ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΝ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ

Διατηρείται η εκχώρηση ανείσπρακτων ενοικίων

* Αντιδράσεις από λογιστές - Αναμένεται ειδική ρύθμιση από το υπ. Οικονομικών

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2014 15:25 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:27

Στη διευκρίνιση ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του δικαιώματος εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο προχώρησαν σήμερα Εφοριακοί της Λάρισας  σχολιάζοντας σχετική εγκύκλιο που απέστειλε στις εφορίες ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήματα που είχαν τεθεί στην υπηρεσία, ενημέρωσε ότι η πρακτική της εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων έπαψε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014.

  Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «σας πληροφορούμε ότι με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του Ν. 4223/2013 ορίζεται ότι από 1ης/1/2014 ο Ν. 2238/1994 και όλες οι κανονιστικές πράξεις και εγκύκλιοι που εκδόθηκαν κατ' εξουσιοδότηση αυτού παύουν να ισχύουν. Ως εκ τούτου η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων και τόκων δανείων που ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του Ν. 2238/1994 έπαψαν να ισχύουν από 1ης/1/2014».

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις από λογιστές, οι οποίοι θεωρούν την εγκύκλιο ασαφή, καθώς δεν ξεκαθαρίζει τι ισχύει για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2013 που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Όπως διευκρινίστηκε δεν αλλάζει τίποτα για το 2013, ενώ για το 2014 δεν απαιτείται διαδικασία εκχώρησης, καθώς με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος εισόδημα που δεν εισπράττεται δεν αποτελεί εισόδημα και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη να δηλωθεί και να φορολογηθεί. Οι εφοριακοί σχολιάζοντας δε την απόφαση του  Θεοχάρη, ξεκαθάρισαν πως βάσει της σχετικής απόφασης καταργείται η διαδικασία εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων και όχι το δικαίωμα εκχώρησης τους που προβλέπεται στο νόμο 2238/1994.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ήδη ειδική μεταβατική ρύθμιση για την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων του 2013, που διέπονται από τον παλαιό ΚΦΕ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων θα καθοριστεί είτε με ερμηνευτική εγκύκλιο είτε με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Να σημειώσουμε πως την τριετία 2011- 2013 υπήρξε πρωτοφανές κύμα εκχωρήσεων ανείσπρακτων μισθωμάτων προς το Δημόσιο κάτι που φέτος αναμένεται να περιορισθεί ως φαινόμενο. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις φορέων της αγοράς, σχεδόν 35.000 ιδιοκτήτες ετησίως είχαν στο διάστημα 2011-2013 προχωρήσει σε αυτή την λύση, καθώς αφενός μεν αδυνατούσαν να εισπράξουν οι ίδιοι τα οφειλόμενα, αφ ετέρου δε καλούνταν να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα τα οποία δεν είχαν καρπωθεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass