«Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ» ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στον «πάγο» παραμένουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων

* Την αναστολή του φόρου υπεραξίας τουλάχιστον μέχρι 30 Ιουνίου ζητούν οι μεσίτες

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2014 1:40 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:22
Η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να έκλεισε αλλά το μόνο ουσιαστικό θέμα που έμεινε σε εκκρεμότητα είναι ο φόρος της «υπεραξίας»... Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και τρόικα δεν τα βρήκαν και η υπόθεση θα συζητηθεί εκ του μακρόθεν και με e-mail μήπως τελικά βρεθεί η «χρυσή τομή» προκειμένου να ξεμπλοκάρει η κτηματαγορά. Η ελπίδα όλων είναι να βρεθεί λύση άμεσα ώστε οι αλλαγές να ενσωματωθούν στο ν/σ που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, οπότε οι αγοραπωλησίες καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο.
 Την ίδια στιγμή η αγορά ακινήτων παραμένει στον «πάγο» για τρίτο μήνα καθώς οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν την αποχή από την υπογραφή συμβολαίων, την οποία έχουν αρχίσει από την αρχή του έτους λόγω της αδυναμίας υπολογισμού και εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, περιμένοντας τις τελικές ρυθμίσεις από το υπ. Οικονομικών. «Μέχρι σήμερα, ενώ παρήλθαν τρεις περίπου μήνες χωρίς να μπορεί να γίνει καμιά μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας με επαχθή αιτία στη χώρα, δεν παρουσιάσθηκε από το αρμόδιο υπουργείο καμιά αξιόπιστη και εφαρμόσιμη λύση» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, προτείνοντας και πάλι να ανασταλεί η ισχύς των σχετικών διατάξεων για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την επιμελή εξέταση του θέματος.
ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ
Πάντως σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής στα εξής σημεία:
1. Την εξαίρεση από το φόρο των ακινήτων που αποκτήθηκαν πριν το 1994. Δηλαδή το κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας, δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994. Υπενθυμίζουμε ότι στις δύο προηγούμενες νομοθετημένες εφαρμογές του φόρου αυτού στη χώρα μας προβλεπόταν εξαίρεση των ακινήτων που διακατέχονται πάνω από 25 έτη, και όχι σύνδεση της απαλλαγής με συγκεκριμένη χρονολογία, με αποτέλεσμα να αυξάνει κάθε χρόνο ο κύκλος των υπόχρεων σε φόρο.
2. Ο φόρος υπεραξίας να υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές τιμές πώλησης που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι με βάση τις πολύ υψηλότερες αντικειμενικές τιμές.
ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ
Ωστόσο, οι συζητήσεις για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας έχουν «κολλήσει» στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να μην αποδέχονται το σύστημα για τον υπολογισμό της τιμής κτήσης κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου που προτείνει η ελληνική πλευρά., σύμφωνα με το οποίο η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται με βάση την πορεία του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι το έτος στο οποίο πωλείται. Η τρόικα πιστεύει ότι με το σύστημα αυτό θα αυξάνεται σημαντικά η τιμή κτήσης και θα μειώνεται αντίστοιχα το ποσό της υπεραξίας επί του οποίου επιβάλλεται ο φόρος, με συνέπεια το Δημόσιο να χάνει έσοδα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πάντως θεωρούν ότι εκτός από το θέμα αυτό, θα πρέπει ταυτόχρονα να λυθεί και το σημαντικότερο πρόβλημα του (Έλληνα) αγοραστή, δηλαδή το «τεκμήριο» αγοράς του ακινήτου να υπολογιστεί και αυτό βάσει της δηλούμενης αξίας και όχι της σημαντικά μεγαλύτερης «αντικειμενικής». 
ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ
Από την πλευρά τους οι συμβολαιογράφοι, επισημαίνοντας πως δεν έχει δοθεί λύση για τις μεταβιβάσεις εκτιμούν πως πρέπει να υπάρξει επιμελής εξέταση του θέματος.
«Όπως είναι γνωστό, τονίζει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, την 22α Ιανουαρίου 2014 αποφασίστηκε η αποχή των συμβολαιογράφων όλης της χώρας από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας, που υπάγονται στο φόρο υπεραξίας, με γνώμονα την προστασία των συναλλαγών και των συναλλασσομένων πολιτών. Η επαγγελματική ενασχόληση των συμβολαιογράφων, η εμπειρία και η επιστημονική γνώση, μας επιτρέπει να έχουμε την άποψη ότι η επιτυχία μιας φορολογικής διάταξης, που επιδιώκει δημοσιονομικά αποτελέσματα, εξαρτάται κυρίως και πρωτίστως από τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των πολιτών, αλλά και από την απλότητά της και την ευχέρεια της εφαρμογής της. Η αδυναμία διαχείρισης του φόρου υπεραξίας, δεδομένου ότι οι σχετικές διατάξεις του Ν. 4ΐ72/2013 για τη φορολογία εισοδήματος από υπεραξία κατά τη μεταβίβαση ακινήτων είναι παντελώς ανεφάρμοστες, έχει σταματήσει εδώ και τρεις περίπου μήνες κάθε συναλλαγή στο χώρο του ακινήτου, γεγονός για το οποίο δεν είναι υπεύθυνοι οι συμβολαιογράφοι της χώρας.
Από την αρχή του χρόνου, επιδιώξαμε τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών προκειμένου να βελτιωθούν οι κείμενες διατάξεις, ώστε να μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος. Κατά τη διάρκεια των επαφών μας επισημάναμε τα πολλαπλά σημεία των κείμενων διατάξεων, που χρήζουν παρέμβασης και προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις.
Μέχρι σήμερα, ενώ παρήλθαν τρεις περίπου μήνες χωρίς να μπορεί να γίνει καμιά μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας με επαχθή αιτία στη χώρα, δεν παρουσιάσθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο καμιά αξιόπιστη και εφαρμόσιμη λύση. Απεναντίας το σχέδιο διατάξεων, που μας τέθηκε υπόψη προσφάτως, αποδεικνύεται εξίσου ατελές, άδικο και αναποτελεσματικό με τις ισχύουσες διατάξεις και για τo λόγο αυτό και προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος για την ορθή προσέγγιση του θέματος, προτείναμε και πάλι να ανασταλεί η ισχύς των σχετικών διατάξεων για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την επιμελή εξέταση του θέματος προκειμένου να νομοθετηθούν διατάξεις δίκαιες, εφαρμόσιμες και λειτουργικές, ο δε φόρος υπεραξίας, που τυχόν θα επιβάλλεται να είναι σε επίπεδα, που δε θα δημιουργήσουν αντικίνητρα στην επιδιωκόμενη αναθέρμανση της νεκρής αγοράς ακινήτων
ΟΙ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΣ
Εξάλλου την αναστολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας τουλάχιστον μέχρι 30 Ιουνίου, για να μπορούν να υλοποιηθούν όλες οι εκκρεμούσες αγοραπωλησίες, ζητά η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος. «Δυστυχώς, εδώ και δυόμιση μήνες δεν έχει υλοποιηθεί με νόμο ο παράλογος - κατά την γνώμη μας - φόρος υπεραξίας στα ακίνητα. Μέχρι τώρα έχει χάσει το δημόσιο από φόρους μεταβίβασης πάνω από 100.000.000 ευρώ (την ώρα που ζητά το κράτος εναγωνίως έσοδα). Έχουν καταστραφεί πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αδυνατούν να μεταβιβάσουν το ακίνητο τους επειδή δεν μπορούν να γίνουν συμβόλαια, έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι από ξένους επενδυτές που λόγω αυτού του γεγονότος ανέβαλαν την αγορά κάποιου ακινήτου που είχαν ενδιαφερθεί και είναι αβέβαιο εάν θα ξαναπατήσουν στην χώρα μας. Μεσίτες, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί και εκατοντάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με τα ακίνητα, αλλά και οι ιδιοκτήτες τους, βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω του συγκεκριμένου θέματος", αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass