ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ

Φυσικό αέριο κίνησης και στη Λάρισα

* Στα 2,8 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα διαμορφώνεται η κατανάλωση

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2014 19:45 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:16

Της Παναγιώτας Φούντα

Στην εποχή της κίνησης με φυσικό αέριο μπαίνει δυναμικά και η Θεσσαλία, με τη δημιουργία δύο πρατηρίων πώλησης σε Λάρισα και Βόλο. Το πράσινο φως που δόθηκε με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τη μετατροπή των συμβατικών οχημάτων και η τιμή του καυσίμου σε ποσοστό 65% χαμηλότερη της βενζίνης, επιτρέπει σε χιλιάδες αυτοκινητιστές να κάνουν ακόμη πιο φθηνές τις μετακινήσεις τους.

Το πρατήριο που πρόκειται να δημιουργηθεί στη Λάρισα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης, ενώ του Βόλου έχει πάρει την έγκριση και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Σήμερα, λειτουργούν μόνο τρία πρατήρια, δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. «Ο βασικός λόγος που επιλέχθηκαν οι τέσσερις συγκεκριμένες πόλεις για τη λειτουργία των πρώτων πρατηρίων είναι ότι σε αυτές κυκλοφορεί το 65% των οχημάτων στην Ελλάδα» σημειώνει ο Στέφανος Οικονομίδης αναπληρωτής διευθυντής Στρατηγικής και Εταιρικής Ανάπτυξης ΔΕΠΑ, του αποκλειστικού παρόχου αερίου στη χώρα, που είναι παράλληλα και χρηματοδότης του εγχειρήματος. «Φυσικά, στην απόφαση συνηγόρησε και το γεγονός ότι βρίσκονται στον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας, που συνδέει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

Η χρήση φυσικού αερίου μεταφράζεται σε σημαντική μείωση του κόστους κίνησης ανά χιλιόμετρο. Η τιμή του είναι περίπου 60% χαμηλότερη από εκείνη της βενζίνης, 35% από το diesel, και περίπου 15% από το υγραέριο, συνθήκη που εξασφαλίζει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση για ένα μέσο αυτοκίνητο μπορεί να αγγίζει το ποσό των μόλις 2,8 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα. Βέβαια, η μετατροπή – που βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο – κοστίζει περίπου στα 1500 με 1700 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που χρειάζεται για τη μετατροπή σε υγραέριο.

Η χρήση του πεπιεσμένου φυσικού αερίου, CNG όπως λέγεται, ενδείκνυται κυρίως για οχήματα επαγγελματικής χρήσης, όπως ταξί και για οχήματα που προορίζονται για χρήση ανεφοδιασμών εντός πόλης. Μέχρι τώρα αέριο κίνησης χρησιμοποιούσαν αστικά λεωφορεία και οχήματα δημόσιας χρήσης, καθώς και λίγα εργοστασιακά μοντέλα ή παρανόμως τροποποιημένα αυτοκίνητα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Το βασικότερο πρόβλημα που, μέχρι πρότινος, απέτρεπε τη χρήση φυσικού αερίου κίνησης ήταν το δίκτυο τροφοδοσίας. Και αυτό θα λυθεί όμως, αφού εκτός από τα πρατήρια της Λάρισας και του Βόλου, στο στάδιο κατασκευής βρίσκονται ακόμη τέσσερα πρατήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΠΑ, οι σταθμοί ανεφοδιασμού, σε όλη την Ελλάδα, αναμένεται να φτάσουν τους 15 έως το τέλος του 2014.

Δεν είναι τυχαίο που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το φυσικό αέριο, εδώ και αρκετά χρόνια, μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές καυσίμου κίνησης. Κι αυτό γιατί σε περιβαλλοντικό επίπεδο, η χρήση του CNG, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των εκπεμπομένων ρύπων. Συγκεκριμένα, επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών μη-μεθανιούχων υδρογονανθράκων μέχρι και 80%, ελαχιστοποίηση των εκπομπών καρκινογόνων αρωματικών και πολυκυκλικών υδρογονανθράκων, μείωση των εκπομπών ΝΟx (οξείδιο του αζώτου) μέχρι και 85%, μείωση του σχηματισμού όζοντος (νέφους) κατά 80-90%, κ.ά.

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ;

Μπορεί οι φιάλες που τοποθετούνται στο αυτοκίνητο κατά τη μετατροπή, να φαντάζουν επικίνδυνες στα μάτια του καταναλωτή, όμως το φυσικό αέριο είναι ίσως το ασφαλέστερο καύσιμο καθώς δύσκολα αναφλέγεται, ενώ σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί εκρήξεις. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και σε περιπτώσεις σφοδρών ατυχημάτων, οι φιάλες φυσικού αερίου έχουν μείνει ανέπαφες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass