ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ - «ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕΤΡΩΝ», ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΤΡΑΓΚΙ

Στο 0,15% μειώθηκε το επιτόκιο του ευρώ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2014 21:28 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:13

Η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να τονώσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να εξαλείψει την απειλή αποπληθωρισμού αντανακλάται στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι μετά την απόφαση για μείωση του βασικού επιτοκίου στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,15%, και για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων. «Αποφασίσαμε ένα συνδυασμό μέτρων», δήλωσε ο Μ.Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ και εξήγησε ότι «το πακέτο αυτό περιλαμβάνει νέες μειώσεις στα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, στοχευμένα προγράμματα μακροπρόθεσμης ρευστότητας, προετοιμασία σχετικά με εξαγορές ενυπόθηκων αξιογράφων».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι θα πάρει τρία με τέσσερα τρίμηνα για να αποδώσουν τα μέτρα, ενώ υπογράμμισε την ετοιμότητα της κεντρικής ευρωτράπεζας να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί.

«Αν χρειαστεί, θα δράσουμε γρήγορα με νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης», δήλωσε. «Υπάρχει ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο όσον αφορά τη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, αν χρειαστεί, για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού» πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε για άλλη μια φορά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Θα μείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερη περίοδο έναντι των προηγούμενων προβλέψεων, είπε.

Ειδικότερα, στο συνδυασμό μέτρων που αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ανέφερε ο Μ.Ντράγκι, περιλαμβάνονται δύο νέες πράξεις αναχρηματοδότησς των τραπεζών (LTROs) ύψους 400 δισ. το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο.

Πέρα από τις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs), η αναστολή της «αποστείρωσης» στο πρόγραμμα για τις αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (Securities Market Program – SMP), καθώς και η εντατικοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών για αγορές ενυπόθυκων τιτλοποιημένων δανείων (asset-backed securities, ABS) περιλαμβάνονται επίσης στο πακέτο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

Στο μεταξύ η ΕΚΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις τις για τον πληθωρισμό την επόμενη διετία, αναμένοντάς τον στο 0,7% φέτος από 1% που προέβλεπε τον Μάρτιο. Για το 2015 και το 2016, αναμένει πληθωρισμό 1,1% και 1,4% αντίστοιχα έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,3% και 1,5% αντίστοιχα.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  όπως αναμενόταν από την αγορά  προχώρησε στη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,15%. Πρόκειται για ιστορικό «χαμηλό», από τη θέσπιση του ευρώ την 1.1.1999 και την έκδοση τραπεζογραμματίων και νομισμάτων την 1.1.2002, έως σήμερα. Επίσης, ανακοίνωσε την μείωση των επιτοκίων για τις καταθέσεις των τραπεζών, σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,10%, ευθυγραμμιζόμενο με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής:

Πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος: 0,15% (έναντι 0,25% που ίσχυε έως τώρα)

Διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης: 0,40% (έναντι 0,75%)

Διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων: (αρνητικό) -0,10% (έναντι 0,00%)

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μεταβολή στα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ είχε πραγματοποιηθεί στις 13/11/2013.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass