος και σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών του κλάδου για τα ασφάλιστρα των οχημάτων τα οποία έχουν μειωθεί».
Να σημειωθεί επίσης πως σε μηναία βάση η Τροχαία έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους, από τους οποίους προκύπτει ότι το 15% των οχημάτων είναι ανασφάλιστα. Τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα σε συνδυασμό με την αναστολή της λειτουργίας αρκετών εταιρειών τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τον κλάδο ασφάλισης των οχημάτων.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Προκειμένου να υπάρχει μια γενική εικόνα για τη διαδικασία και κυρίως για τις κυρώσεις που προκύπτουν αν οδηγός ανασφάλιστου οχήματος προκαλέσει ατύχημα, ο κ. Παπανικολάου μας εξήγησε τα εξής:
 
* Tί είναι ανασφάλιστο όχημα και ποιος είναι υπεύθυνος για την ασφάλισή του;
- Ανασφάλιστο θεωρείται κάθε όχημα που κυκλοφορεί χωρίς να έχει την υποχρεωτική από το νόμο ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων. Υπεύθυνος για την ασφάλιση του οχήματος είναι ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχός του.
 
* Αν παρκάρει κανείς μόνιμα το αυτοκίνητό του και δεν το κυκλοφορεί, απαλλάσσεται από την υποχρέωση να το ασφαλίσει;
- Όχι, ακόμη και ακινητοποιημένο, ένα όχημα πρέπει να είναι ασφαλισμένο, διαφορετικά είναι παράνομο, εκτός αν ο ιδιοκτήτης έχει καταθέσει τις πινακίδες (διαδικασία ακινησίας).
 
 * Πόσα είναι τα ανασφάλιστα οχήματα στο ν. Λάρισας και σε όλη τη χώρα;
- Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, το σύνολο των ανασφάλιστων οχημάτων υπολογίζονται σε 10.000 – 12.000, ενώ σε όλη τη χώρα περί τα 730.000 οχήματα.
 
* Πώς εντοπίζονται τα ανασφάλιστα οχήματα;
- Τα ανασφάλιστα οχήματα μπορούν να εντοπιστούν από αστυνομικό της Τροχαίας, μετά από ατύχημα ή σε πιθανό έλεγχο, όπου ζητείται πάντα η άδεια κυκλοφορίας, το δίπλωμα ικανότητας του οδηγού και το σήμα ασφάλισης (που αποδεικνύει ότι το όχημα είναι ασφαλισμένο). Με το νέο νόμο, η διαδικασία ταυτοποίησης θα γίνεται επιπλέον ηλεκτρονικά, με διασταύρωση των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπ. Οικονομικών, του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου και όσων υπηρεσιών του Δημοσίου εμπλέκονται.
 
* Ποιο είναι το πρόστιμο και οι κυρώσεις για τον κάτοχο ανασφάλιστου οχήματος;
- Ο νέος Νόμος προβλέπει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Οι διοικητικές κυρώσεις: Αφαίρεση πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες. Επίσης αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής. Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Οι ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ για να ασφαλιστεί. Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500 ευρώ, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
 
* Τι συμβαίνει αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει σωματικές βλάβες σε τρίτους; Ποιες είναι οι συνέπειες;
- Στην περίπτωση αυτή, το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει εκείνους που υπέστησαν σωματικές βλάβες. Στη συνέχεια, στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προξένησε το ατύχημα για να διεκδικήσει το ποσό που κατέβαλε. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού ο παθών μπορεί, ενδεικτικά να απαιτήσει: ιατρικές δαπάνες, δαπάνες για αποκλειστική νοσοκόμα-οικιακή βοηθό, απώλεια εισοδημάτων, αποζημίωση λόγω τυχόν αναπηρίας, αποζημίωση ηθικής βλάβης κλπ. Το ποσό που μπορεί να καλύψει το Επικουρικό Κεφάλαιο φτάνει το 1.000.000 ευρώ ανά θύμα.
 
* Τι συμβαίνει αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει θάνατο; Ποιες είναι οι συνέπειες;
- Στην περίπτωση αυτή, η απαίτηση αποζημίωσης υποβάλλεται από τα μέλη της οικογένειας του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του. Το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει τους δικαιούχους. Στη συνέχεια, στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προξένησε το ατύχημα για να διεκδικήσει το ποσό που κατέβαλε. Κάθε δικαιούχος μπορεί ενδεικτικά να απαιτήσει αποζημίωση για: ιατρικές δαπάνες, δαπάνες για αποκλειστική νοσοκόμα-οικιακή βοηθό, απώλεια εισοδημάτων, αποκατάσταση τυχόν αναπηρίας, ηθική βλάβη κλπ. Το συνολικό ποσό που μπορεί να καλύψει το Επικουρικό Κεφάλαιο φτάνει το 1.000.000 ευρώ ανά θύμα.
 
* Τι συμβαίνει αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει υλικές ζημιές; Ποιες είναι οι συνέπειες;
- Στην περίπτωση αυτή, το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει αυτούς που υπέστησαν υλικές. Στη συνέχεια, στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προξένησε το ατύχημα για να διεκδικήσει το ποσό που κατέβαλε. Η αποζημίωση που καλύπτει το Επικουρικό είναι έως 1.000.000 ευρώ ανά ατύχημα. Ο παθών καλό είναι να καλεί την τροχαία να καταγράψει το ατύχημα
 
* Τι άλλαξε στο Επικουρικό Κεφάλαιο, όσον αφορά τα ανασφάλιστα οχήματα;
- Πλέον, με το νόμο 4092/12, σε περίπτωση θανάτου, η αποζημίωση για την ψυχική οδύνη των δικαιούχων που καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.
 
* Τι εξασφαλίζει η κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα σε ένα συμβόλαιο αυτοκινήτου;
- Η σχετική κάλυψη αφορά μόνο τις Υλικές Ζημιές που μπορεί να προκληθούν από ανασφάλιστο όχημα. Δεν αφορά τις Σωματικές Βλάβες. Μάλιστα, το ανώτατο όριο κάλυψης των υλικών ζημιών από ανασφάλιστο όχημα, διαφέρει από εταιρία σε εταιρία (πχ. 3.000, 15.000, 100.000 ευρώ, εμπορική αξία του αυτοκινήτου, κ.λπ.).
 
* Για πόσο διάστημα καλύπτει η ασφαλιστική εταιρία τις ζημιές που θα προξενήσει κάποιος, μετά την ακύρωση του συμβολαίου του;
- Η εταιρία αποζημιώνει τους παθόντες τρίτους , αλλά στρέφεται δικαστικά εναντίον του οδηγού και ιδιοκτήτη για την επανείσπραξη των χρηματικών ποσών που κατέβαλε, αν έχει ειδοποιήσει εγγράφως τον ιδιοκτήτη του οχήματος για την ακύρωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
 
* Τι πρέπει να κάνει ένας ασφαλισμένος αν εμπλακεί σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα;
- Πρέπει να καλέσει την Αστυνομία αμέσως, προκειμένου να καταγράψει το συμβάν, για να κατοχυρώσει τη θέση του ως προς το θέμα της ευθύνης. Η Αστυνομία θα δώσει κλήση στο ανασφάλιστο όχημα. Επίσης, πρέπει να καλέσει την ασφαλιστική του εταιρία.
 
* Αν το ανασφάλιστο όχημα ανήκει σε ευρωπαϊκή χώρα, πως θα βρεθεί άκρη;
- Υπεύθυνο σ΄ αυτή την περίπτωση είναι το γραφείο διεθνούς ασφάλισης και αυτό θα κινήσει τις διαδικασίες αποζημίωσης του οδηγού.
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass