ΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

Φόρος 1.000 ευρώ από κάθε χρεωστική δήλωση

* Ακόμη δεν έχει ανοίξει η εφαρμογή για τις τροποποιητικές – Τι αλλαγές έφερε η νέα απόφαση για τις δηλώσεις

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2014 1:42 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:15
  
Χρεωστική είναι μία στις τρεις δηλώσεις από αυτές που έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί, με τον μέσο φόρο να προσεγγίζει τα 990 ευρώ. Έως και τις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΓΓΔΕ, είχαν υποβληθεί 1.639.042 εκατ. δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα, που εκπνέει η προθεσμία, θα πρέπει να υποβάλλονται περί τις 160.000 δηλώσεις κάθε μέρα.
Πάντως από τις δηλώσεις που έχουν μπει μέχρι τώρα στο σύστημα προκύπτουν τα ακόλουθα δεδομένα:
* Οι χρεωστικές δηλώσεις φθάνουν τις 609.694 ή το 37,20% του συνόλου και σε αυτές αναλογεί επιστροφή φόρου 604 εκ. περίpου
* Μηδενικές είναι 685.181 δηλώσεις ή το 41,8% του συνόλου.
* Οι πιστωτικές δηλώσεις ανέρχονται σε 344.167 (ή το 21%%) και σε αυτές αναλογεί επιστροφή ύψους73 εκ. ευρώ. Το μέσο ποσό επιστροφής ανέρχεται στα 211 ευρώ.
 Πάντως από την εξέλιξη της διαδικασίας υποβολής προκύπτει ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των δηλώσεων που υποβάλλονται, τόσο πιο υψηλός είναι και ο μέσος φόρος που αναλογεί στις χρεωστικές δηλώσεις.
Να υπενθυμίσουμε πως με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ταυτότητα Οφειλής με το συνολικό ποσό φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ. Πάντως, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, φέτος οι φόροι θα καταβληθούν σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις και σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Οκτωβρίου και η τρίτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 1,5%.
Υπενθυμίζεται πως η υποβολή των δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους, σε 3 δόσεις, οι προθεσμίες των οποίων λήγουν στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου 2014.
Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι τέσσερις φόρους:
* Το φόρο εισοδήματος.
 * Την εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1% -4% για όσους απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
 * Το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή 650 ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομικά εμπορική επιχείρηση.
 * Το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους είχαν το 2013 στην κατοχή τους αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ
Στο μεταξύ, με καθυστέρηση δύο μηνών αναμένεται να τεθεί εντός των ημερών σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή για τις συμπληρωματικές - τροποποιητικές δηλώσεις. Αν και η ΓΓΔΕ ίχε ανακοινώσει αρχικά πως η ηλεκτρονική υποβολή των συμπληρωματικών-τροποποιητικών δηλώσεων (είτε είναι εμπρόθεσμες είτε εκπρόθεσμες) θα είναι δυνατή από τις 20 Απριλίου τελικά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.  
Πάντως σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο ΠΟΛ.1146/19.5.2014 η οποία καταργεί την προγενέστερη ΠΟΛ.1051/6.3.2014, οι συμπληρωματικές − τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου μετά την παρέλευση 60 ημερών -αντί 30 που όριζε η προηγούμενη απόφαση- από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων. Ωστόσο, η εφαρμογή όπως αναφέραμε δεν έχει ανοίξει ακόμα.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ
Επίσης η συγκεκριμένη εγκύκλιος επέφερε και άλλες σημαντικές αλλαγές όπως:
* Η έκδοση των ειδοποιήσεων πληρωμών γίνεται αυτόματα με την κεντρική εκκαθάριση της δήλωσης με την συμπλήρωση όλων των απαραίτητων για την είσπραξη στοιχείων ή ενδείξεων. Η ειδοποίηση επιστροφής ενσωματώνεται εάν από την εκκαθάριση της αρχικής δήλωσης προκύπτει ποσό προς επιστροφή και το ποσό επιστρέφεται μέσω τραπεζών.
* Για την καταβολή του φόρου που προκύπτει από τις χρεωστικές δηλώσεις εισοδήματος δόθηκε η εξής δυνατότητα: Αν η συνολική οφειλή είναι μέχρι 300 ευρώ για τον ίδιο και για τη σύζυγό του αθροιστικά, μπορεί να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από την λήξη υποβολής της δήλωσης. Για τις περιπτώσεις υποβολής της δήλωσης μέχρι και το μήνα Μάιο, δόθηκε η δυνατότητα εμπρόθεσμης πληρωμής μέχρι την 31−7−2014.
* Σχετικά με τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με την δήλωση, η απόφαση ορίζει ότι δεν απαιτούνται τα πρωτότυπα δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη φορολογική απαλλαγή, έκπτωση ή ελάφρυνση που επικαλείται ο υπόχρεος.
* Για τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού ζητείται πλέον τα δικαιολογητικά που θα υποβάλλουν σε φυσική μορφή να περιέχουν την απαιτούμενη, κατά περίπτωση, επισημείωση ή θεώρηση από τα οποία προκύπτει ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού. Επίσης διαγράφηκε, η απαίτηση να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. "μέσω φορολογικού εκπροσώπου".
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass