ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

...Και κάτι που φθήνυνε!

* Εκπτώσεις της τάξης του 10% θα δουν φέτος 190.000 Θεσσαλοί καταναλωτές, σύμφωνα με τον δ/ντη Εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Λεων. Μπακούρας * Σημαντικό το όφελος για τη Βιομηχανία, λέει ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Απ. Δοντάς

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2014 21:33 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:51
Από τους λογαριασμούς του Απριλίου θα δουν οι Λαρισαίοι και Θεσσαλοί καταναλωτές μειώσεις στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου. Αυτές θα είναι της τάξης του 10% περίπου, ποσοστό στο οποίο περιλαμβάνεται και η αναδρομικότητα της μείωσης, δεδομένου ότι η σχετική συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, έχει ισχύ από τον Ιούλιο του 2013.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Λεωνίδα Μπακούρα η μείωση του 10% θα «απλωθεί» στους λογαριασμούς όλου του τρέχοντος έτους, προκειμένου να τύχουν αυτής και οι καταναλωτές θέρμανσης.
Εδώ πρέπει να εξηγηθεί ότι: η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom αφορά σε έκπτωση 15% σε σχέση με την τιμή φυσικού αερίου του Ιουλίου του 2013. Η πραγματική ποσοστιαία μείωση όμως που θα απολαύσουν όλοι οι χρήστες φυσικού αερίου είναι χαμηλότερη (περίπου στο 6%), δεδομένου ότι η έκπτωση 15% της τιμής προμήθειας αερίου, αφορά στη συμμετοχή του ρώσικου φυσικού αερίου στο «μίγμα» φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα και όχι στο σύνολο του φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ελλάδα και διανέμεται στους καταναλωτές (το υπόλοιπο είναι αζέρικο και αλγερινό και για τις συμβάσεις αυτές δεν έχει επέλθει μεταβολή). Η έκπτωση για φέτος ανέρχεται στο 10% (ίσως και λίγο παραπάνω) λόγω της αναδρομικότητάς της. Αυτό σημαίνει ότι το 2015 –και εφόσον οι διεθνείς τιμές αλλά και η συσχέτιση των τιμών του φυσικού αερίου με των πετρελαιοειδών παραμείνει αμετάβλητη- η μείωση στους λογαριασμούς του καταναλωτή θα είναι της τάξης του 6%-7%.
ΠΟΣΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
Οι μειώσεις αφορούν σε 190.000 περίπου Θεσσαλούς καταναλωτές. Στο δίκτυο φυσικού αερίου είναι συνδεδεμένα περίπου 80.000 νοικοκυριά, περισσότερες από 1.200 βιοτεχνίες και μικρά εργοστάσια και 30 βιομηχανίες σε πέντε δήμους: τους τέσσερις μεγάλους της Θεσσαλίας και τον Δήμο Κιλελέρ.
Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα το 95% των καταναλωτών εκπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις υποχρεώσεις τους προς την εταιρία, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν συγκριθεί με αντίστοιχα άλλων πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
Από το σύνολο πάντως των 80.000 νοικοκυριών, τα τελευταία τρία χρόνια η ΕΠΑ διέκοψε την παροχή σε 1.600 καταναλωτές, για οφειλές που κυμαίνονται από 600 έως 1000 ευρώ.
ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σημαντικό θα είναι το όφελος για τη βιομηχανία από τη μείωση της τιμής, εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Απόστολος Δοντάς. Θεωρεί μάλιστα ότι η μείωση θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη, καθώς το κόστος της ενέργειας εκτινάσσει το κόστος παραγωγής, γεγονός που για τις μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και επηρεάζει τον τομέα της απασχόλησης, απ’ ό,τι αν π.χ. επρόκειτο για εμπορικές επιχειρήσεις.
ΚΑΛΥΨΗ- ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ
Σήμερα το δίκτυο φυσικού αερίου καλύπτει το 75% των Δήμων Λάρισας και Βόλου, με τις οποίες επεκτάσεις να γίνονται εκεί όπου υπάρχουν νέες αιτήσεις. Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα όπου η διείσδυση φυσικού αερίου έγινε αργότερα, κατασκευάζονται διαρκώς νέα δίκτυα. Σε επίπεδο Θεσσαλίας η ΕΠΑ, κατασκεύασε μέσα στο 2013 νέα δίκτυα φυσικού αερίου 31,5 χλμ. ανεβάζοντας το συνολικά κατασκευασμένο δίκτυο στα 751 χλμ. Το συνολικό ποσοστό κάλυψης του δικτύου στη Θεσσαλία ανέρχεται σε 66%, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να τροφοδοτηθεί άμεσα η πλειονότητα των κτιρίων από το ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου.
Για το 2014 αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες για την κατασκευή υποδομών σε ενεργό δίκτυο συνολικού μήκους 30 χλμ. σε όλη τη Θεσσαλία ανάλογα με τις καταγεγραμμένες αιτήσεις.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Επικαλούμενος τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου (λ.χ. δεν συμβάλλει στη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης), ο κ. Μπακούρας πρότεινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων μέσω του ΕΣΠΑ για τη σύνδεση περισσότερων νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου. Τα κίνητρα αυτά αφορούν σε απευθείας χρηματοδότηση των καταναλωτών για την τοποθέτηση λέβητα φυσικού αερίου και την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.
Όσον αφορά στα τέλη σύνδεσης υπενθυμίζει ότι «οι εκπτώσεις κυμαίνονται έως και 67% επί του κόστους σύνδεσης, ενώ η διαδικασία καταβολής των Τελών Σύνδεσης, πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση της κατασκευής της εξωτερικής εγκατάστασης αρμοδιότητας ΕΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης αποκτά ένα σημαντικό όφελος εφόσον δεν καταβάλλει προκαταβολικά το ποσό των τελών σύνδεσης, αλλά όταν πραγματικά μπορεί να χρησιμοποιήσει το αέριο.
Αναφορικά με το κόστος των τελών σύνδεσης, αυτό κυμαίνεται (τιμές με ΦΠΑ):
Α) για ένα διαμέρισμα με αυτόνομη – ανεξάρτητη θέρμανση από 350 ευρώ έως 475 ευρώ ανάλογα με την δυναμικότητα του κτιρίου
Β) για την κεντρική θέρμανση από 600 έως 1.650 ευρώ ανάλογα με την θερμική ισχύ της εγκατάστασης
Γ) και σε μια μονοκατοικία τα Τέλη Σύνδεσης ανέρχονται στα 600 ευρώ».
Δ. Χατζ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass