ΕΙΛΗΜΜΕΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

Εντός των ημερών η παράταση για τις δηλώσεις

* Προβλήματα στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ – Αδύνατος ο υπολογισμός σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2014 2:15 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:29
  
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται ξεκαθαριστεί το πότε ακριβώς θα λήξει η προθεσμία για την κατάθεση των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς η απόφαση για να δοθεί παράταση είναι ειλημμένη. Και αυτό γιατί η προθεσμία της 30ής Ιουνίου κρίνεται ανεπαρκής για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με όσα λέγονται ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έδωσε εντολή να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τις φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος της εβδομάδας, με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας προκειμένου να εκλείψει η σύγχυση σε φορολογούμενους και λογιστές.
Να σημειώσουμε πως μέχρι και τη Δευτέρα είχαν υποβληθεί 2.489.258 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων. Μένουν επομένως περισσότερες από 3 εκατομμύρια δηλώσεις και για την εκπνοή της προθεσμίας μένουν μόλις 13 ημέρες. Παρενθετικά σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΓΓΔΕ από την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών, οι 966.181 είναι πιστωτικές (σε ποσοστό 38,81%) με μέσο φόρο πληρωμής 1.064 ευρώ, ενώ οι 522,538 είναι χρεωστικές με μέσο όρο επιστροφής 219 ευρώ. Οι υπόλοιπες 1.000.539 δηλώσεις είναι μηδενικές.
Πάντως μέχρι πότε θα ισχύσει η παράταση είναι ακόμα ανοιχτό. Η προθεσμία έως τις 31 Ιουλίου έχει ένα βασικό αδύναμο σημείο που έχει να κάνει με την εξόφληση των φόρων. Φέτος για πρώτη φορά, ασχέτως με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, όλοι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο τους σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Είναι σαφές λοιπόν ότι αν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου, όποιος υποβάλει τη δήλωση την τελευταία ημέρα θα πρέπει να εξοφλήσει και την πρώτη δόση του φόρου αυθημερόν. Η δήλωση εκκαθαρίζεται φέτος για πρώτη φορά την ίδια ώρα που υποβάλλεται. Εννοείται πως αν δεν εξοφληθεί ο φόρος στην ώρα του, αρχίζουν να τρέχουν μηνιαίοι τόκοι και πρόστιμα.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ Ε9
Επίσης, θέμα ημερών φαίνεται να είναι και η κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμου (100 ευρώ) όσοι υπέβαλαν το έντυπο Ε9 πέραν της 31 Μαΐου που έληγε η αρχική προθεσμία λόγω της παράτασης που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.-
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΝΦΙΑ
Στο μεταξύ νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να καταθέσει εντός των ημερών στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επιλύσει τεχνικά προβλήματα που έχουν ενσκήψει με τον υπολογισμό και την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Αν και η έκδοση των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα , ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων εμφανίστηκαν προβλήματα, καθώς η αδυναμία προσδιορισμού του χρόνου αποκτήσεως του ακινήτου δεν επιτρέπει τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα αφορά σε ακίνητα προ του 1940 και ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια για το ακίνητο. Ήδη πάντως οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν κινηθεί και το θέμα θα διευθετηθεί με διάταξη που αναμένεται να καταθέσει στην Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης.
Μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν e-mail στους υπόχρεους προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή του φόρου. Εάν η εκκαθάριση καθυστερήσει υπάρχει ο κίνδυνος οι προβλεπόμενες από το νόμο έξι δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ να γίνουν πέντε δυσχεραίνοντας επιπρόσθετα τους φορολογουμένους. Σημειώνεται πως ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ανεξαρτήτως αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κλπ) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κλπ) εντός ή εκτός σχεδίου.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εξάλλου, άγνωστο παραμένει το πότε θα ενεργοποιηθεί τελικά η εφαρμογή για τις συμπληρωματικές - τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία καθυστέρησε να τεθεί σε λειτουργία λόγω της παραίτησης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, αλλά και του ανασχηματισμού. Τα επιφορτισμένα με το έργο της δημιουργίας της εφαρμογή για τις συμπληρωματικές - τροποποιητικές δηλώσεις στελέχη της ΓΓΔΕ προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και είχαν προσληφθεί ως ειδικοί σύμβουλοι του Θεοχάρη και του Στουρνάρα. Η αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα οδήγησε αυτοδικαίως στη λήξη των συμβάσεων τους. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε ανακοινώσει αρχικά πως η ηλεκτρονική υποβολή των συμπληρωματικών-τροποποιητικών δηλώσεων (είτε είναι εμπρόθεσμες είτε εκπρόθεσμες) θα ήταν δυνατή από τις 20 Απριλίου 2014. Ωστόσο, για τεχνικούς λόγους αυτό δεν υλοποιήθηκε…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass