ΤΟ ΙΚΑ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ

Σοκ για εκατοντάδες συνταξιούχους της Λάρισας

* Θύελλα διαμαρτυριών στα καταστήματα του Ιδρύματος – Γιατί σταμάτησε το βοήθημα και τι πρέπει να κάνουν για να το ξαναπάρουν…

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2014 3:09 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:04
Του Γιώργου Νούλη
Μια οδυνηρή έκπληξη, που προκάλεσε πανικό και αγανάκτηση, περίμενε από προχθές εκατοντάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ Λάρισας καθώς παίρνοντας τη σύνταξη του Ιουνίου, διαπίστωσαν πως αποκλείστηκαν από το ΕΚΑΣ. Το σημαντικότερο βέβαια, πέραν του ότι οι αρμόδιοι του ΙΚΑ δεν φρόντισαν να τους ενημερώσουν για τη διακοπή του βοηθήματος είναι ότι εμφανίζονται και με οφειλή εκατοντάδων ευρώ προς το Ταμείο, επειδή έπαιρναν από την αρχή του χρόνου το βοήθημα χωρίς να το δικαιούνται.
Αγανακτισμένοι οι περισσότεροι έσπευσαν στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ για να διαμαρτυρηθούν όπου απλά ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους πως πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον επανέλεγχο και την επαναχορήγησή του.
Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο την περίοδο αυτή χορηγείται και κόβεται το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους να σημειώσουμε πως το ειδικό αυτό βοήθημα χορηγείται σε όποιον έχει συμπληρώσει το 65 έτος ( πλην των αναπήρων με ποσοστό τουλάχιστον 80%) και εφόσον πληρούνται κάποια εισοδηματικά όρια. Το ηλικιακό κριτήριο των 65 ετών ισχύει από φέτος (μέχρι πρότινος ήταν το 60ο έτος). Συνεπώς, μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων έχασε το ΕΚΑΣ λόγω ηλικίας. Από μια μεγάλη επίσης κατηγορία συνταξιούχων το βοήθημα κόπηκε επειδή στις φορολογικές τους δηλώσεις έβαλαν και άλλα εισοδήματα. Εάν δεν είχαν υπερβάσεις εισοδηματικών ορίων και ηλικιακά είναι πάνω από 65 χρονών τότε έγινε λάθος και θα πρέπει να φροντίσουν να διορθωθεί ώστε να το ξαναπάρουν.  
 Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση σε όσους επρόκειτο να μην τους χορηγηθεί το επίδομα, με τη διοίκηση του ΙΚΑ να αποποιείται των ευθυνών της, «πετώντας το μπαλάκι» στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, για το ότι δεν εστάλη ούτε μια απλή ενημερωτική επιστολή στους δικαιούχους που έχασαν το επίδομα, αρμόδια στελέχη του ιδρύματος τόνιζαν ότι κάτι τέτοιο «δεν προβλέπεται από τον νόμο». Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή καταβολή του ΕΚΑΣ ήταν η πρώτη για τη φετινή χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι δόθηκαν στους δικαιούχους αναδρομικά ποσά πέντε μηνών. Ενώ για αυτούς που το έχασαν και έχουν πλέον οφειλή (λόγω του ότι από τον Ιανουάριο έως το Μάιο το έπαιρνα χωρίς να το δικαιούνται) θα τους παρακρατείται 80 ευρώ κάθε μήνα από τη σύνταξη. Ας σημειωθεί ότι μόλις στις 15 Μαΐου δόθηκε το ΕΚΑΣ σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και τώρα σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένοι από αυτούς διαπίστωσαν ότι είχαν χάσει το συγκεκριμένο επίδομα.
Να σημειώσουμε, όπως εξήγησε στην «Ε» ο προϊστάμενος του Τμήματος πληρωμής συντάξεων του περιφερειακού καταστήματος του ΙΚΑ Λάρισας κ. Στέλιος Σγουρόπουλος, πως «τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια όσο και τα χορηγούμενα ποσά του ΕΚΑΣ, δεν έχουν αναπροσαρμοστεί φέτος και παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα ποσά που ίσχυαν και πέρυσι. Για τον έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους, δηλαδή προκειμένου για την χορήγηση του ΕΚΑΣ 2014 εξετάστηκε η δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2013 που αφορά στα εισοδήματα του 2012».
ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Ενημερωτικά τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά για το ΕΚΑΣ του 2014 ανέρχονται κατά περίπτωση ως εξής:
* Ποσά από συντάξεις: έως 8.472,09 ευρώ
* Ατομικό φορολογητέο εισόδημα και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο: έως 9.884,11 ευρώ
* Οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα και απαλλασσόμενο
ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα: έως 15.380,90 ευρώ
* Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 850 ευρώ.
ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΕΚΑΣ
α) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 230 ευρώ το μήνα.
β) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι του ποσού των 8.472,09 ευρώ, καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω:
* Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ: 172,50 ευρώ.
* Από 8.018,27 ευρώ μέχρι 8.219,93 ευρώ: 115 ευρώ.
* Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ: 57,50 ευρώ.
Επίσης χορηγείται ΕΚΑΣ 30 ευρώ εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα εξής κριτήρια:
* Ποσό εισοδήματος από 8.472,10 μέχρι 9.200 ευρώ.
* Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ.
* Συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 13.500 ευρώ.
Όσοι για κάποιο λόγο υπερέβησαν τα εισοδηματικά αυτά όρια ή θα άλλαξαν κατηγορία ( παίρνοντας μικρότερο ή μεγαλύτερο ΕΚΑΣ) ή το έχασαν εξολοκλήρου.
Με δεδομένο ότι για τη διακοπή του επιδόματος δεν ευθύνονται τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ καθώς όλες οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται από το κεντρικό Μηχανογραφικό Σύστημα του Ιδρύματος για τον επανέλεγχο των δικαιολογητικών εξηγεί ο κ. Σγουρόπουλος, θα πρέπει να προσκομίσουν στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του ΙΚΑ Λάρισας (4ος όροφος) από 11 π.μ. έως 2 μ.μ. πλην Τετάρτης, φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας, οικονομικού έτους 2013, φωτοτυπία ταυτότητας και ενημερωτικό σημείωμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με τα δικαιολογητικά αυτά θα γίνει ο επανέλεγχος των κριτηρίων προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει λάθος…
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass